Chleb jest podstawą naszego porannego i wieczornego
posiłku. Dostarcza nam wielu niezbędnych witamin i minerałów oraz energii,
którą wykorzystujemy w trakcie pracowitego dnia. Ważne jest, by nie ograniczać
się tylko do jednego gatunku chleba. Każdy z nich, nawet zwykły pszenny, o ile jest
wykonany z dobrych i naturalnych składników, da nam coś wartościowego. Dlatego
warto pokusić się o zakup raz chleba żytniego, raz chleba pszennego, a raz
chleba razowego żytniego. Chleb razowy żytni, wzbogacony dodatkiem mąki
pszennej i płatków zbożowych, to propozycja na pełnowartościowe śniadanie.
Przepis na taki chleb znajduje się poniżej.
Składniki:
250 g mąki żytniej razowej, 250 g mąki pszennej typu 750, 10 g świeżych
drożdży, 250 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 125 g naturalnego zakwasu, 2
łyżki zbożowych płatków osobno lub wymieszanych razem (żytnie, orkiszowe,
jęczmienne, owsiane)
Wykonanie:
Do miski wsypać oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody i
wlać do utworzonego w mące dołeczka. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na
10 – 15 minut w pokojowej temperaturze.
Sól wymieszać z pozostałą ilością letniej wody. Do pęczniejących drożdży
dodać zakwas i odrobinę osolonej wody. Całość wymieszać, zaczynając od
środka miski. Powoli wlewać wodę, by ciasto wchłonęło całą mąkę. Gdy ciasto
uzyska jednolitą konsystencję, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę.
Zagniatać je energicznie przez 10 minut. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką
miski, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut, aby dwukrotnie zwiększyło
swoją objętość.
Po tym czasie ciasto zwinąć, szybko je ugniatając. Uformować jeden duży
lub dwa mniejsze podłużne bochenki. Brytfankę lub blachę pokryć olejem i mąką.
Przełożyć na nią bochenek, naciąć jego wierzch, przykryć i odstawić na kolejne
60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości.
Piekarnik podgrzać do najwyższej temperatury. W tym czasie pędzelek
zwilżyć w zimnej wodzie i za jego pomocą pokryć wierzch bochenka płatkami
zbożowymi. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, a na jego dnie umieścić
naczynie z gorącą wodą. Po 5 minutach temperaturę ustawić na 200 – 220 stopni i
dalej piec około 25 minut.
Domowy chleb razowy bywa wyrabiany tylko na drożdżach.
Jest to pewne ułatwienie, które nie wymaga wcześniejszego przygotowania
zakwasu. Warto jednak pamiętać, że chleb razowy żytni z dodatkiem zakwasu
będzie dla nas wartościowszy. Zakwas żytni eliminuje bowiem kwas fitynowy
zawarty w ziarnach zbóż. Kwas ten potrzebny roślinom, hamuje u nas wchłanianie
minerałów z pożywienia do krwiobiegu.
Komentarze
Prześlij komentarz