Wiele osób
lubi dania ze szpinakiem. Coraz częściej pojawiają się pierogi ze szpinakiem.
Ja dzisiaj chciałbym wam zaproponować naleśniki z serem feta oraz szpinakiem. Jest
to pyszne danie ze zrównoważonymi składnikami i walorami smakowymi. Tradycyjnie
składniki oraz przepis zamieszczam poniżej.
Składniki:
Ciasto
- 200 ml mleka;
- 2 jajka;
- 2 żółtka;
- 120 g mąki;
- 30 ml oleju;
- szczypta soli;
- tłuszcz do smażenia;
- sos spaghetti toscana;
- bulionetka warzywna;
Farsz
- 0.5 świeżego szpinaku;
- 200 g sera feta;
- 150 g czerwonych pomidorków cherry;
- 2 cebule szalotki;
- 3 ząbki czosnku;
- 10 g ostrej papryki;
Przejdźmy do przygotowania naszych naleśników
z serem feta oraz ze szpinakiem.
Na początek wszystkie składniki naszego ciasta
naleśnikowego musimy połączyć ze sobą za pomocą miksera. Naleśniki smażymy
wylewając cienką warstwę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię.
Kolejnym krokiem będzie zrobienie farszu.
Nasze cebule szalotki oraz czosnek kroimy w drobną kostkę. Oczyszczamy również
szpinak.
Potem
smażymy na patelni czosnek oraz cebule, następnie dodajemy szpinak i pomidorki
cherry, które kroimy w ćwiartki. Teraz dodajemy bulionetkę warzywną i dusimy to
jeszcze przez chwilę, do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą.
Odstawiamy to teraz do ostygnięcia, ewentualnie odlewamy nadmiar płynu. Na
końcu dodajemy ser feta i doprawiamy całość ostrą papryką.
No i
przechodzimy do faszerowania naszych naleśników. Musimy zwijać je w rulon,
następnie podgrzewamy je na patelni lub w piekarniku. Trzeba pamiętać, aby
podawać je z sosem spaghetti toscana. I tym o to sposobem mamy naleśniki z
serem feta oraz szpinakiem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz