Krokiety ze słodkiej kapusty i pieczarkami.



     Dzisiaj pragnę wam zaproponować bardzo smaczne Krokiety z kapustą i pieczarkami, bo jest  to danie, które może posłużyć jako smaczna przystawka, czy pożywny codzienny obiad. Bardzo smaczne, delikatne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą idealne połączenie smaków któremu naprawdę nie sposób się oprzeć.
Jeszcze jest trochę czasu do Świąt Bożego Narodzenia więc zaplanujmy jakie najlepsze dania chcielibyśmy mieć na wigilijnym stole. Te przepyszne krokiety doskonale pasują na tę okazję i będą wyśmienicie smakować  jeśli je podamy z filiżanką czerwonego kiszonego barszczu. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Krokiety ze Słodkiej kapusty i  pieczarkami
 Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów)
  • Nieduża główka kapusty (ok. 1 kg.),
  • 3 nieduże cebule,
  • Ok. 400 g pieczarek,
  • Masło do smażenia (ok. 50 g),
  • Sól, pieprz.
Ciasto na naleśniki
  • 2 szklanki mąki,
  • Szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 2 duże jajka,
  • Płaska łyżeczka soli,
  • Olej,
  • Ok. szklanki bułki tartej,
  • Jajko + odrobina mleka,
  • Szczypta soli. 
 Sposób przygotowania:
Farsz:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą, dodajemy płaską łyżkę soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 godz.).
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle.
Kapustę dobrze odcedzamy a następnie dodajemy do niej połowę podsmażonej cebuli. Dusimy ok. 40 minut często mieszając.
Po tym czasie do reszty cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki (można je także zetrzeć na tarce) i dusimy przez ok. 10 minut.
Następnie grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i wszystko dusimy jeszcze przez minimum 10 minut.
Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się.
Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem (po ok. płaskiej łyżeczce lub według uznania). Studzimy.
Naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).
Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.

Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.
Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i niewielką ilością soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.
Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)

Gotowe krokiety możemy podać z filiżanką gorącego kiszonego barszczu.
     Chciałam państwa jeszcze zachęcić do zrobienia bardzo zdrowego i pysznego czerwonego barszczu kiszonego. Z tymi krokietami będzie na Święta wyśmienicie smakował. Zapraszam do roboty, a przepis prezentuję poniżej.
Kiszony barszcz czerwony
Składniki:
  • 3 duże buraki ćwikłowe (ok. 0,75-1 kg),
  • 1 marchewka,
  • 1 nieduża pietruszka (korzeń),
  • plaster selera korzeniowego,
  • 1 łyżeczka ziarenek kminku,
  • 6 dużych ząbków czosnku,
  • kilka wiórków chrzanu (niekoniecznie),
  • 2 l wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soli niejodowanej,
  • 1 kromka (może być piętka) suchego chleba żytniego - koniecznie na zakwasie!
Sposób przygotowania:
Buraki i warzywa opłukać.
  • wyszorować dokładnie i cieniutko obrać – (polecam robić to w rękawiczkach bo buraki bardzo barwią ręce).
  • Czosnek obieramy. Jeśli ząbki są bardzo duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Wodę trzeba zagotować i przestudzić dodając sól i cukier
  • zamieszać aby się dokładnie rozpuściły.
  • Warzywa układamy w kamiennym garnku albo dużym słoju.
  • wsypujemy kminek.
  • dodajemy chrzan.
  • wlewamy przestudzoną wodę. Na wierzch kładziemy chleb. Wierzch naczynia przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką albo sznureczkiem aby nie spadła. Naczynie stawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy w spokoju na 4-7 dni - zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu.
  • Po kilku dniach kiszenia na wierzchu utworzy się kożuch, który trzeba delikatnie zdjąć a barszcz przecedzić. Zlewamy go i gotowe.
  • Taki kiszony barszcz możemy pić po prostu sam jak sok.
  • jest bardzo smaczny i zdrowy. Możemy też użyć go do przygotowania zupy - np. barszczyku wigilijnego. Zakwas możemy przechowywać w  zamkniętej butelce w lodówce.
  • Tego barszczu kiszonego ze smacznymi krokietami nie zapomnę jak jadłam zaproszona na Święta do koleżanki mamy. Z całego serca go polecam i życzę…
SMACZNEGO: )



Komentarze