Witam państwa w
Nowym Roku 2020 i od razu zapraszam do upieczenia chleba dobrego na zakwasie z
kawą zbożową i pestkami dyni. Ten dzisiaj
proponowany przeze mnie chlebek jest dla tych, którzy mają mało czasu,
bo jest bez zagniatania. Łatwy, szybki i do tego bardzo smaczny. My w domu
postanowiliśmy go wypróbować, żeby potem zjeść z kiełbasą własnej roboty i
pyszną szynką, która nam została jeszcze po świętach. Ten chleb na pewno będzie
dobry bo zrobiony na zakwasie. Państwu
zaś chciałam zaproponować bardzo zdrową soczewicę w postaci burgerów na chleb. Pewnie
po świętach nieco przybyliśmy na wadze i martwimy się jak zrzucić zbędne
kilogramy. Proponowała bym, żeby kupić chleb dobry w Nowej piekarni i właśnie z
nim zrobić te bardzo zdrowe burgery z soczewicą i z orzechami. To może uda nam
się trochę schudnąć. Co państwo na to? Po ciężkich i bardzo mięsnych daniach
świątecznych może teraz przyszła by nareszcie pora na coś lekkiego, smacznego i zdrowego. Warto
przemyśleć ten pomysł i się tym
zainteresować. Dla chętnych propozycje prezentuję poniżej.
CHLEB NA ZAKWASIE Z KAWĄ ZBOŻOWĄ.
SKŁADNIKI:
- 100 g razowej mąki orkiszowej typu 2000
- 400 g mąki orkiszowej typu 630
- 110 g aktywnego zakwasu
- 150 ml wody
- Łyżka pestek dyni
Sposób
wykonania:
- Do dużej miski wsypać mąki i sól. Dodać aktywny zakwas oraz kawę i melasę z wodą. Wymieszać drewnianą łyżką.
- Do ciasta dolać wodę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Odstawić na kwadrans do autolizy. Nie przejmować się, że ciasto jest w plamy.
- Po kwadransie ciasto wymieszać ponownie drewnianą łyżką. Teraz łatwiej będzie pozbyć się plam w różnych odcieniach.
- Ciasto przykryć podwójnie złożoną ściereczką kuchenną. Odstawić do wyrastania na kilka godzin lub całą noc.
- Po 8-10 godzinach ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posypać wierzch pestkami dyni.
- Odstawić pod przykryciem na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta.
- Keksówkę z ciastem stawić do piekarnika. Włączyć go na 210 stopni C., pieczenie góra/dół. Piec 15 minut. Potem obniżyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 60 minut. Chleb powinien dawać głuchy odgłos po postukaniu go od spodu.
- Wyjąć chleb na kratkę i ostudzić.
Jak już dobrze
wiemy, soczewica to świetne źródło pełnowartościowego białka, błonnika, kwasu
foliowego, żelaza, selenu, wapnia i cynku. Szklanka ugotowanej soczewicy
dostarcza 18 g białka, 6 mg żelaza, 16 g błonnika i tylko 0,5 g tłuszczu.
Jadłospis zawierający już 4 porcje warzyw strączkowych tygodniowo zapewnia
większy spadek wagi niż dieta zawierająca tyle samo kalorii, ale pozbawiona
strączków. Dieta bogata w strączki sprzyja szczupłej talii – jest równie
skuteczna w zwalczaniu tłuszczu brzusznego co ograniczanie kalorii. Jak inne
strączki soczewica niweluje skoki cukru we krwi wywołane przez posiłek zjedzony
nawet kilka godzin później. Reguluje też poziom cholesterolu we krwi i
ciśnienie. Dzięki błonnikowi, kwasowi foliowemu i fitynianom rośliny strączkowe
obniżają ryzyko nowotworu. Chronią także przed osteoporozą, ponieważ zawierają
potas i magnez, które zapobiegają wypłukiwaniu wapnia. Wykazano, że osoby
jadające strączki minimum raz dziennie mają o 64% mniejsze ryzyko złamań kości
szyjki udowej niż ci, którzy jedzą je rzadziej niż raz w tygodniu. Zatem warto
by było pomyśleć o częstszym spożywaniu tego warzywa. Jeśli mieszkasz w pobliżu
Nowej Piekarni to zapraszam na pierogi z soczewicą, które możesz zjeść razem ze
swoją rodziną na obiad.
Soczewicy nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Odmiany
brązowe i zielone, o zwartych ziarenkach, gotują się dłużej (30- 40 minut), a
czerwone i żółte, które się łatwo rozpadają, krótko – 20-25 minut. Soczewica
podwaja swoją objętość po ugotowaniu (jeśli więc w przepisie jest podana ilość
np. 2 szklanki ugotowanej soczewicy, należy użyć szklanki suchych ziaren).
Odmiany czerwone i żółte są świetne do zup, curry, kotletów. Odmiany zwarte
(brązowa i zielona) sprawdzają się w sałatkach, burgerach, pasztetach,
nadzieniach do pierogów i pasztecików. My spróbujemy teraz zrobić bardzo zdrowe
burgery z tej właśnie soczewicy.
Burgery z
orzechami włoskimi
SKŁADNIKI na 10 sztuk:
- Szklanka zielonej soczewicy,
- Jedna czwarta szklanki brązowego ryżu,
- Mała cebula,
- 250 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- Po łyżeczce suszonej bazylii,
- Oregano,
- Kuminu,
- Kolendry,
- Łyżeczka sosu sojowego,
- Łyżka keczupu,
- 4-5 łyżek zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej, łyżka oliwy,
- Łyżeczka soli i pieprzu.
Sposób wykonania:
Soczewicę i ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę
drobno posiekaj i podsmaż do miękkości na oliwie. Dodaj pokrojone pieczarki. Na
koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż do dużej miski, dodaj
połowę soczewicy, ryż, orzechy, siemię lniane, przyprawy, sos sojowy i keczup.
Zblenduj do połączenia się składników. Dodaj resztę soczewicy i odstaw na 30
minut. Dosyp płatki lub bułkę, wymieszaj. Formuj okrągłe burgery i piecz 25-30
minut w 200 stopniach C. lub usmaż na patelni spryskanej olejem (po ok. 5 minut
z każdej strony). Podawaj z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO: - )
Komentarze
Prześlij komentarz