Wietnamskie pierożki Dim Sum z wieprzowiną.



 

   

     Teraz pragnę zaproponować państwu wietnamskie małe pierożki  Dim sum z wieprzowiną. Jeśli ktoś woli bardzo zdrowe pierogi z soczewicą to zapraszam na zakupy do Nowej Piekarni. Tam kupisz też  świeży chleb wileński i możesz zamówić piękny wzór na tort angielski i inne smakołyki, takie jak: kopytka, kluski śląskie, krokiety, naleśniki, które można przeznaczyć na obiad. Te małe wietnamskie pierożki są dobrą przekąską, którą  chcę wam dzisiaj zaproponować, bo   są takie małe, że wystarczają na jeden gryz. Jakie małe takie pyszne, mówią o nich i to jest prawda. Ale jeszcze lepiej smakują z sosem słodko – kwaśnym, który też wam chcę dzisiaj zaproponować do obiadu. Ta pyszna przekąska jest gotowana na parze, więc pewnie jest zdrowa.  Pierożki nie są trudne do wykonania, dlatego zachęcam wszystkich państwa do skorzystania z przepisu, który prezentuję poniżej.
Wietnamskie pierożki Dim Sum z wieprzowiną.
Składniki:
Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej T 650,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 50 ml wrzącej wody,
  • 50 ml zimnej wody,
  • łyżeczka oleju,
Farsz:
  • 50 g mielonej wieprzowiny z łopatki,
  • 3 łyżki drobnych pędów bambusa - miałam ze słoika,
  • 1 łyżka posiekanego pora,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka białego wina,
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
Sposób wykonania:
Mąki wsypałam do miski, wlałam wrzątek i połączyłam.
Potem wlałam olej i zimną wodę i zagniotłam szybko elastyczne ciasto.
Do miski włożyłam mięso, dodałam pędy bambusa, posiekany por, sos sojowy, wino i olej sezamowy, dokładnie wymieszałam.
Ciasto rozwałkowałam na blacie posypanym mąką na cienki placek.
Wykrawałam szklanką koła, nakładałam farsz
i zbierałam brzegi kółka razem tak aby powstała sakiewka.
Koszyczki do parowania posmarowałam olejem aby pierożki się nie przyklejały i ułożyłam na nich pierożki.
Koszyk ustawiłam na patelni z wodą i gotowałam na parze przez 15 minut.
Podałam z sosem słodko – kwaśnym.
Sos słodko-kwaśny
Czasami aż potrawa prosi się o sosik a ten słodko - kwaśny pasuje nie tylko do kuchni orientalnej ale do wszystkich mięs i wędlin.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania, a przepis prezentuję poniżej.
Składniki:
  • Kawałek marchwi,
  • 1 mała cebula,
  • 1 czerwona papryczka chili,
  • 1 papryka szpiczasta czerwona,
  • 1 gruby plaster ananasa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka pędów bambusa - ze słoika,
  • sól morska,
  • pieprz,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki pokroiłam w kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam po kolei warzywa.
  • Najpierw cebulę i czosnek, potem papryczkę chili i czerwoną, marchew, pędy bambusa oraz ananasa.
  • Podsmażałam kilka minut po czym zalałam wszystko wodą i dusiłam do miękkości.
  • Całość zmiksowałam na gładką masę.
  • Mąkę rozprowadziłam kilkoma łyżkami wody i zaprawiłam sos, ciągle mieszając zagotowałam.
  • Doprawiłam solą, pieprzem i cukrem a na koniec sokiem z limonki.
SMACZNEGO : )

Komentarze