Kopytka są bardzo popularnym składnikiem naszych
obiadów. Są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza gdy
pozostały nam ziemniaki z wczorajszego obiadu. Wtedy wystarczy odpowiedni
dodatek mąki, trochę soli, ewentualnie jajko i po krótkim gotowaniu są gotowe
do spożycia. Aby wzbogacić smak kopytek, możemy do ciasta dodać ugotowaną
i zmieloną marchew, upieczonego selera, posiekaną natkę pietruszki, szpinak
i kilka innych dodatków. Niektóre z nich zmieniają kolor kopytek, dzięki czemu posiadają
one bardziej atrakcyjny wygląd.
Poniżej prezentuję kolejny przepis na kopytka. Tym razem ich skład jest nieco
inny, gdyż nie zawiera ziemniaków, za to jego podstawą jest kasza manna. Warto
ten przepis wypróbować.
Składniki:
3/4 szklanki kaszy manny, 1,5 szklanki wody, przyprawa uniwersalna,
pęczek świeżego koperku lub natka pietruszki, 1 jajko, 2/3 szklanki mąki
pszennej, sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę mannę wsypać do rondelka lub niedużego garnka. Następnie wlać wodę
i dosypać do smaku odrobinę przyprawy. Naczynie ustawić na kuchence. Kaszę gotować
według przepisu na opakowaniu, mieszając, aż się rozklei i zrobi gęsta.
Odstawić do ostudzenia.
Koperek lub natkę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym
ręczniku. Odrywać piórka z gałązek i posiekać. Dodać do ostudzonej kaszy.
Do kaszy wbić jajko, wsypać mąkę, dodać sporą szczyptę soli i pieprzu.
Wyrobić gładkie ciasto, jeśli klei się do rąk, dodać odrobinę mąki. Z
przygotowanego ciasta uformować wałeczek i pokroić go ukośnie, jak
tradycyjne kopytka.
Kopytka wrzucić do gotującej się wody z odrobiną soli. Po wypłynięciu na
wierzch gotować jeszcze 3 – 4 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową.
Kopytka możemy spożywać na wiele sposobów. Może to być
wersja solowa z niewielkim dodatkiem okrasy lub w duecie z sosem wegetariańskim
bądź mięsnym. Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa znajduje się wiele przepisów na
kopytka, co tylko dowodzi niezwykłej popularności tej potrawy.
Komentarze
Prześlij komentarz