Kluski śląskie, pyzy oraz pierogi ruskie należą do najpopularniejszych
dań obiadowych, których głównymi składnikami są mąka i ziemniaki. Dania te są
mocno zakorzenione w naszej polskiej kuchni, a na przestrzeni lat zaczęły
powstawać ich kolejne wersje. Nie inaczej jest z kopytkami – również bogatą
w tradycje potrawą, którą można podawać na wiele ciekawych sposobów. Poniżej
jeden z nich.
Składniki na kopytka:
300 g sypkich ziemniaków, 1/2 dużego selera korzeniowego, 1 jajko, 80 –
100 g mąki pszennej, sól do smaku
Składniki na sos:
100 ml śmietanki kremówki 30%, 80 g sera gorgonzola dolce, 2 – 3 łodygi
selera naciowego wraz z liśćmi
Dodatkowo: olej, 1 garść rukoli
Wykonanie:
Przygotować kopytka. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Seler umyć i
upiec go w temperaturze 180 stopni do miękkości.
Przestudzone i obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Upieczonego
selera obrać, pokroić i zmiksować. Ziemniaki z selerem połączyć w misce,
dodać mąkę, sól i jajko. Całość zagnieść na jednolite ciasto.
W garnku zagotować lekko posoloną wodę. Z ciasta uformować cienkie
wałeczki o średnicy około 1,5 cm i pokroić na 2,5 cm kopytka. Wrzucić partiami
do wrzącej wody i gotować 1 – 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Przygotować sos. Śmietankę zagotować, dodać do niej rozdrobniony ser i mieszać,
aż się rozpuści. Łodygi selera posiekać i podsmażyć na oleju. Zmiksować z
częścią sosu, następnie wymieszać z pozostałą ilością sosu.
Na talerz wlać porcję sosu i włożyć kopytka. Danie udekorować rukolą.
Kopytka w powyższym wydaniu to ciekawy pomysł na bezmięsny
obiad. Na tutejszym blogu można odnaleźć kilka innych pomysłów na kopytka bez udziału
mięsnych dodatków.
Komentarze
Prześlij komentarz