Dzisiaj chciałam
was zachęcić do upieczenia bułeczek z sezamem
al’a bajgle. Są one przeznaczone dla
osób lubiących świeże, chrupiące i pachnące pieczywo i mogą być jedzone
na śniadanie. Są przygotowywane trochę inną metodą niż tradycyjne
bajgle, które obgotowuje się w wodzie z cukrem, ale równie pyszne! Jest to
przepis idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczywem.
Można wykonać je w Thermomixie , robocie kuchennym czy ręcznie. Namówiłam
naszego Krzysia do upieczenia tych bajgli, kiedy zabierał się za pieczenie
chleba żytniego. Ponieważ jest cukrzykiem więc często sam piecze chleb dobry na zakwasie. Teraz
ten chleb żytni wyszedł mu wyjątkowo dobry. Z chleba żytniego zrobił kanapki na
podróż dla syna, który razem z całą klasą wybiera się na trzydniową wycieczkę
na Ukrainę. A bajgle dołożył też do bagażu, żeby syn nie czuł się głodny. Mama
mu jeszcze kupiła 30 dkg. pączków małych w Nowej Piekarni, żeby w autokarze
miał czym poczęstować panią, czy kolegów. A ja teraz państwa chciałam zaprosić do upieczenia tych chrupiących bułeczek i zapewnić, że Bułeczki z
sezamem na pewno zasmakują całej waszej rodzinie!
Składniki:
750 g mąki
25 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
Jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania
Sezam ⠀
25 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
Jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania
Sezam ⠀
Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami cieplej wody i miodem.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min, żeby zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy spienione drożdże, lekko ciepłą wodę, olej. Na końcu dodajemy sól i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do miski i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy okrągłe bułeczki. Za pomocą kieliszka wycinamy w środku dziurkę i rozciągamy lekko środek palcami. Smarujemy jajkiem i maczamy w sezamie. Gotowe bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy spienione drożdże, lekko ciepłą wodę, olej. Na końcu dodajemy sól i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do miski i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy okrągłe bułeczki. Za pomocą kieliszka wycinamy w środku dziurkę i rozciągamy lekko środek palcami. Smarujemy jajkiem i maczamy w sezamie. Gotowe bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gdy piekarnik się
nagrzeje wkładamy Nasze bułeczki i pieczemy ok 15-20 min do zarumienienia. Potem
wyjmujemy i studzimy na kratce.
( Ważne
jest to aby piekarnik był
dobrze nagrzany. Jeśli
chcecie uzyskać bardzo chrupiącą
skórkę należy
włożyć na dno piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą.)
SMACZNEGO : - )
Komentarze
Prześlij komentarz