Jak dobrze
wiemy, teraz jest czas karnawału, który u nas w Polsce świętujemy uczestnicząc
w różnego rodzaju zabawach
tanecznych. I jak jest możliwość to
częściej chodzimy do przyjaciół na pyszny poczęstunek. Jesteśmy częstowani
dobrymi polskimi daniami i różnego rodzaju ciastami. A na ostatki tradycyjnie
jemy dużo pączków. Często sami je pieczemy, albo biegniemy do Nowej Piekarni po
pączki toffi, albo pączki z budyniem, żeby poczęstować naszą rodzinę. Dzisiaj
chciałam jeszcze zaprosić państwa do własnoręcznego upieczenia ciasta
chałwowego z wisienką, bo ciasto chałwowe na każdej imprezie cieszy się dużą
popularnością. Krem chałwowy w połączeniu z wiśniami w galaretce jest
przepyszny. W tym cieście warstwy przełożyłam dodatkowo biszkoptem nasączonym pączem
z kawy i kompotu z wiśni, ale w cieście w wersji dla dorosłych kompot można zamienić na
alkohol. To ciasto dobrze się kroi i pięknie wygląda, więc sprawdzi się na
każdej imprezie. Polecam! 🙂
CIASTO CHAŁWOWE Z WISIENKĄ.
Biszkopt: 🙂
·
4 jajka,
- szczypta soli,
- ½ szklanki cukru,
- ½ szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżka kakao.
Masa chałwowa:🙂
- 400 ml śmietany kremówki 30%,
- lub 36%300 g chałwy waniliowo-kakaowej,
- 3 łyżeczki żelatyny.
Masa śmietanowa:🙂
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 łyżeczka żelatyny.
Dodatkowo:🙂
- 200 g podłużnych biszkoptów,
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej,
- 1 słoik wiśni drylowanych w kompocie,
- 1 galaretka wiśniowa,
- 30 g chałwy waniliowo-kakaowej,
- 30 g gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
Biszkopt: 🙂 Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie mieszamy
szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy o wym. 22 x 26
cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu). Studzimy w formie.
Masa chałwowa: 🙂 Śmietanę kremówkę przelewamy do rondelka,
dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając,
do momentu aż cała chałwa rozpuści się w śmietanie. Studzimy i wstawiamy do
lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Schłodzoną śmietanę z
chałwą ubijamy przez kilka minut mikserem, do momentu aż nabierze aksamitnej
gładkości. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy i wciąż płynną
wlewamy do masy chałwowej.
Wykonanie: 🙂 Wiśnie odsączamy z kompotu. Odmierzamy 250 ml
kompotu, dodajemy 250 ml wody, zagotowujemy i zalewamy galaretkę. Mieszamy aż
się rozpuści i studzimy. Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 200 ml gorącej wody
studzimy i nasączamy tym biszkopt. Albo w wersji dla dorosłych, niewielką
ilością ponczu alkoholowego nasączamy biszkopt w blaszce. Wykładamy masę
chałwową, a na niej układamy podłużne biszkopty delikatnie nasączone pozostałym
ponczem z kawy i kompotu. We wgłębieniach między biszkoptami układamy wiśnie.
Całość zalewamy zaczynającą tężeć galaretką i wstawiamy do lodówki do jej
całkowitego stężenia.
Masa śmietanowa: 🙂 Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier puder do smaku i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w
niewielkiej ilości gorącej wody. Wykładamy na stężałą galaretkę i równo
rozprowadzamy po całej powierzchni. Posypujemy czekoladą i chałwą startymi na
dużych oczkach tarki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz