Domowy chleb

Chleb jest podstawą naszego porannego i wieczornego posiłku. Dostarcza nam wielu niezbędnych witamin i minerałów oraz energii, którą wykorzystujemy w trakcie pracowitego dnia. Ważne jest, by nie ograniczać się tylko do jednego gatunku chleba. Każdy z nich, nawet zwykły pszenny, o ile jest wykonany z dobrych i naturalnych składników, da nam coś wartościowego. Dlatego warto pokusić się o zakup raz chleba żytniego, raz chleba pszennego, a raz chleba razowego żytniego. Chleb razowy żytni, wzbogacony dodatkiem mąki pszennej i płatków zbożowych, to propozycja na pełnowartościowe śniadanie. Przepis na taki chleb znajduje się poniżej.

Składniki:
250 g mąki żytniej razowej, 250 g mąki pszennej typu 750, 10 g świeżych drożdży, 250 ml letniej wody, 1,5 łyżeczki soli, 125 g naturalnego zakwasu, 2 łyżki zbożowych płatków osobno lub wymieszanych razem (żytnie, orkiszowe, jęczmienne, owsiane)

Wykonanie:
Do miski wsypać oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody i wlać do utworzonego w mące dołeczka. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 10 – 15 minut w pokojowej temperaturze.
Sól wymieszać z pozostałą ilością letniej wody. Do pęczniejących drożdży dodać zakwas i odrobinę osolonej wody. Całość wymieszać, zaczynając od środka miski. Powoli wlewać wodę, by ciasto wchłonęło całą mąkę. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Zagniatać je energicznie przez 10 minut. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut, aby dwukrotnie zwiększyło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto zwinąć, szybko je ugniatając. Uformować jeden duży lub dwa mniejsze podłużne bochenki. Brytfankę lub blachę pokryć olejem i mąką. Przełożyć na nią bochenek, naciąć jego wierzch, przykryć i odstawić na kolejne 60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości.
Piekarnik podgrzać do najwyższej temperatury. W tym czasie pędzelek zwilżyć w zimnej wodzie i za jego pomocą pokryć wierzch bochenka płatkami zbożowymi. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, a na jego dnie umieścić naczynie z gorącą wodą. Po 5 minutach temperaturę ustawić na 200 – 220 stopni i dalej piec około 25 minut.

Domowy chleb razowy bywa wyrabiany tylko na drożdżach. Jest to pewne ułatwienie, które nie wymaga wcześniejszego przygotowania zakwasu. Warto jednak pamiętać, że chleb razowy żytni z dodatkiem zakwasu będzie dla nas wartościowszy. Zakwas żytni eliminuje bowiem kwas fitynowy zawarty w ziarnach zbóż. Kwas ten potrzebny roślinom, hamuje u nas wchłanianie minerałów z pożywienia do krwiobiegu.

Komentarze