Pierogi z soczewicą i warzywami

Pierogi to nasza narodowa specjalność i duma. Potrawa ta zyskała już nawet pewien rozgłos za granicami kraju. Turyści odwiedzający Polskę chętnie poznają obce dla nich potrawy i są zachwyceni smakiem pierogów. W naszych domach prym wiodą pierogi ruskie oraz pierogi z kapustą, ale coraz większą popularność zyskują też pierogi z soczewicą. Te ostatnie można przygotować na wiele sposobów - można wykorzystać soczewicę zieloną lub czerwoną, można zastosować wiele ciekawych dodatków typu mięso, warzywa lub pieczarki. Poniżej prezentuję przepis na pierogi z soczewicą czerwoną z dodatkiem warzyw oraz sosu pomidorowego.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki letniej wody, 2 jajka, szczypta soli
Składniki na farsz:
3/4 szklanki czerwonej soczewicy w połówkach, około 200 g selera, 2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka mielona papryka
Składniki na sos:
1 puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, cukier
Dodatkowo: oliwa do smażenia

Wykonanie:
Przygotować farsz. Soczewicę przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Czas gotowania to około 3 do 5 minut. Soczewicę można lekko posolić pod koniec gotowania lub po ugotowaniu. Osączyć i ostudzić.
Cebulę i czosnek posiekać. Marchewki i selera zetrzeć na tarce. Cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler dusić na oliwie przez około 10 minut. Do warzyw dodać soczewicę, doprawić solą, pieprzem i papryką. Całość wymieszać.
Przygotować sos. Czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać rozdrobnione pomidory wraz z zalewą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15 minut. Wymieszać z natką pietruszki.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko oraz wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i na chwilę odstawić. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto i wyciąć z niego krążki. Nałożyć na nie farsz i zlepić.
Zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać partiami i gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z sosem.

Soczewica jest bardzo wartościową rośliną. Posiada wiele witamin i minerałów niezbędnych w pracy naszego organizmu. Dlatego warto pokusić się o przygotowanie pierogów z soczewicą lub innego dania z jej udziałem.

Komentarze