Drożdżówki z
serem to taki wypiek, który zawsze się udaje, zawsze smakuje i stwarza dużo
możliwości z dodatkami. Moja mama codziennie je kupowała swojej wnuczce na
śniadanie, żeby nie była głodna, a ona za to ją bardzo kochała. Właśnie dzisiaj
postanowiłam sama upiec te drożdżówki z serem. Tylko, że tym razem do ciasta
dodałam jogurt, co sprawiło, że stały się
jeszcze delikatniejsze. Przejrzałam zamrażarkę i wydobyłam z niej pyszne
jagody i jeszcze lepsze wiśnie. Po rozmrożeniu położyłam na serze i takie
smakowicie wyglądające upiekłam. Tylko drożdżówki z serem i drożdżówki z
jabłkiem z Nowej Piekarni nam najbardziej smakują, dlatego jak nie planujemy
swojego wypieku zawsze kierujemy kroki do nich. Polecam wszystkie wyroby ich a
zwłaszcza krokiety, pierogi z soczewicą i
kopytka. A dla młodych, którzy myślą o biesiadzie weselnej dla siebie smaczny chleb weselny. To dobra
firma, której warto zaufać i korzystać z dobroci, którą świadczy klientom.
DROŻDŻÓWKI Z SEREM, JAGODAMI I WIŚNIAMI.
🙂
Składniki:
Ciasto: 🙂
- 120 ml mleka,
- 250 g mąki,
- 15 g drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego.
Nadzienie: 🙂
- 200 g wiśni zamrożonych
- 100 g jagód zamrożonych,
- 150 g sera śmietankowego,
- 2 łyżeczki cukru.
Kruszonka: 🙂
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru,
- 30 g masła.
Sposób wykonania: 🙂
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże,
dodajemy cukier i dwie łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po chwili
dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy jogurt i
pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, zagniatamy chwilkę i
dzielimy na 9 porcji. Z każdej formujemy podłużny placek i układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno być dość rzadkie, należy uważać
z podsypywaniem mąki.
Ser rozcieramy z cukrem i nakładamy na każdą drożdżówkę. Na
wierzch układamy owoce i posypujemy kruszonką. Boki możemy posmarować
rozbełtanymi żółtkiem lub mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy około
15 minut. Studzimy na zewnątrz piekarnika. Po wystudzeniu możemy polać drożdżówki
lukrem lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO🙂
Komentarze
Prześlij komentarz