Teraz pragnę
zaproponować państwu wietnamskie małe pierożki Dim sum z wieprzowiną. Jeśli ktoś woli bardzo
zdrowe pierogi z soczewicą to zapraszam na zakupy do Nowej Piekarni. Tam kupisz
też świeży chleb wileński i możesz
zamówić piękny wzór na tort angielski i inne smakołyki, takie jak: kopytka,
kluski śląskie, krokiety, naleśniki, które można przeznaczyć na obiad. Te małe
wietnamskie pierożki są dobrą przekąską, którą
chcę wam dzisiaj zaproponować, bo są
takie małe, że wystarczają na jeden gryz. Jakie małe takie pyszne, mówią o nich
i to jest prawda. Ale jeszcze lepiej smakują z sosem słodko – kwaśnym, który
też wam chcę dzisiaj zaproponować do obiadu. Ta pyszna przekąska jest gotowana
na parze, więc pewnie jest zdrowa. Pierożki nie są trudne do wykonania, dlatego
zachęcam wszystkich państwa do skorzystania z przepisu, który prezentuję
poniżej.
Wietnamskie
pierożki Dim Sum z wieprzowiną.
- 150 g mąki orkiszowej jasnej T 650,
- 50 g mąki ryżowej,
- 50 ml wrzącej wody,
- 50 ml zimnej wody,
- łyżeczka oleju,
Farsz:
- 50 g mielonej wieprzowiny z łopatki,
- 3 łyżki drobnych pędów bambusa - miałam ze słoika,
- 1 łyżka posiekanego pora,
- łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka białego wina,
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
Sposób wykonania:
Mąki wsypałam do miski, wlałam wrzątek i połączyłam.
Potem wlałam olej i zimną wodę i zagniotłam szybko elastyczne
ciasto.
Do miski włożyłam mięso, dodałam pędy bambusa, posiekany
por, sos sojowy, wino i olej sezamowy, dokładnie wymieszałam.
Ciasto rozwałkowałam na blacie posypanym mąką na cienki
placek.
Wykrawałam szklanką koła, nakładałam farsz
i zbierałam brzegi kółka razem tak aby powstała sakiewka.
Koszyczki do parowania posmarowałam olejem aby pierożki
się nie przyklejały i ułożyłam na nich pierożki.
Koszyk ustawiłam na patelni z wodą i gotowałam na parze
przez 15 minut.
Podałam z sosem słodko – kwaśnym.
Sos słodko-kwaśny
Czasami aż potrawa prosi się o
sosik a ten słodko - kwaśny pasuje nie tylko do kuchni orientalnej ale do
wszystkich mięs i wędlin.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania, a przepis prezentuję poniżej.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania, a przepis prezentuję poniżej.
Składniki:
- Kawałek marchwi,
- 1 mała cebula,
- 1 czerwona papryczka chili,
- 1 papryka szpiczasta czerwona,
- 1 gruby plaster ananasa,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka pędów bambusa - ze słoika,
- sól morska,
- pieprz,
- sok z 1 limonki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki pokroiłam w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam po kolei warzywa.
- Najpierw cebulę i czosnek, potem papryczkę chili i czerwoną, marchew, pędy bambusa oraz ananasa.
- Podsmażałam kilka minut po czym zalałam wszystko wodą i dusiłam do miękkości.
- Całość zmiksowałam na gładką masę.
- Mąkę rozprowadziłam kilkoma łyżkami wody i zaprawiłam sos, ciągle mieszając zagotowałam.
- Doprawiłam solą, pieprzem i cukrem a na koniec sokiem z limonki.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz