Pierogi to nasza narodowa specjalność i duma. Potrawa ta
zyskała już nawet pewien rozgłos za granicami kraju. Turyści odwiedzający Polskę
chętnie poznają obce dla nich potrawy i są zachwyceni smakiem pierogów. W
naszych domach prym wiodą pierogi ruskie oraz pierogi z kapustą, ale coraz
większą popularność zyskują też pierogi z soczewicą. Te ostatnie można
przygotować na wiele sposobów - można wykorzystać soczewicę zieloną lub
czerwoną, można zastosować wiele ciekawych dodatków typu mięso, warzywa lub pieczarki.
Poniżej prezentuję przepis na pierogi z soczewicą czerwoną z dodatkiem warzyw
oraz sosu pomidorowego.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki letniej wody, 2 jajka, szczypta
soli
Składniki na farsz:
3/4 szklanki czerwonej soczewicy w połówkach, około 200 g selera, 2
marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka mielona papryka
Składniki na sos:
1 puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, cukier
Dodatkowo: oliwa do smażenia
Wykonanie:
Przygotować farsz. Soczewicę przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do
miękkości. Czas gotowania to około 3 do 5 minut. Soczewicę można lekko posolić
pod koniec gotowania lub po ugotowaniu. Osączyć i ostudzić.
Cebulę i czosnek posiekać. Marchewki i selera zetrzeć na tarce. Cebulę,
czosnek, marchewkę oraz seler dusić na oliwie przez około 10 minut. Do warzyw
dodać soczewicę, doprawić solą, pieprzem i papryką. Całość wymieszać.
Przygotować sos. Czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać
rozdrobnione pomidory wraz z zalewą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15 minut.
Wymieszać z natką pietruszki.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko oraz wodę i
zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i na chwilę odstawić. Na stolnicy
oprószonej mąką rozwałkować ciasto i wyciąć z niego krążki. Nałożyć na nie
farsz i zlepić.
Zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać partiami i gotować około 3
minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z sosem.
Soczewica jest bardzo wartościową rośliną. Posiada
wiele witamin i minerałów niezbędnych w pracy naszego organizmu. Dlatego
warto pokusić się o przygotowanie pierogów z soczewicą lub innego dania z jej
udziałem.
Komentarze
Prześlij komentarz