Eksperymentów z kopytkami ciąg dalszy. Dzisiaj chciałbym
wam zaproponować kopytka z cebulą. W dzisiejszych czasach znalezienie różnych
przepisów nie jest czymś trudnym. Dlatego wybrałem z dodatkiem cebulowym, gdyż
lubię cebulę. Tradycyjnie zamieszczam poniżej składniki oraz przepis.
Składniki:
- dwa kg ziemniaków;
- 40 dag pszennej mąki;
- dwa jaja;
- sześć łyżek masła;
- jedna cebula;
- mąka do oprószenia blatu;
Przejdźmy do przygotowania
naszych kopytek z cebulą. Na początku obieramy ziemniaki i gotujemy je w
wrzątku z solą. Następnie je odcedzamy i przeciskamy przez praskę do
ziemniaków. Możemy też je zagniatać w formie puree. Kiedy ziemniaki przestygną
musimy je wymieszać z mąką i jajkami na jednolitą masę. Kolejnym krokiem jest
oprószenie blatu mąką i dzielenie naszego ciasta na kilka części. Teraz
wszystkie z części formujemy w wałek o średnicy mniej więcej półtora centymetra
i kroimy każdy z wałków na mniejsze kawałki po około dwóch centymetrów
długości. Końcowymi etapami jest zagotowanie wody z solą i wrzucenie do niej
etapami surowych kopytek. Pamiętajmy, że kiedy wypłyną na powierzchnię to
gotujemy je jeszcze przez dwie minuty. Teraz jeszcze musimy obrać cebulę i
siekamy ją na drobno. Rozpuszczamy masło na patelni i wrzucamy na nią cebulę do
momentu zarumienienia. I tym sposobem mamy gotowe kopytka po wyłowieniu ich za
pomocą łyżki cedzakowej.
Podajemy je polane masłem i
cebulką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz