Czy nie tylko ja z
niecierpliwością czekam cały rok na tłusty czwartek, kiedy możemy objadać się
bez zahamowań pączkami? Zapewne nie, ale też nie jem pączków z lukrem tylko raz
w roku. Rodzajów pączków małych jest mnóstwo. Możemy kupić, zrobić samemu albo
też pojechać do babci, tak jak ja, i tam cieszyć się wspaniałym smakiem
babcinych pączków. Jeżeli chodzi o dokładnie o moje ulubione nadzienie to nie
mam faworyta. Dziś zaproponuje wam upieczenie pączków małych z lukrem i z
nadzieniem różanym oraz posypane skórką pomarańczy. Sprawdzony przepis także
nie musicie się martwić o smażenie i dokładny wyrób. Poniżej prezentuje składniki
potrzebne do nich.
Składniki:
Ciasto:
- 2.5 szklanki mąki;
- pół szklanki mleka;
- 3 dag drożdży;
- 4 łyżki cukru;
- 2 całe jaja oraz 2 żółtka;
- 10 dag masła;
- 1/4 szklanki spirytusu;
- aromat pomarańczowy;
- 6 dag smażonej skórki pomarańczowej;
- konfitura różana;
- olej albo inny tłuszcz do smażenia;
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru;
- 6 łyżek wody;
- pół łyżeczki octu, najlepiej 6-procentowego;
No i przechodzimy do
przygotowania naszych pączków małych z lukrem i nadzieniem różanym. Musimy
drożdże, pamiętajmy żeby miały temperaturę pokojową, rozetrzeć z łyżką cukru.
Dodajemy ciepłe mleko oraz pięć łyżek mąki. Następnie odstawiamy, żeby nam
wyrosło. Teraz łączymy jajka z żółtkami a potem mieszamy je z resztą cukru.
Ubijamy taką masę na parze. Kolejnym krokiem jest wysypanie mąki na stolnicę
albo do dużej miski. Formujemy kopczyk i pamiętajmy, aby zrobić w nim
wgłębienie i wlać tam rozczyn, ubite jajka oraz aromat. Teraz zagniatamy
ciasto. Pamiętajmy, aby dobrze je wyrobić z rozpuszczonym masłem wraz z połową
drobno pokrojonej skórki pomarańczowej oraz spirytusem. I teraz odstawiamy
ciasto aż wyrośnie. Kiedy podwoi swoją objętość, delikatnie formułujemy
wałeczki o średnicy około 5 cm. Następnie kroimy wałeczki na plastry o grubości
2 cm. Pamiętajmy, aby spłaszczyć każdy krążek. Teraz kładziemy na środek
łyżeczkę konfitury lub dżemu. Nakrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi, żeby
powstały kulki. Po kolei odkładamy kulki na ściereczkę posypaną mąką w celu ich
wyrośnięcia. Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i po kolei wkładamy do niego pączki, pamiętając,
aby spód był do góry. Smaży je z każdej strony na złotobrązowy kolor. Kiedy
wyjmiemy z tłuszczu, osączamy je na papierowym ręczniku. Przygotowujemy teraz
lukier, czyli wystarczy nam cukier, który zalewamy wodą, gotujemy syrop do przyslowiowej
nitki. Dodajemy ocet i lekko mieszamy. Na koniec nasze pączki polewamy lukrem i
posypujemy skórką pomarańczową. I proszę, mamy swoje własne pączki małe z
lukrem i nadzieniem różanym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz