Kopytka z dyni i gulasz pyszny z cukinią na obiad dla Ciebie.



     Witam państwa ponownie i zapraszam do zrobienia samodzielnie pysznych kopytek z dyni. Koniecznie trzeba wykorzystywać owoce i warzywa jesienne, które są w naszym kraju wyprodukowane przez rolników, bo w ten sposób możemy swój organizm  zaopatrzyć w bardzo cenne witaminy i substancje odżywcze. Dzisiaj ugotujemy pyszne kopytka z dyni piżmowej  z dodatkiem gotowanych  ziemniaków. Proszę się nie bać, że ciasto nie wyjdzie. Bo po upieczeniu dynia ta ma konsystencję ziemniaków, więc nie jest trudno przygotować z tego odpowiednie ciasto. Nie tylko Polacy zajadają się kopytkami. To bardzo smaczne danie gości też na włoskich stołach i nosi nazwę  gnocchi di zucca. Kopytka z dyni z dodatkiem ziemniaków, pachnące gałką muszkatołową to pyszny i tani obiad oraz smakowity dodatek do drugich dań mięsnych lub rybnych. Spróbujmy samodzielnie przygotować to danie , a do kopytek zróbmy jeszcze gulasz pyszny i bardzo zdrową cukinię. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Kopytka z dyni
Składniki
  • 500 g dyni (bez pestek, upieczona w folii aluminiowej w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 220 °C, całkowicie wystudzona),
  • 500 g ziemniaków (ugotowane, całkowicie wystudzone),
  • 250 g mąki,
  • 1 jajko (duże),
  • ½–1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.
Sposób wykonania:
 Dynię i ziemniaki mielę w maszynce do mięsa.
Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto na kopytka, żeby zbyt mocno nie zwilgotniało. W razie potrzeby konsystencję ciasta reguluję dodatkową mąką – pszenną lub ziemniaczaną (nie za dużo, maksymalnie kilka łyżek).
Najlepsza mąka na kopytka to mąka pszenna luksusowa typ 550.
Potem ciasto turlam na stolnicy w wałki, spłaszczam i za pomocą nieostrej łopatki wykrawam kopytka. Można też kulać z ciasta niewielkie kulki i spłaszczać je, rolując za pomocą widelca.
Kopytka wrzucam za pomocą łyżki cedzakowej do gotującej, osolonej wody i od razu delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
Gotuję kopytka z dyni pod przykryciem, a kiedy wypłyną na powierzchnię – odkrywam i trzymam na ogniu jeszcze przez 1 minutę.
Odcedzam kopytka z dyni łyżką cedzakową, przekładam na talerze i serwuję z gulaszem pysznym i bardzo zdrową cukinią.
Gulasz pyszny z cukinią.
     Kiedy już ugotujemy kopytka z dyni to dobrze by było gdyby od razu można takie świeże i gorące podać na talerz i polać gulaszem pysznym z dodatkiem świeżo usmażonej cukinii. Dlatego warto wcześniej przygotować gulasz i bardzo gorącym polać kopytka i zjeść ze smakiem.
Karkówka do tego gulaszu świetnie sprawdza się zaserwowana z różnymi dodatkami: grzybami, suszonymi owocami czy papryką. U nas z  dodatkiem sosu myśliwskiego, z cukinią i grzybami ma wyśmienity smak. Możesz przygotować go na obiad, lub ciepłą kolację. Zachęcam, a przepis prezentuję poniżej.
Gulasz pyszny z cukinią.
  • Karkówka wieprzowa – 600 g.
  • Sos myśliwski Knorr – 2 opak.
  • Cukinia – 1 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Boczek wędzony – 100 g
  • Grzyby świeże lub mrożone – 100 g
  • Mąka – 2 łyżki
  • Czerwone wino – 150 ml.
  • Oliwa – 50 ml.
  • Woda – 1 litr
  • Liść laurowy – 1 szt.
  • Ziele angielskie – 3 szt.
  • Pieprz czarny – 3 szt.
Sposób wykonania:
Mięso pokrój w grubą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Następnie wyjmij cedzakową łyżką.
W tym samym garnku przesmaż pokrojony w kostkę boczek, cebulę oraz grzyby.
Całość oprósz mąką. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i wymieszaj. Zalej czerwonym winem i zagotuj.
Zawartość opakowań Knorr wymieszaj z 1 litrem zimnej wody i wlej do garnka z mięsem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Cukinię pokrój w mniejsze kawałki, przesmaż na rozgrzanej oliwie i dopraw do smaku. Gotowy gulasz podawaj z kawałkami cukinii i kopytkami.
SMACZNEGO : )

Komentarze