Naleśniki z serem w tradycyjnej zrolowanej wersji zna
chyba każdy. Jedni podają je jako drugie danie obiadowe lub na kolację, a
jeszcze inni traktują je wyłącznie jako popołudniowy deser. Na bazie
tradycyjnych naleśników z serem, zaczęły powstawać niezliczone wersje z użyciem
owoców, czekolady i innych ciekawych dodatków. Naleśniki z serem zaprezentowane
poniżej, to zdecydowanie wersja deserowa. Jest to tort naleśnikowy wzbogacony
dodatkiem czekolady, a zwieńczony orzechową posypką.
Składniki na naleśniki:
400 g mąki pszennej, 6 jajek, 700 ml mleka, 200 ml śmietanki kremówki
30%, 2 łyżki oleju, szczypta soli
Składniki na nadzienie:
500 g sera mascarpone lub sera twarogowego (trzykrotnie zmielonego), 100
g cukru, 200 g ciemnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej), 250 g
śmietanki kremówki 30%
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo: orzechy laskowe, olej do smażenia
Wykonanie:
Przygotować naleśniki. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Do
białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną, lśniącą pianę. Do miski
wsypać przesianą mąkę, dodać do niej żółtka, mleko, śmietankę oraz olej i
wszystko wymieszać. Następnie dodać pianę z białek - delikatnie ją wmieszać do
ciasta. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 30 minut. Na rozgrzanej,
delikatnie natłuszczonej patelni usmażyć złote naleśniki.
Przygotować nadzienie. Do rondelka wlać śmietankę i dodać do niej
połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzać na wolnym ogniu, mieszać do
momentu roztopienia czekolady.
W osobnym naczyniu zmiksować serek z cukrem. Nie przerywając miksowania
powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Miksować, aż masa stanie się puszysta.
Gotową masę wstawić do lodówki, by lekko stężała.
Przygotować polewę. Śmietankę podgrzać. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia,
dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do momentu jej
roztopienia.
Przygotować całość. Naleśniki układać jeden na drugim, przekładając je
nadzieniem. Wierzch polać roztopioną czekoladą (stróżki czekolady mogą gdzieniegdzie
spływać po bokach) i posypać posiekanymi orzechami.
Bożonarodzeniowe
święta to czas wielu znakomitych wypieków. Zanim nastąpi ten magiczny okres, możemy
pokusić się o słodkie preludium w nieco innej wersji. Naleśniki z serem w
tortowej wersji, spełnią tę rolę znakomicie.
Komentarze
Prześlij komentarz