Kopytka z kaszy manny

Kopytka są bardzo popularnym składnikiem naszych obiadów. Są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza gdy pozostały nam ziemniaki z wczorajszego obiadu. Wtedy wystarczy odpowiedni dodatek mąki, trochę soli, ewentualnie jajko i po krótkim gotowaniu są gotowe do spożycia. Aby wzbogacić smak kopytek, możemy do ciasta dodać ugotowaną i zmieloną marchew, upieczonego selera, posiekaną natkę pietruszki, szpinak i kilka innych dodatków. Niektóre z nich zmieniają kolor kopytek, dzięki czemu posiadają one bardziej atrakcyjny wygląd.
Poniżej prezentuję kolejny przepis na kopytka. Tym razem ich skład jest nieco inny, gdyż nie zawiera ziemniaków, za to jego podstawą jest kasza manna. Warto ten przepis wypróbować.

Składniki:
3/4 szklanki kaszy manny, 1,5 szklanki wody, przyprawa uniwersalna, pęczek świeżego koperku lub natka pietruszki, 1 jajko, 2/3 szklanki mąki pszennej, sól, pieprz

Wykonanie:
Kaszę mannę wsypać do rondelka lub niedużego garnka. Następnie wlać wodę i dosypać do smaku odrobinę przyprawy. Naczynie ustawić na kuchence. Kaszę gotować według przepisu na opakowaniu, mieszając, aż się rozklei i zrobi gęsta. Odstawić do ostudzenia.
Koperek lub natkę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Odrywać piórka z gałązek i posiekać. Dodać do ostudzonej kaszy.
Do kaszy wbić jajko, wsypać mąkę, dodać sporą szczyptę soli i pieprzu. Wyrobić gładkie ciasto, jeśli klei się do rąk, dodać odrobinę mąki. Z przygotowanego ciasta uformować wałeczek i pokroić go ukośnie, jak tradycyjne kopytka.
Kopytka wrzucić do gotującej się wody z odrobiną soli. Po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 3 – 4 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową.

Kopytka możemy spożywać na wiele sposobów. Może to być wersja solowa z niewielkim dodatkiem okrasy lub w duecie z sosem wegetariańskim bądź mięsnym. Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa znajduje się wiele przepisów na kopytka, co tylko dowodzi niezwykłej popularności tej potrawy.

Komentarze