Znowu witam i
zapraszam do upieczenia czegoś smacznego. Na początek niech będzie chleb razowy
ze słonecznikiem. Bo czy może być coś lepszego na śniadanie niż świeże
domowe pieczywo? Niedługo zbliżają się Święta Bożego Narodzenia więc taki razowy chleb ze słonecznikiem bardzo
może nam się przydać na wigilijnym stole. Jeszcze fajniej będzie jeśli uda nam
się uformować z niego karpia: Otwarty pyszczek, z boku płetwy, na brzuchu
łuski, a z tyłu ogon. Taka dekoracja na środku stołu z chleba razowego ze
słonecznikiem może zrobić na domownikach wrażenie, a zwłaszcza na naszych
małych pociechach. Każdy z nas posiada w sobie ukryte talenty i to właśnie
pora, żeby teraz nimi zabłysnąć. Jeśli
państwu taki pomysł się spodobał zapraszam do dzieła, a przepis prezentuję
poniżej.
Składniki
- 500g mąki pszennej,
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 szklanki ciepłej wody,
- 7g suchych drożdży lub 1/3 kostki świeżych,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- Garść słonecznika,
- Garść pestek dyni,
- 1,5 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dajemy do dużej miski i
dokładnie mieszamy do połączenia. Ze świeżych drożdży robimy najpierw rozczyn. Do ciasta dodajemy pestki dyni. Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem
w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie ciasto przerabiamy/mieszamy
kilka razy i odstawiamy ponownie pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 st. C
Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do
pieczenia. Wilgotną dłonią lub mokrą łyżką wyrównujemy wierzch i posypujemy
słonecznikiem lekko go wklepując w ciasto. Chleb razowy ze słonecznikiem
wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godziny bez termoobiegu. Z
termoobiegiem temperaturę pieczenia należy zmniejszyć do 180 st. C i pilnować
czasu pieczenia, możliwe że już po 50 min będzie gotowy. Upieczony chleb
rozpoznamy po takim pustym odgłosie gdy postukamy w niego od spodu. Upieczony
chleb wyjmuję z foremki i zawijam w czystą suchą ściereczkę kuchenną i tak zostawiam
do wystudzenia. Wtedy skórka chleba nie jest twarda a nadal chrupiąca.
PIERNIK ORKISZOWY Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ
Ponieważ
zbliżają się Święta to dobrze by było zainteresować się jakie ciasto chciałbym,
żeby znalazło się na moim stole. Najlepiej jak będzie sprawdzone, zdrowe i
bardzo smaczne. Piernik z mąki orkiszowej wydaje mi się, że właśnie taki
będzie. Znawcy wyczują w cieście lekką
goryczkę charakterystyczną dla mąki orkiszowej, poza tym zapach przypraw
korzennych, karmelowy posmak ciemnego cukru i melasy, która wraz z niewielkim
dodatkiem kakao nadaje piernikowi ten głęboki, ciemny kolor. W cieście jest
świeża żurawina i płatki migdałowe. Na wierzchu jest polany mleczną czekoladą,
jeszcze posypany pokruszonymi płatkami migdałowymi. Piernik jest lekki, puszysty, prosty w
wykonaniu, wyważony na słodkość, a co ważne duży i podzielny czyli krótko
mówiąc dla wszystkich chętnych wystarczy. Jeśli przypadł Ci do gustu to
spróbuj tego wypieku. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Składniki:
- 375 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850,
- 350 g cukru dark muscovado,
- 250 ml mleka 3/2%,
- 150 g melasy trzcinowej lub buraczanej,
- 2 duże jajka,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia eko bez fosforanów,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 150 g świeżej żurawiny,
- 50 g płatków migdałowych.
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady,
- pokruszone płatki migdałowe do posypania.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać kakao, cukier, proszek do pieczenia,
sodę i przyprawę korzenną, wymieszać.
Do mleka dodać melasę, olej, jajka, ocet jabłkowy i całość
roztrzepać trzepaczką. Składniki mokre dodać do suchych i dobrze wymieszać do
połączenia się. Dodać żurawinę i płatki migdałów, wymieszać.
Formę o wymiarach 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do
pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 1800C przez 40-45 minut do
tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać
piernik zygzakami. Na koniec posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi zanim
czekolada całkowicie zastygnie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz