Ciasto chałwowe z wisienką.



       Jak dobrze wiemy, teraz jest czas karnawału, który u nas w Polsce świętujemy uczestnicząc w różnego rodzaju  zabawach tanecznych.  I jak jest możliwość to częściej chodzimy do przyjaciół na pyszny poczęstunek. Jesteśmy częstowani dobrymi polskimi daniami i różnego rodzaju ciastami. A na ostatki tradycyjnie jemy dużo pączków. Często sami je pieczemy, albo biegniemy do Nowej Piekarni po pączki toffi, albo pączki z budyniem, żeby poczęstować naszą rodzinę. Dzisiaj chciałam jeszcze zaprosić państwa do własnoręcznego upieczenia ciasta chałwowego z wisienką, bo ciasto chałwowe na każdej imprezie cieszy się dużą popularnością. Krem chałwowy w połączeniu z wiśniami w galaretce jest przepyszny. W tym cieście warstwy przełożyłam dodatkowo biszkoptem nasączonym pączem z kawy i kompotu z wiśni, ale w cieście w wersji  dla dorosłych kompot można zamienić na alkohol. To ciasto dobrze się kroi i pięknie wygląda, więc sprawdzi się na każdej imprezie. Polecam! 🙂
CIASTO CHAŁWOWE Z WISIENKĄ. 
Biszkopt: 🙂
·       4 jajka,
  • szczypta soli,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżka kakao.
Masa chałwowa:🙂
  • 400 ml śmietany kremówki 30%,
  • lub 36%300 g chałwy waniliowo-kakaowej,
  • 3 łyżeczki żelatyny.
Masa śmietanowa:🙂
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka żelatyny.
Dodatkowo:🙂
  • 200 g podłużnych biszkoptów,
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 słoik wiśni drylowanych w kompocie,
  • 1 galaretka wiśniowa,
  • 30 g chałwy waniliowo-kakaowej,
  • 30 g gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
Biszkopt: 🙂  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy o wym. 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w formie.
Masa chałwowa: 🙂  Śmietanę kremówkę przelewamy do rondelka, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż cała chałwa rozpuści się w śmietanie. Studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Schłodzoną śmietanę z chałwą ubijamy przez kilka minut mikserem, do momentu aż nabierze aksamitnej gładkości. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy i wciąż płynną wlewamy do masy chałwowej. 
Wykonanie: 🙂  Wiśnie odsączamy z kompotu. Odmierzamy 250 ml kompotu, dodajemy 250 ml wody, zagotowujemy i zalewamy galaretkę. Mieszamy aż się rozpuści i studzimy. Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 200 ml gorącej wody studzimy i nasączamy tym biszkopt. Albo w wersji dla dorosłych, niewielką ilością ponczu alkoholowego nasączamy biszkopt w blaszce. Wykładamy masę chałwową, a na niej układamy podłużne biszkopty delikatnie nasączone pozostałym ponczem z kawy i kompotu. We wgłębieniach między biszkoptami układamy wiśnie. Całość zalewamy zaczynającą tężeć galaretką i wstawiamy do lodówki do jej całkowitego stężenia. 
Masa śmietanowa: 🙂  Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Wykładamy na stężałą galaretkę i równo rozprowadzamy po całej powierzchni. Posypujemy czekoladą i chałwą startymi na dużych oczkach tarki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO 🙂

Komentarze