Kopytka z cebulą.


 
   Eksperymentów z kopytkami ciąg dalszy. Dzisiaj chciałbym wam zaproponować kopytka z cebulą. W dzisiejszych czasach znalezienie różnych przepisów nie jest czymś trudnym. Dlatego wybrałem z dodatkiem cebulowym, gdyż lubię cebulę. Tradycyjnie zamieszczam poniżej składniki oraz przepis.
Składniki:
- dwa kg ziemniaków;
- 40 dag pszennej mąki;
- dwa jaja;
- sześć łyżek masła;
- jedna cebula;
- mąka do oprószenia blatu;
  Przejdźmy do przygotowania naszych kopytek z cebulą. Na początku obieramy ziemniaki i gotujemy je w wrzątku z solą. Następnie je odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Możemy też je zagniatać w formie puree. Kiedy ziemniaki przestygną musimy je wymieszać z mąką i jajkami na jednolitą masę. Kolejnym krokiem jest oprószenie blatu mąką i dzielenie naszego ciasta na kilka części. Teraz wszystkie z części formujemy w wałek o średnicy mniej więcej półtora centymetra i kroimy każdy z wałków na mniejsze kawałki po około dwóch centymetrów długości. Końcowymi etapami jest zagotowanie wody z solą i wrzucenie do niej etapami surowych kopytek. Pamiętajmy, że kiedy wypłyną na powierzchnię to gotujemy je jeszcze przez dwie minuty. Teraz jeszcze musimy obrać cebulę i siekamy ją na drobno. Rozpuszczamy masło na patelni i wrzucamy na nią cebulę do momentu zarumienienia. I tym sposobem mamy gotowe kopytka po wyłowieniu ich za pomocą łyżki cedzakowej.
  Podajemy je polane masłem i cebulką.
  Smacznego!


Komentarze