Drożdżówka z serem i jabłkiem

Poszukując słodkiej przekąski na drugie śniadanie możemy się pokusić o zakup drożdżówki z serem lub drożdżówki z makiem. Są tacy, co wybiorą drożdżówkę z jabłkiem, a jeszcze inni wybiorą bardziej zróżnicowane smaki. Może to być drożdżówka seromak lub drożdżówka z serem i jabłkiem, choćby taka, jak w poniższym przepisie.

Składniki na ciasto:
500 – 550 g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, 100 g roztopionego masła, 150 g cukru, 200 ml letniego mleka, 4 żółtka, szczypta soli
Składniki na masę serową:
250 g białego sera, 1 jajko, 1 łyżka budyniu waniliowego, 50 g cukru, odrobina ekstraktu cytrynowego
Składniki na warstwę jabłkową:
2 jabłka, około 2 łyżeczki cukru, około 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Drożdże pokruszyć do miski, dodać 50 g cukru, 2 łyżki mąki i 100 ml mleka. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnym naczyniu zmiksować żółtka z pozostałym cukrem. Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę wymieszaną z solą, resztę mleka oraz masę z żółtek. Ze składników wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Do wyrabiania można użyć robota z hakiem. Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotować nadzienie. Składniki masy serowej połączyć za pomocą blendera. Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Przygotować całość. Ciasto delikatnie rozwałkować. Wyciąć z niego prostokąty o wymiarach około 12 x 10 cm. Każdy naciąć na całej długości po dwóch równoległych bokach, zostawiając szerszą część środkową. Na środkową część nakładać po 1,5 łyżeczki masy serowej i po 1 łyżeczce jabłek. Boczne paski zwinąć nad nadzieniem w warkocz, dociskając końcówki. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić, aby jeszcze trochę wyrosły. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w temperaturze 170 – 180 stopni przez około 15 – 20 minut. Wystudzone drożdżówki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego, a chcemy nieco odpocząć od pieczenia bardziej wyrafinowanych ciast (zwłaszcza po okresie świątecznym), to warto pomyśleć o upieczeniu poczciwej drożdżówki z jabłkiem, wiśnią lub tej z powyższego przepisu.

Komentarze