Naleśniki ze szpinakiem, gotowaną wołowiną i sosem śmietanowo- serowym.



     Chciałam państwa dzisiaj zaprosić na niezwykle pyszne naleśniki ze szpinakiem, gotowaną wołowiną  i sosem śmietanowo- serowym. Na takie wytrawne  naleśniki z powodzeniem możecie zaprosić swoich przyjaciół, a na pewno się nie powstydzicie. Ten niesamowicie niebiański smak i walory odżywcze sprawią, że po zjedzeniu tego dania poczujecie się dobrze. Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie spożywać takich naleśników zapraszam was do Nowej Piekarni po zdrowe i bardzo smaczne naleśniki z serem. A dla tych, którzy zdecydowanie chcą wziąć udział w przygodzie kulinarnej zapraszam do eksperymentowania, dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Naleśniki ze szpinakiem, gotowaną wołowiną  i sosem śmietanowo – serowym.
 Farsz (na 4-5 szt.):
  • 2 główki szpinaku,
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  •  226 g sera mozzarella, pokrojony w drobną kostkę,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 300 - 350 g ugotowanej wołowiny z rosołu.
 Sposób wykonania:
1. Szpinak wymyć i osuszyć. Pokroić w 1,5 cm paski. Wyłożyć na patelnię z oliwą z oliwek i czosnkiem. Smażyć, ciągle mieszając, aż woda wyparuje. Dodać przyprawy do smaku. Dodać śmietanę i smażyć (mieszając) kolejne 4-5 minut. Dodać pokrojoną mozzarellę i  smażyć kolejne 1-2 minuty. Odstawić na bok.
2. Do szpinaku dodać pokrojoną w drobną kostkę wołowinę i wymieszać.
 Ps.  Wołowinę można ugotować w przyprawach w  rosole.
 Naleśniki - przepis podstawowy (na 15 szt. - dużych):
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 500 ml mleka,
  • 0,3 l.  piwa lub wody gazowanej.
 Sposób wykonania:
1. Składniki wsypać i  wlać do naczynia i zblendować.
2. Dużą patelnię, nasmarowaną oliwą rozgrzać na małym ogniu.
3. Wylewać ciasto i rozprowadzać po patelni, szybkim ruchem, formując naleśniki.
4. Smarować środek farszem i składać na 4.
6. Podawać od razu po przygotowaniu lub po odsmażeniu na patelni (ja lubię je jeszcze podsmażyć) z sosem śmietanowo - serowym, posypane startym żółtym serem.
 Sos śmietanowo- serowy:
  • 150 ml śmietany gęstej/ kremówki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek startego drobno sera żółtego (najlepiej ostrego o wyrazistym smaku),
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • Sól,
  • pieprz - świeżo zmielony,
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej.
 Sposób wykonania:
1. W małym garnku połączyć śmietanę  i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Zagotować.
2. Zmniejszyć ogień i po 2 minutach dodać żółty ser, cały czas mieszając. Dusić, aż sos zgęstnieje. W przypadku, gdy sos nie jest gęsty dodać 1 łyżeczkę mąki i dalej dusić, mieszając od czasu do czasu, aby sos się nie przypalił.
3. Przyprawić solą, gałką i pieprzem.
 Smacznego : )


Komentarze