Drożdżowa gwiazda, karp z bakaliami i pyszny chałwowiec.



       Chciałam jeszcze państwu dzisiaj zaproponować bardzo smaczne, puszyste i drożdżowe  ciasto w kształcie gwiazdy, ze sporą ilością przepysznej bakaliowej masy makowej.  Jest to świetna alternatywa dla zawijanego makowca. Gwiazdę możecie też ozdobić lukrem. Ciasto jest bardzo smaczne, ładnie się prezentuje i nie jest tak skomplikowane, na jakie może wygląda. Warto spróbować go upiec, by go potem   zjeść  na deser świąteczny, z pączkiem małym czy tortem angielskim, a może jeszcze  innym pysznym ciastem, popijając aromatyczną gorącą herbatą, czy ze świeżo zaparzoną kawą. Dla odważnych przepis prezentuję poniżej.
DROŻDŻOWA GWIAZDA NA BOŻE NARODZENIE.
Ciasto drożdżowe:
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • szczypta soli
Nadzienie makowe:
  • 200 g suchego maku (może być zmielony)
  • 120 g płynnego miodu
  • 40 g roztopionego masła
  • 60 g drobno posiekanych bakalii (użyłam rodzynek i orzechów)
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
  1. Przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Do maku dodać miód, roztopione masło i drobno posiekane bakalie. Wymieszać. Masę makową odstawić na bok.
  3. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części.
  7. Rozwałkować pierwszą część ciasta na kształt koła o średnicy ok. 25cm, najlepiej na papierze do pieczenia. Ciasto z papierem zsunąć na dużą blachę do pieczenia. Rozsmarować ⅓ masy makowej, zostawiając mały brzeg.
  8. Rozwałkować drugą część ciasta na kształt koła o tej samej wielkości i ułożyć na masie makowej. (Można ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie lub tak jak ja, rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na masę makową papierem do góry. Następnie papier ściągnąć). Rozsmarować połowę pozostałej masy makowej.
  9. Rozwałkować trzecią część ciasta na kształt koła o tej samej wielkości i ułożyć na masie makowej. Rozsmarować resztę masy makowej.
  10. Rozwałkować czwartą część ciasta i ułożyć ją na masie makowej.
  1. Na środku koła lekko odcisnąć np. szklankę. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc 16 części. (Najłatwiej najpierw naciąć ciasto na 4 ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na cztery części).
  2. W obie ręce chwycić dwa leżące koło siebie kawałki i skręcić je do środka dwa razy. Końcówki kawałków mocno ścisnąć/ skleić ze sobą. Tak skręcić wszystkie kawałki i ścisnąć końce.
  • Ciasto przykryć ściereczką, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  • Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować pędzelkiem ciasto.
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  • Lekko ciepłe ciasto można polukrować. (Lukier: ok. 2- 3 łyżek cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).
Karp z bakaliami
Ponieważ to czas przedświąteczny to na pewno każda gospodyni w domu dwoi się i troi żeby wszystkie potrawy świąteczne mogła przygotować  świeże i bardzo smaczne. Nie chce, by smaki z poprzedniego roku się powtarzały, dlatego szuka i pyta znawców jakie dobre i sprawdzone potrawy mogła by położyć na wigilijnym, czy świątecznym stole. Zagląda do książek, internetu, czy przegląda kobiece gazety. Po krótkiej konsultacji z najbliższymi nareszcie wybiera potrawę, która mogła by zadowolić podniebienia wszystkich domowników. Tych potraw świątecznych i różnych ciekawych propozycji jest bardzo dużo. Ja właśnie teraz chciała bym Państwu zaproponować jeden taki przepis. Jeśli będziecie nim zainteresowani to zapraszam do zrealizowania tego mojego pomysłu. Tym razem chciałam zaproponować karp z bakaliami na cztery porcje. Można to danie przygotować w 35 minut: w tym samo gotowanie potrwa 40 minut. Dla zainteresowanych przepis podaję poniżej.
SKŁADNIKI:
  • 2 karpie,
  •  2–3 duże białe cebule,
  •  ok. 3 łyżek cukru,
  •  2 liście laurowe,
  •  po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  •  100 g rodzynek,
  • 100 g migdałów,
  • sól, pieprz,
  •  50 g żelatyny.
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj. Zalej 2,5 l wody, dodaj cukier i sól do smaku. Chwilę gotuj. Z ryb odetnij głowy, ogony, skrzela. Dodaj do cebuli razem z przyprawami. Gdy części ryby zmiękną, wyjmij je z wywaru, a do garnka wrzuć rybę podzieloną na dzwonka. Gotuj około 25 minut na wolnym ogniu. Z ryby usuń duże ości, dzwonka ułóż na półmisku. Wywar przecedź, cebule przetrzyj, połącz z wywarem. Dodaj namoczone rodzynki i migdały, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę rozpuszczoną w 2–3 łyżkach wywaru. Zalej rybę, przestudź i wstaw do lodówki.
 CHAŁWOWIEC.
To jeszcze nie koniec moich propozycji na dzisiaj dla państwa. Muszę koniecznie wam zaproponować dobry chałwowiec bez pieczenia, bo jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach. Te słodkości na pewno polubią wasi zaproszeni goście. Wykonasz go w ciągu 50 minut, a skosztować go  może około 12 zaproszonych gości. Jeśli przyda się i zadowoli wasze podniebienia, to proszę o skorzystanie z przepisu, który prezentuję poniżej.
Kawowy poncz:
  • 250 ml mocnego naparu kawy,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 50 ml amaretto.
Krem:
  • 300 g chałwy waniliowej,
  • 500 g serka mascarpone,
  • ok. 3 łyżek cukru pudru,
  • 400 ml mocno schłodzonej kremówki.
Dodatkowo:
  • ok. 30 herbatników,
  • podłużne biszkopty,
  • czekoladowe draże do dekoracji,
  • kawa rozpuszczalna do posypania.
Sposób wykonania:
Składniki na poncz wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Chałwę pokrusz, dodaj cukier puder i serek mascarpone. Zmiksuj na gładką masę. Dobrze schłodź. Kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj do masy chałwowej  i wymieszaj. 2–3 czubate łyżki kremu odłóż. Dno foremki (24x24 cm) wyłóż herbatnikami. Na herbatniki wyłóż połowę kremu. Biszkopty zanurzaj pojedynczo w kawie, a następnie układaj na kremie. Po ułożeniu warstwy biszkoptów wyłóż na nie drugą połowę kremu. Na wierzchu ułóż warstwę herbatników i posmaruj je odłożonym wcześniej kremem. Ciasto schłodź w lodówce. Udekoruj drażami i oprósz kawą rozpuszczalną.
 SMACZNEGO : )



Komentarze