Drożdżówka z jabłkiem

Idąc rano do miasta, mijam po drodze firmowy sklep Nowej Piekarni z Łukowa. Rozciągają się stamtąd wspaniałe zapachy świeżego chleba, bułek i moich ulubionych pączków oraz drożdżówek. Pączek toffi, pączek z budyniem, drożdżówka z serem oraz drożdżówka z jabłkiem, to stali goście w mojej zakupowej torbie. Namiastką świeżej bułeczki z piekarni jest domowa drożdżówka z jabłkiem, idealna na drugie śniadanie w pracy. Przepis na nią znajduje się poniżej.

Składniki na ciasto:
500 – 550 g mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 4 jajka, 100 g cukru, 100 g roztopionego masła, szczypta soli
Składniki na nadzienie:
500 g pokrojonych w kostkę jabłek, 40 g masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki wody, 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Przygotować nadzienie. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać, poruszając rondelkiem, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień, dodać masło i rozpuścić. Włożyć jabłka, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, co pewien czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna. Zdjąć z ognia, dodać cynamon, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Przygotować ciasto. Drożdże pokruszyć do naczynia. Dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i mleko. Całość wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, 2 całe jajka, 2 żółtka (białka zachować), cukier i sól. Wyrobić ręcznie lub mikserem, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i miski. Powoli wlać roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotować bułeczki. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić je na 16 części i z każdej uformować placuszki. Na ich środek nakładać po łyżce nadzienia. Palcami zwilżonym w oleju zlepiać brzegi, formując bułeczki.
Ułożyć je łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Bułeczki posmarować białkami. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Świeża drożdżówka z jabłkiem to nie tylko smaczna przekąska na drugie śniadanie. To również doskonały zamiennik dla gotowych i hermetycznie zamykanych sklepowych ciastek, w których znajdziemy E – dodatki i inne, niekoniecznie zdrowe, wynalazki.

Komentarze