Krokiety z kapustą i grzybami są dla wielu z nas tradycyjną
potrawą na świątecznym stole. Jednak miłośnicy krokietów nie ograniczają się do
tego jedynego dnia i przygotowują je znacznie częściej. Nie ograniczają się też
do jednej wersji tej charakterystycznej potrawy, a korzystają z wielu
innych ciekawych możliwości jej przygotowania. Jedną z takich wersji są krokiety
dyniowe wzbogacone farszem z mięsa, jarmużu i żółtego sera.
Składniki na naleśniki:
1,5 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki pszennej razowej, 1/3
łyżeczki proszku do pieczenia, około 3 szklanki mleka, 3 łyżki gęstego puree z
dyni, 2 jajka, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku, sól do smaku
Składniki na farsz:
600 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z szynki), 1 cebula, 1 ząbek
czosnku, sól, pieprz czarny mielony, papryka do smaku, 6 dorodnych łodyg
jarmużu, około 80 g startego żółtego sera
Dodatkowo: olej do smażenia, mąka, jajko i bułka tarta do panierowania,
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Przygotować farsz. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na oleju. Dodać do
niej mięso i rozgnieciony czosnek. Całość smażyć i doprawić solą, pieprzem
i papryką.
Jarmuż przepłukać, usunąć z niego grube łodygi i posiekać. Dodać do mięsa
i smażyć, aż liście zmiękną. Całość odstawić z ognia i połączyć z żółtym serem
startym na grubych oczkach.
Przygotować naleśniki. Do miski wlać mleko. Dodać obie mąki, proszek do
pieczenia, wbić jajka i dodać puree z dyni. Doprawić solą i pieprzem,
następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest za gęste,
dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie, odrobinę mąki. Ciasto na chwilę
odstawić. Na rozgrzanej i lekko naoliwionej patelni usmażyć naleśniki na złoty
kolor.
Przygotować krokiety. Na usmażone naleśniki nakładać po 2 – 3 łyżki
farszu. Brzegi naleśników zawinąć do środka i uformować krokiety. Obtoczyć je w
mące, jajku i bułce tartej. Obsmażyć na oleju.
Gotowe krokiety przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Bogactwo przepisów na krokiety, to dowód na ich
ogromną popularność. Są bardzo wszechstronne, gdyż podaje się je zarówno na
wyjątkowe imprezy, jak i na codzienne obiady. Warto pokusić się o ich
przygotowanie.
Komentarze
Prześlij komentarz