Chleb razowy ze słonecznikiem.



   

     Znowu witam i zapraszam do upieczenia czegoś smacznego. Na początek niech będzie  chleb razowy  ze słonecznikiem. Bo czy może być coś lepszego na śniadanie niż świeże domowe pieczywo? Niedługo zbliżają się Święta Bożego Narodzenia więc  taki razowy chleb ze słonecznikiem bardzo może nam się przydać na wigilijnym stole. Jeszcze fajniej będzie jeśli uda nam się uformować z niego karpia: Otwarty pyszczek, z boku płetwy, na brzuchu łuski, a z tyłu ogon. Taka dekoracja na środku stołu z chleba razowego ze słonecznikiem może zrobić na domownikach wrażenie, a zwłaszcza na naszych małych pociechach. Każdy z nas posiada w sobie ukryte talenty i to właśnie pora,  żeby teraz nimi zabłysnąć. Jeśli państwu taki pomysł się spodobał zapraszam do dzieła, a przepis prezentuję poniżej.
Składniki
  • 500g mąki pszennej,
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 szklanki  ciepłej wody,
  • 7g suchych drożdży lub 1/3 kostki świeżych,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  •  2 łyżki oleju,
  • Garść słonecznika,
  • Garść pestek dyni,
  • 1,5 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
 Wszystkie składniki dajemy do dużej miski i dokładnie mieszamy do połączenia. Ze świeżych drożdży robimy najpierw  rozczyn. Do ciasta dodajemy pestki dyni.  Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie ciasto przerabiamy/mieszamy kilka razy i odstawiamy ponownie pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 st. C  Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotną dłonią lub mokrą łyżką wyrównujemy wierzch i posypujemy słonecznikiem lekko go wklepując w ciasto. Chleb razowy ze słonecznikiem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godziny bez termoobiegu. Z termoobiegiem temperaturę pieczenia należy zmniejszyć do 180 st. C i pilnować czasu pieczenia, możliwe że już po 50 min będzie gotowy. Upieczony chleb rozpoznamy po takim pustym odgłosie gdy postukamy w niego od spodu. Upieczony chleb wyjmuję z foremki i zawijam w czystą suchą ściereczkę kuchenną i tak zostawiam do wystudzenia. Wtedy skórka chleba nie jest twarda a nadal chrupiąca.
PIERNIK ORKISZOWY Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ
     Ponieważ zbliżają się Święta to dobrze by było zainteresować się jakie ciasto chciałbym, żeby znalazło się na moim stole. Najlepiej jak będzie sprawdzone, zdrowe i bardzo smaczne. Piernik z mąki orkiszowej wydaje mi się, że właśnie taki będzie.  Znawcy wyczują w cieście lekką goryczkę charakterystyczną dla mąki orkiszowej, poza tym zapach przypraw korzennych, karmelowy posmak ciemnego cukru i melasy, która wraz z niewielkim dodatkiem kakao nadaje piernikowi ten głęboki, ciemny kolor. W cieście jest świeża żurawina i płatki migdałowe. Na wierzchu jest polany mleczną czekoladą, jeszcze posypany pokruszonymi płatkami migdałowymi.  Piernik jest lekki, puszysty, prosty w wykonaniu, wyważony na słodkość, a co ważne duży i podzielny czyli krótko mówiąc dla wszystkich chętnych wystarczy. Jeśli przypadł Ci do gustu to spróbuj tego wypieku. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
 Składniki:
  • 375 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 350 g cukru dark muscovado,
  • 250 ml mleka 3/2%,
  • 150 g melasy trzcinowej lub buraczanej,
  • 2 duże jajka,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko bez fosforanów,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 150 g świeżej żurawiny,
  • 50 g płatków migdałowych.
 Polewa czekoladowa:
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • pokruszone płatki migdałowe do posypania.
 Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną, wymieszać.
Do mleka dodać melasę, olej, jajka, ocet jabłkowy i całość roztrzepać trzepaczką. Składniki mokre dodać do suchych i dobrze wymieszać do połączenia się. Dodać żurawinę i płatki migdałów, wymieszać.
Formę o wymiarach 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 1800C przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać piernik zygzakami. Na koniec posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi zanim czekolada całkowicie zastygnie.
Smacznego!

Komentarze