Idąc rano do miasta, mijam po drodze firmowy sklep
Nowej Piekarni z Łukowa. Rozciągają się stamtąd wspaniałe zapachy świeżego
chleba, bułek i moich ulubionych pączków oraz drożdżówek. Pączek toffi, pączek
z budyniem, drożdżówka z serem oraz drożdżówka z jabłkiem, to stali goście w
mojej zakupowej torbie. Namiastką świeżej bułeczki z piekarni jest domowa drożdżówka
z jabłkiem, idealna na drugie śniadanie w pracy. Przepis na nią znajduje się
poniżej.
Składniki na ciasto:
500 – 550 g mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka,
4 jajka, 100 g cukru, 100 g roztopionego masła, szczypta soli
Składniki na nadzienie:
500 g pokrojonych w kostkę jabłek, 40 g masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki
wody, 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Przygotować nadzienie. Do rondla z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę.
Podgrzewać, poruszając rondelkiem, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień,
dodać masło i rozpuścić. Włożyć jabłka, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10
minut, co pewien czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna. Zdjąć z ognia,
dodać cynamon, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Przygotować ciasto. Drożdże pokruszyć do naczynia. Dodać łyżkę cukru,
łyżkę mąki i mleko. Całość wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, 2 całe jajka, 2 żółtka
(białka zachować), cukier i sól. Wyrobić ręcznie lub mikserem, aż ciasto
zacznie odchodzić od dłoni i miski. Powoli wlać roztopione masło i dalej
wyrabiać. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotować bułeczki. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę.
Podzielić je na 16 części i z każdej uformować placuszki. Na ich środek
nakładać po łyżce nadzienia. Palcami zwilżonym w oleju zlepiać brzegi,
formując bułeczki.
Ułożyć je łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić
do wyrośnięcia na około 20 minut. Bułeczki posmarować białkami. Piec około 20
minut w temperaturze 180 stopni.
Świeża drożdżówka z jabłkiem to nie tylko smaczna
przekąska na drugie śniadanie. To również doskonały zamiennik dla gotowych i hermetycznie
zamykanych sklepowych ciastek, w których znajdziemy E – dodatki i inne,
niekoniecznie zdrowe, wynalazki.
Komentarze
Prześlij komentarz