Drożdżówki z serem jagodami i wiśniami.



     Drożdżówki z serem to taki wypiek, który zawsze się udaje, zawsze smakuje i stwarza dużo możliwości z dodatkami. Moja mama codziennie je kupowała swojej wnuczce na śniadanie, żeby nie była głodna, a ona za to ją bardzo kochała. Właśnie dzisiaj postanowiłam sama upiec te drożdżówki z serem. Tylko, że tym razem do ciasta dodałam jogurt, co sprawiło, że stały się  jeszcze delikatniejsze. Przejrzałam zamrażarkę i wydobyłam z niej pyszne jagody i jeszcze lepsze wiśnie. Po rozmrożeniu położyłam na serze i takie smakowicie wyglądające upiekłam. Tylko drożdżówki z serem i drożdżówki z jabłkiem z Nowej Piekarni nam najbardziej smakują, dlatego jak nie planujemy swojego wypieku zawsze kierujemy kroki do nich. Polecam wszystkie wyroby ich a zwłaszcza krokiety, pierogi z soczewicą i  kopytka. A dla młodych, którzy myślą o biesiadzie weselnej  dla siebie smaczny chleb weselny. To dobra firma, której warto zaufać i korzystać z dobroci, którą świadczy klientom.
DROŻDŻÓWKI Z SEREM, JAGODAMI I WIŚNIAMI. 🙂
Składniki:
Ciasto: 🙂
  • 120 ml mleka,
  • 250 g mąki,
  • 15 g drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego.
Nadzienie: 🙂
  • 200 g wiśni zamrożonych
  • 100 g jagód zamrożonych,
  • 150 g sera śmietankowego,
  • 2 łyżeczki cukru.
Kruszonka: 🙂
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 30 g masła.
Sposób wykonania: 🙂
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i dwie łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po chwili dodajemy pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy jogurt i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, zagniatamy chwilkę i dzielimy na 9 porcji. Z każdej formujemy podłużny placek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno być dość rzadkie, należy uważać z podsypywaniem mąki.
Ser rozcieramy z cukrem i nakładamy na każdą drożdżówkę. Na wierzch układamy owoce i posypujemy kruszonką. Boki możemy posmarować rozbełtanymi żółtkiem lub mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy około 15 minut. Studzimy na zewnątrz piekarnika. Po wystudzeniu możemy polać drożdżówki lukrem lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO🙂   


    

Komentarze