W tym roku w Boże
Narodzenie nie może zabraknąć świątecznego chleba ze Szwecji na moim stole, bo
to niezwykle smaczny chleb. Ten szwedzki
chleb korzenny jest pieczony na piwie, z mnóstwem rodzynek. Jest to tradycyjny chleb świąteczny tak zwany
vörtbröd. Kiedy tylko zaczyna się Adwent zaraz pojawia się w piekarniach i jest
kupowany przez tamtejszą ludność. Nam Polakom też ten chlebek bardzo smakuje,
dlatego próbujemy go upiec w zaciszu swojego domu, żeby poczuć się świątecznie
i zasmakować tamtejszego klimatu, chociaż sami posiadamy równie dobre i bardzo
zdrowe chlebki w Nowej piekarni: na
przykład chleb wileński, czy chleb razowy ze słonecznikiem. Ten chlebek
korzenny piecze się na porterze i z dodatkiem świątecznego mustu, który smakuje
mniej więcej jak polska kola. Zamiast portera i mustu można również użyć
świątecznego piwa lub napoju piwnego tak zwanego svagdricka. Svagdricka
przypomina w smaku polskie ciemne piwo, a żeby jeszcze bardziej podkreślić smak
chleba można wybrać piwo karmelowe. Ten oto chlebek upiekłam na pszennym
zakwasie. Przygotowałam na noc rozczyn. Zakwas jest wtedy bardzo aktywny i
chleb bardzo ładnie wyrasta, choć mimo wszystko trochę to trwa. Ciekawym
składnikiem tego chleba jest gorzka pomarańcza. Owoc bardzo podobny do
pomarańczy ale w smaku zupełnie inny, typowy jako dodatek do pieczenia chleba i
pierników. Dodatkowo w tym chlebie znajdziemy kardamon, imbir i goździki. Jeśli
lubimy korzenne smaki to możemy pokusić się o upieczenie takiego chleba, dla
chętnych przepis prezentuję poniżej.
Szwedzki świąteczny chleb Vörtbröd na
piwie.
Składniki:
Na dwa bochenki
Rozczyn:
- 100 g pszennego zakwasu,
- 200 g wody,
- 200 g mąki pszennej chlebowej,
Ciasto właściwe,
- 450 ml karmelowego piwa lub pół na pół portera i polskiej coli, u mnie svagdricka,
- 100 g miękkiego masła,
- 50 g melasy,
- 50 g muscovado cukru,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku,
- 1 łyżka świeżo zmielonego kardamonu,
- 1 łyżka imbiru w proszku,
- 1 łyżka zmielonych goździków,
- 740 g mąki pszennej chlebowej,
- 280 g żytniej mąki,
- 100 g rodzynek,
Sposób wykonania:
Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj
szczelnie folią i postaw w ciepłym miejscu na noc. Na drugi dzień z podanych
składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieć ciasto. Gdy
wszystkie składniki się połączą dodaj sól i miękkie masło. Ciasto będzie dosyć
klejące, ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu na 90 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, włóż do miski,
przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Podziel ciasto na dwie
równe części i uformuj dwa bochenki. Albo włóż ciasto do dwóch jednakowych
foremek do ostatecznego wyrośnięcia.
Piecz chleb najpierw na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do
200ºC i piecz chleb przez dodatkowe 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i
ostudź na metalowej kratce.
KEKS Z ŻURAWINĄ I PISTACJAMI.
Chciałam państwu jeszcze zaproponować bardzo
smaczny przepis na keks z bakaliami, który tym razem upiekłam w wyjątkowej,
świątecznej szacie, ze świeżą żurawiną i pistacjami. Piękne połączenie koloru
czerwonego z zielonym od razu przywodzi mi na myśl choinkę i Mikołaja:) Czy Wam
też te kolory tak ciepło się kojarzą? Ten keks długo utrzymuje świeżość i fantastyczny
smak. Można upiec go nawet już dwa dni przed Świętami. Cytrynowy lukier
świetnie współgra z pachnącym, maślanym ciastem. Amatorzy keksów, z pewnością
nie odmówią dodatkowego kawałka, wiem coś o tym… Ja się zaliczam do nich! Jeśli
lubisz takie smakołyki to spróbuj tego wypieku korzystając z przepisu, który
prezentuję poniżej.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej krupczatki,
- 250 g drobnego cukru,
- 250 g miękkiego masła,
- 5 jajek,
- 2 łyżki likieru cytrynowego lub spirytusu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko bez fosforanów,
- 140 g świeżej, pokrojonej żurawiny,*
- 70 g pistacji posiekanych, niesolonych,
Lukier cytrynowy:
- 1 łyżka likieru cytrynowego lub soku z cytryny,
- 40-50 g cukru pudru.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka
oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać
żółtka po kolei ucierając po każdym dodaniu. Wlać likier/spirytus i ponownie
utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie utrzeć. Żurawinę i
pistacje lub bakalie oprószyć mąką, dodać do ciasta, wymieszać (ciasto będzie
dość gęste). Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać ją do ciasta
delikatnie mieszając szpatułką.
Keksówkę o długości 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i
przełożyć ciasto. Wyrównać.
Piec w temperaturze 1800C przez 60 minut lub
dłużej do tzw. suchego patyczka (piekłam 1 godzinę i 15 minut). Wyjąć,
wystudzić na kuchennej kratce.
Wszystkie składniki na lukier utrzeć do gładkości i polać
jeszcze ciepły keks.
Ciasto przechowywać pod kloszem do ciasta lub zawinięte w
folię spożywczą. Utrzymuje świeżość do 4-5 dni.
*zamiast żurawiny i pistacji można dodać 200 g bakalii.
MUFFINKI W KSZTAŁCIE CHOINEK.
Babeczki w kształcie choinek. Złożone są z buraczano - czekoladowych muffinek stanowiących podstawę
choinki i wafelków do lodów odwróconych szpicem do góry i udekorowanych masą
budyniową. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Te smaczne
muffinki mogą być też ozdobą świątecznego stołu i cieszyć oczy naszych dzieci,
których zabierzemy na Świąteczną ucztę. W wykonaniu nie są takie trudne, ale mogą sprawić wiele radości. Jeśli państwu przypadły do gustu to zapraszam
do zrealizowania tego ciekawego pomysłu.
- 250 g ugotowanych buraków,
- 190 g drobnego cukru,
- 50 g kakao,
- 170 g mąki pszennej,
- 7,5 g proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 200 g oleju rzepakowego,
- 100 g czekolady 60%.
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i
kakao.
Zmiksuj na gładką masę buraki, olej i jajka. Dodaj suche składniki i wszystko połącz w jednolitą masę. Podczas mieszania dodaj starą czekoladę.
Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz w temp. 165-175 stopni C przez około 25-30 min. Odstaw do przestudzenia.
Składniki na choinki do muffinek:
Zmiksuj na gładką masę buraki, olej i jajka. Dodaj suche składniki i wszystko połącz w jednolitą masę. Podczas mieszania dodaj starą czekoladę.
Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz w temp. 165-175 stopni C przez około 25-30 min. Odstaw do przestudzenia.
Składniki na choinki do muffinek:
- wafelki do lodów
- perełki cukrowe
- ewentualnie gwiazdki z cukrowego papieru jadalnego
Masa budyniowa (masy wystarczyło mi na 11 choinek):
- 3 żółtka
- 375g masła
- 1,5 szklanki mleka (375ml)
- ¾ szklanki cukru (150g)
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
- zielony barwnik spożywczy w żelu
Sposób przygotowania:
- Upiec muffinki buraczane według przepisu.
- Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
- Muffinki posmarować masą. Resztę masy wymieszać z zielonym barwnikiem spożywczym. (Barwnika dodać według uznania, do otrzymania pożądanego koloru).
- Wafelki posmarować cienką warstwą masy budyniowej. Wafelki ułożyć na babeczkach szpicem do góry. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać małe kleksy jeden koło drugiego, od dołu do wierzchołka tak by imitowały gałązki na drzewku.
- Choinki udekorować perełkami cukrowymi.
- Wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz