Kontynuuje temat naleśników z serem. Chciałbym
dziś zaprosić was do zrobienia pysznych naleśników z serem oraz rodzynkami. Sam
smak naleśników z serem jest czymś nieziemskim a co dopiero z rodzynkami.
Zapraszam. Składniki oraz przepis tradycyjnie zamieszczam poniżej.
Składniki:
- szklanka mleka;
- 2 jajka;
- półtorej szklanki mąki pszennej;
- 30 ml oleju;
- szczypta soli;
- szczypta cynamonu;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (może być wanilinowego);
- tłuszcz do smażenia;
Nadzienie
- 200 g twarogu;
- 4 łyżki miodu;
- 4 łyżki rodzynek;
- 2 łyżki płatków migdałowych;
- 0.5 szklanki gęstej
kwaśnej śmietany;
Przejdźmy do przygotowania naszych naleśników
z serem oraz rodzynkami.
Na początku przygotowujemy ciasto na naleśniki. Musimy połączyć jajka z cukrem waniliowym, dodajemy mleko, wodę, sól, olej oraz mąkę. To energicznie i dobrze musimy wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta. Potem na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Potem zalewamy rodzynki wrzącą wodą i zostawiamy je na kilka minut. Następnie odcedzamy. Teraz płatki migdałowe uprażamy na suchej, dobrze nagrzanej patelni. Teraz w miseczce łączymy twaróg ze śmietaną, dodajemy lekko i podgrzany miód i to wszystko miksujemy. Do naszej serowej masy dodajemy namoczone rodzynki oraz zrumienione migdałowe płatki. Taką całość delikatnie mieszamy.
Dochodzimy do końcowego etapu a mianowicie taką serową masę smarujemy naleśniki, a następnie składamy je w koperty. Identycznie jakbyśmy robili tradycyjne krokiety. Nasze gotowe naleśniki obsmażamy z obu stron na patelni. Na koniec możemy podawać je udekorowane owocami i świeżą miętą. Tym oto sposobem mamy naleśniki z serem i rodzynkami.
Smacznego!
Na początku przygotowujemy ciasto na naleśniki. Musimy połączyć jajka z cukrem waniliowym, dodajemy mleko, wodę, sól, olej oraz mąkę. To energicznie i dobrze musimy wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta. Potem na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Potem zalewamy rodzynki wrzącą wodą i zostawiamy je na kilka minut. Następnie odcedzamy. Teraz płatki migdałowe uprażamy na suchej, dobrze nagrzanej patelni. Teraz w miseczce łączymy twaróg ze śmietaną, dodajemy lekko i podgrzany miód i to wszystko miksujemy. Do naszej serowej masy dodajemy namoczone rodzynki oraz zrumienione migdałowe płatki. Taką całość delikatnie mieszamy.
Dochodzimy do końcowego etapu a mianowicie taką serową masę smarujemy naleśniki, a następnie składamy je w koperty. Identycznie jakbyśmy robili tradycyjne krokiety. Nasze gotowe naleśniki obsmażamy z obu stron na patelni. Na koniec możemy podawać je udekorowane owocami i świeżą miętą. Tym oto sposobem mamy naleśniki z serem i rodzynkami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz