Tort naleśnikowy

Naleśniki z serem w tradycyjnej zrolowanej wersji zna chyba każdy. Jedni podają je jako drugie danie obiadowe lub na kolację, a jeszcze inni traktują je wyłącznie jako popołudniowy deser. Na bazie tradycyjnych naleśników z serem, zaczęły powstawać niezliczone wersje z użyciem owoców, czekolady i innych ciekawych dodatków. Naleśniki z serem zaprezentowane poniżej, to zdecydowanie wersja deserowa. Jest to tort naleśnikowy wzbogacony dodatkiem czekolady, a zwieńczony orzechową posypką.

Składniki na naleśniki:
400 g mąki pszennej, 6 jajek, 700 ml mleka, 200 ml śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki oleju, szczypta soli
Składniki na nadzienie:
500 g sera mascarpone lub sera twarogowego (trzykrotnie zmielonego), 100 g cukru, 200 g ciemnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej), 250 g śmietanki kremówki 30%
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo: orzechy laskowe, olej do smażenia

Wykonanie:
Przygotować naleśniki. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną, lśniącą pianę. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać do niej żółtka, mleko, śmietankę oraz olej i wszystko wymieszać. Następnie dodać pianę z białek - delikatnie ją wmieszać do ciasta. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 30 minut. Na rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni usmażyć złote naleśniki.
Przygotować nadzienie. Do rondelka wlać śmietankę i dodać do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzać na wolnym ogniu, mieszać do momentu roztopienia czekolady.
W osobnym naczyniu zmiksować serek z cukrem. Nie przerywając miksowania powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Miksować, aż masa stanie się puszysta. Gotową masę wstawić do lodówki, by lekko stężała.
Przygotować polewę. Śmietankę podgrzać. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do momentu jej roztopienia.
Przygotować całość. Naleśniki układać jeden na drugim, przekładając je nadzieniem. Wierzch polać roztopioną czekoladą (stróżki czekolady mogą gdzieniegdzie spływać po bokach) i posypać posiekanymi orzechami.

Bożonarodzeniowe święta to czas wielu znakomitych wypieków. Zanim nastąpi ten magiczny okres, możemy pokusić się o słodkie preludium w nieco innej wersji. Naleśniki z serem w tortowej wersji, spełnią tę rolę znakomicie.

Komentarze