Świeże bułeczki al'a bajgle z sezamem.





     Dzisiaj chciałam was zachęcić do upieczenia bułeczek z sezamem  al’a bajgle. Są one przeznaczone  dla osób lubiących świeże, chrupiące i pachnące pieczywo i mogą być  jedzone  na śniadanie. Są przygotowywane trochę inną metodą niż tradycyjne bajgle, które obgotowuje się w wodzie z cukrem, ale równie pyszne! Jest to przepis idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczywem. Można wykonać je w Thermomixie , robocie kuchennym czy ręcznie. Namówiłam naszego Krzysia do upieczenia tych bajgli, kiedy zabierał się za pieczenie chleba żytniego. Ponieważ jest cukrzykiem więc  często sam piecze chleb dobry na zakwasie. Teraz ten chleb żytni wyszedł mu wyjątkowo dobry. Z chleba żytniego zrobił kanapki na podróż dla syna, który razem z całą klasą wybiera się na trzydniową wycieczkę na Ukrainę. A bajgle dołożył też do bagażu, żeby syn nie czuł się głodny. Mama mu jeszcze kupiła 30 dkg. pączków małych w Nowej Piekarni, żeby w autokarze miał czym poczęstować panią, czy kolegów. A ja teraz  państwa chciałam zaprosić do upieczenia tych  chrupiących bułeczek i zapewnić, że Bułeczki z sezamem na pewno zasmakują całej waszej  rodzinie! 
Składniki:
750 g mąki
25 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
Jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania
Sezam
 Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami cieplej wody i miodem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min, żeby zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy spienione drożdże, lekko ciepłą wodę, olej. Na końcu dodajemy sól i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do miski i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy okrągłe bułeczki. Za pomocą kieliszka wycinamy w środku dziurkę i rozciągamy lekko środek palcami. Smarujemy jajkiem i maczamy w sezamie. Gotowe bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy Nasze bułeczki i pieczemy ok 15-20 min do zarumienienia. Potem wyjmujemy i studzimy na kratce.
( Ważne jest to aby piekarnik był dobrze nagrzany. Jeśli chcecie uzyskać bardzo chrupiącą skórkę należy włożyć na dno piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą.) 
SMACZNEGO : - )







Komentarze