Chleb dobry z kawą zbożową.



     Witam państwa w Nowym Roku 2020 i od razu zapraszam do upieczenia chleba dobrego na zakwasie z kawą zbożową i pestkami dyni. Ten  dzisiaj proponowany przeze mnie   chlebek jest dla tych, którzy mają mało czasu, bo jest bez zagniatania. Łatwy, szybki i do tego bardzo smaczny. My w domu postanowiliśmy go wypróbować, żeby potem zjeść z kiełbasą własnej roboty i pyszną szynką, która nam została jeszcze po świętach. Ten chleb na pewno będzie dobry  bo zrobiony na zakwasie. Państwu zaś chciałam zaproponować bardzo zdrową soczewicę w postaci burgerów na chleb. Pewnie po świętach nieco przybyliśmy na wadze i martwimy się jak zrzucić zbędne kilogramy. Proponowała bym, żeby kupić chleb dobry w Nowej piekarni i właśnie z nim zrobić te bardzo zdrowe burgery z soczewicą i z orzechami. To może uda nam się trochę schudnąć. Co państwo na to? Po ciężkich i bardzo mięsnych daniach świątecznych może teraz przyszła by nareszcie  pora na coś lekkiego, smacznego i zdrowego. Warto przemyśleć ten pomysł  i się tym zainteresować. Dla chętnych propozycje prezentuję poniżej.
CHLEB NA ZAKWASIE Z KAWĄ ZBOŻOWĄ.
SKŁADNIKI:
  • 100 g razowej mąki orkiszowej typu 2000
  • 400 g mąki orkiszowej typu 630
  • 110 g aktywnego zakwasu
  • 150 ml wody
  • Łyżka pestek dyni
Sposób wykonania:
  1. Do dużej miski wsypać mąki i sól. Dodać aktywny zakwas oraz kawę i melasę z wodą. Wymieszać drewnianą łyżką.
  2. Do ciasta dolać wodę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Odstawić na kwadrans do autolizy. Nie przejmować się, że ciasto jest w plamy.
  3. Po kwadransie ciasto wymieszać ponownie drewnianą łyżką. Teraz łatwiej będzie pozbyć się plam w różnych odcieniach.
  4. Ciasto przykryć podwójnie złożoną ściereczką kuchenną. Odstawić do wyrastania na kilka godzin lub całą noc.
  5. Po 8-10 godzinach ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posypać wierzch pestkami dyni.
  7. Odstawić pod przykryciem na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta.
  8. Keksówkę z ciastem stawić do piekarnika. Włączyć go na 210 stopni C., pieczenie góra/dół. Piec 15 minut. Potem obniżyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 60 minut. Chleb powinien dawać głuchy odgłos po postukaniu go od spodu.
  9. Wyjąć chleb na kratkę i ostudzić.
     Jak już dobrze wiemy, soczewica to świetne źródło pełnowartościowego białka, błonnika, kwasu foliowego, żelaza, selenu, wapnia i cynku. Szklanka ugotowanej soczewicy dostarcza 18 g białka, 6 mg żelaza, 16 g błonnika i tylko 0,5 g tłuszczu. Jadłospis zawierający już 4 porcje warzyw strączkowych tygodniowo zapewnia większy spadek wagi niż dieta zawierająca tyle samo kalorii, ale pozbawiona strączków. Dieta bogata w strączki sprzyja szczupłej talii – jest równie skuteczna w zwalczaniu tłuszczu brzusznego co ograniczanie kalorii. Jak inne strączki soczewica niweluje skoki cukru we krwi wywołane przez posiłek zjedzony nawet kilka godzin później. Reguluje też poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie. Dzięki błonnikowi, kwasowi foliowemu i fitynianom rośliny strączkowe obniżają ryzyko nowotworu. Chronią także przed osteoporozą, ponieważ zawierają potas i magnez, które zapobiegają wypłukiwaniu wapnia. Wykazano, że osoby jadające strączki minimum raz dziennie mają o 64% mniejsze ryzyko złamań kości szyjki udowej niż ci, którzy jedzą je rzadziej niż raz w tygodniu. Zatem warto by było pomyśleć o częstszym spożywaniu tego warzywa. Jeśli mieszkasz w pobliżu Nowej Piekarni to zapraszam na pierogi z soczewicą, które możesz zjeść razem ze swoją rodziną na obiad.
Soczewicy nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Odmiany brązowe i zielone, o zwartych ziarenkach, gotują się dłużej (30- 40 minut), a czerwone i żółte, które się łatwo rozpadają, krótko – 20-25 minut. Soczewica podwaja swoją objętość po ugotowaniu (jeśli więc w przepisie jest podana ilość np. 2 szklanki ugotowanej soczewicy, należy użyć szklanki suchych ziaren). Odmiany czerwone i żółte są świetne do zup, curry, kotletów. Odmiany zwarte (brązowa i zielona) sprawdzają się w sałatkach, burgerach, pasztetach, nadzieniach do pierogów i pasztecików. My spróbujemy teraz zrobić bardzo zdrowe burgery z tej właśnie soczewicy.
Burgery z orzechami włoskimi
SKŁADNIKI na 10 sztuk:
  • Szklanka zielonej soczewicy,
  • Jedna czwarta szklanki brązowego ryżu,
  • Mała cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • Po łyżeczce suszonej bazylii,
  • Oregano,
  • Kuminu,
  • Kolendry,
  • Łyżeczka sosu sojowego,
  • Łyżka keczupu,
  • 4-5 łyżek zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej, łyżka oliwy,
  • Łyżeczka soli i pieprzu.
Sposób wykonania:
Soczewicę i ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż do miękkości na oliwie. Dodaj pokrojone pieczarki. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż do dużej miski, dodaj połowę soczewicy, ryż, orzechy, siemię lniane, przyprawy, sos sojowy i keczup. Zblenduj do połączenia się składników. Dodaj resztę soczewicy i odstaw na 30 minut. Dosyp płatki lub bułkę, wymieszaj. Formuj okrągłe burgery i piecz 25-30 minut w 200 stopniach C. lub usmaż na patelni spryskanej olejem (po ok. 5 minut z każdej strony). Podawaj z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO: - )


Komentarze