Witam państwa
ponownie i zapraszam do zrobienia samodzielnie pysznych kopytek z dyni.
Koniecznie trzeba wykorzystywać owoce i warzywa jesienne, które są w naszym
kraju wyprodukowane przez rolników, bo w ten sposób możemy swój organizm zaopatrzyć w bardzo cenne witaminy i
substancje odżywcze. Dzisiaj ugotujemy pyszne kopytka z dyni piżmowej z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Proszę się nie bać, że ciasto nie
wyjdzie. Bo po upieczeniu dynia ta ma konsystencję ziemniaków, więc nie jest
trudno przygotować z tego odpowiednie ciasto. Nie tylko Polacy zajadają się
kopytkami. To bardzo smaczne danie gości też na włoskich stołach i nosi nazwę
gnocchi di zucca. Kopytka z dyni z dodatkiem ziemniaków, pachnące
gałką muszkatołową to pyszny i tani obiad oraz smakowity dodatek do drugich dań
mięsnych lub rybnych. Spróbujmy samodzielnie przygotować to danie , a do
kopytek zróbmy jeszcze gulasz pyszny i bardzo zdrową cukinię. Dla chętnych
przepis prezentuję poniżej.
Kopytka z
dyni
Składniki
- 500 g dyni (bez pestek, upieczona w folii aluminiowej w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 220 °C, całkowicie wystudzona),
- 500 g ziemniaków (ugotowane, całkowicie wystudzone),
- 250 g mąki,
- 1 jajko (duże),
- ½–1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Dynię i ziemniaki mielę w maszynce do
mięsa.
Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto na
kopytka, żeby zbyt mocno nie zwilgotniało. W razie potrzeby konsystencję ciasta
reguluję dodatkową mąką – pszenną lub ziemniaczaną (nie za dużo, maksymalnie
kilka łyżek).
Najlepsza mąka na kopytka to mąka pszenna luksusowa typ 550.
Potem ciasto turlam na stolnicy w wałki, spłaszczam i za
pomocą nieostrej łopatki wykrawam kopytka. Można też kulać z ciasta niewielkie
kulki i spłaszczać je, rolując za pomocą widelca.
Kopytka wrzucam za pomocą łyżki cedzakowej do gotującej,
osolonej wody i od razu delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
Gotuję kopytka z dyni pod przykryciem, a kiedy wypłyną na
powierzchnię – odkrywam i trzymam na ogniu jeszcze przez 1 minutę.
Odcedzam kopytka z dyni łyżką cedzakową, przekładam na
talerze i serwuję z gulaszem pysznym i bardzo zdrową cukinią.
Gulasz
pyszny z cukinią.
Kiedy już ugotujemy kopytka z dyni to
dobrze by było gdyby od razu można takie świeże i gorące podać na talerz i
polać gulaszem pysznym z dodatkiem świeżo usmażonej cukinii. Dlatego warto
wcześniej przygotować gulasz i bardzo gorącym polać kopytka i zjeść ze smakiem.
Karkówka do tego gulaszu świetnie sprawdza się zaserwowana z
różnymi dodatkami: grzybami, suszonymi owocami czy papryką. U nas z dodatkiem sosu myśliwskiego, z cukinią i
grzybami ma wyśmienity smak. Możesz przygotować go na obiad, lub ciepłą
kolację. Zachęcam, a przepis prezentuję poniżej.
Gulasz pyszny
z cukinią.
- Karkówka wieprzowa – 600 g.
- Sos myśliwski Knorr – 2 opak.
- Cukinia – 1 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Boczek wędzony – 100 g
- Grzyby świeże lub mrożone – 100 g
- Mąka – 2 łyżki
- Czerwone wino – 150 ml.
- Oliwa – 50 ml.
- Woda – 1 litr
- Liść laurowy – 1 szt.
- Ziele angielskie – 3 szt.
- Pieprz czarny – 3 szt.
Sposób wykonania:
Mięso pokrój w grubą kostkę i przesmaż w garnku na
rozgrzanej oliwie. Następnie wyjmij cedzakową łyżką.
W tym samym garnku przesmaż pokrojony w kostkę boczek,
cebulę oraz grzyby.
Całość oprósz mąką. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie
oraz pieprz i wymieszaj. Zalej czerwonym winem i zagotuj.
Zawartość opakowań Knorr wymieszaj z 1 litrem zimnej wody i
wlej do garnka z mięsem. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś
do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Cukinię pokrój w mniejsze kawałki, przesmaż na rozgrzanej
oliwie i dopraw do smaku. Gotowy gulasz podawaj z kawałkami cukinii i kopytkami.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz