Chciałam państwa
dzisiaj zaprosić na niezwykle pyszne naleśniki ze szpinakiem, gotowaną wołowiną
i sosem śmietanowo- serowym. Na takie
wytrawne naleśniki z powodzeniem możecie
zaprosić swoich przyjaciół, a na pewno się nie powstydzicie. Ten niesamowicie
niebiański smak i walory odżywcze sprawią, że po zjedzeniu tego dania poczujecie
się dobrze. Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie spożywać takich naleśników
zapraszam was do Nowej Piekarni po zdrowe i bardzo smaczne naleśniki z serem. A
dla tych, którzy zdecydowanie chcą wziąć udział w przygodzie kulinarnej
zapraszam do eksperymentowania, dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Naleśniki
ze szpinakiem, gotowaną wołowiną i sosem
śmietanowo – serowym.
Farsz (na 4-5 szt.):
- 2 główki szpinaku,
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 226 g sera mozzarella, pokrojony w drobną kostkę,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz do smaku,
- 300 - 350 g ugotowanej wołowiny z rosołu.
Sposób wykonania:
1. Szpinak wymyć i osuszyć. Pokroić w 1,5 cm paski. Wyłożyć
na patelnię z oliwą z oliwek i czosnkiem. Smażyć, ciągle mieszając, aż woda
wyparuje. Dodać przyprawy do smaku. Dodać śmietanę i smażyć (mieszając) kolejne
4-5 minut. Dodać pokrojoną mozzarellę i smażyć kolejne 1-2 minuty.
Odstawić na bok.
2. Do szpinaku dodać pokrojoną w drobną kostkę wołowinę i
wymieszać.
Ps. Wołowinę można ugotować w przyprawach w
rosole.
Naleśniki
- przepis podstawowy (na 15 szt. - dużych):
- 2 czubate szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 500 ml mleka,
- 0,3 l. piwa lub wody gazowanej.
Sposób wykonania:
1. Składniki wsypać i wlać do naczynia i zblendować.
2. Dużą patelnię, nasmarowaną oliwą rozgrzać na małym
ogniu.
3. Wylewać ciasto i rozprowadzać po patelni, szybkim ruchem,
formując naleśniki.
4. Smarować środek farszem i składać na 4.
6. Podawać od razu po przygotowaniu lub po odsmażeniu na
patelni (ja lubię je jeszcze podsmażyć) z sosem śmietanowo - serowym,
posypane startym żółtym serem.
Sos
śmietanowo- serowy:
- 150 ml śmietany gęstej/ kremówki,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek startego drobno sera żółtego (najlepiej ostrego o wyrazistym smaku),
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- Sól,
- pieprz - świeżo zmielony,
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej.
Sposób wykonania:
1. W małym garnku połączyć śmietanę i pokrojony w drobną kostkę czosnek.
Zagotować.
2. Zmniejszyć ogień i po 2 minutach dodać żółty ser,
cały czas mieszając. Dusić, aż sos zgęstnieje. W przypadku, gdy sos nie jest
gęsty dodać 1 łyżeczkę mąki i dalej dusić, mieszając od czasu do czasu, aby sos
się nie przypalił.
3. Przyprawić solą, gałką i pieprzem.
Smacznego
: )
Komentarze
Prześlij komentarz