Chleb dobry z dynią.





  Chciałbym wam przedstawić przepis na chleb dobry z dynią. Jest to chleb w stylu chleb „Słoneczko". Jak sama nazwa mówi chleb „Słoneczko" jest okrągły. Wiadomo, że już sezon na dynie się skończył ale w marketach jeszcze można znaleźć dynię, żeby ją kupić. Chleb „Słoneczko" z dynią jest dosyć miękki, ze smaczną chrupiącą skórką. Również gotowy dobry chleb „Słoneczko" możemy kupić w Nowej Piekarni. Jest równie smaczny a co najważniejsze dobrze wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Wracając do przepisu to składniki i przepis zamieszczam na dole.
Składniki:
- kilogram pszennej mąki;
- 30 gram świeżych drożdży;
- szklanka letniego mleka;
- 50 gram cukru;
- 50 gram masła;
- pół kg puree z dyni;
- woda (w zależności od ciasta, jeżeli puree jest wilgotne wodę można zupełnie ominąć);
- łyżeczka soli;
  Pora na przygotowanie naszego dobrego chleba „Słoneczko" z dynią. Na początku należy dynie po obraniu rozgotować w szklance napełnionej do połowy wodą. Ugotować ją na parze a następnie zblenderować. Do ciepłej jeszcze dyni dodać masło, potem wymieszać i ostudzić. Potem wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, wyrobienie ciasta trwać może około 10 minut. Kiedy będzie już gładkie i sprężyste formujemy je w kulę, posypujemy mąką i przykrywamy ręcznikiem. Takie zawinięte ciasto stawiamy, gdzieś w ciepłe miejsce, np. przy kaloryferze. Ciasto musi urosnąć przez około jednej godziny, do momentu kiedy podwoi swoją objętość. Teraz trzeba je ponownie zagnieść kilkukrotnie przez chwilę i ułożyć takie ciasto, formując dwa okrągłe, w kształcie słońca, bochenki. Potem przekładamy je na blachę wyłożoną papierem, przykrywamy i pozwalamy jeszcze przez chwilę, żeby nam to urosło. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pamiętajmy, że przed samym włożeniem do piekarnika nacinamy chlebek nożykiem i spryskujemy lub smarujemy łyżeczką z odrobiną wody. Chleb dobry „Słoneczko" pieczemy przez około 35 minut.
  Smacznego!

Komentarze