Chleb z makiem

Chleb z makiem to kolejna propozycja na pieczywo w ramach cyklu „chleb dobry”. Pod tym hasłem kryje się wiele ciekawych przepisów na chleby, które możemy upiec w naszym domowym zaciszu. Chleb dobry z tego przepisu wygląda nieco inaczej, gdyż na etapie formowania jego kształtu dwie podłużne części ciasta są ze sobą zaplatane.

Składniki:
400 g mąki pszennej typu 750, 200 ml mleka, 40 g masła, 1 łyżeczka soli, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka miodu, 3 łyżki letniej wody, 3 łyżki maku, 1 żółtko do posmarowania chleba

Wykonanie:
W garnku podgrzać mleko do letniej temperatury. Dodać do niego pokrojone w kawałki masło oraz sól. Całość wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, a pośrodku utworzyć dołek. Wlać do niego drożdże i miód rozcieńczone w trzech łyżkach wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Gdy drożdże zaczną pęcznieć, do miski wlać mleko i dosypać jedną łyżkę maku. Wszystkie składniki wymieszać, następnie ciasto przelać na oprószoną mąką stolnicę i energicznie ugniatać przez 10 minut. Ciasto powinno być giętkie i elastyczne. Włożyć je do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Po tym czasie ciasto zwinąć i ponownie szybko zagnieść. Podzielić je na dwie części i uformować z nich dwa podłużne bochenki. Spleść je razem, połączyć końce i przełożyć do naoliwionej i oprószonej mąką brytfanki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do dwukrotnego wyrośnięcia.
Piekarnik podgrzać do temperatury 200 stopni. Żółtko rozkłócić z łyżeczką wody i posmarować nim chleb. Bochenek posypać resztą maku i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 – 35 minut.

Pleciony chleb dobry to propozycja dla tych, którzy lubują się w tworzeniu ciekawych kształtów pieczywa. To również propozycja dla osób, którzy cenią sobie wszelkie wypieki z makiem. Nadaje on temu chlebowi ciekawego smaku.

Komentarze