Pączek mały po wegańsku

Tradycyjny pączek to wyjątkowa słodycz. Charakterystyczne ciasto wypełnione pysznym nadzieniem, zyskało w naszym kraju niekończącą się popularność. Pączek z marmoladą, pączek z budyniem i pączek z adwokatem to najpopularniejsi przedstawiciele „rodziny pączkowatych”. Poniżej prezentuję przepis na pączka małego z marmoladą, który w odróżnieniu od większości swoich kuzynów jest weganinem i nie posiada żadnych związków ze zwierzętami.

Składniki na około 20 – 30 sztuk:
1 szklanka ciepłego mleka roślinnego, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 łyżka mąki pszennej
1 kostka/180 g tofu, 2 łyżki mleka roślinnego, 1 łyżka cukru trzcinowego
500 g mąki pszennej, 4 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka spirytusu, gęsta marmolada lub konfitura
1 l oleju ryżowego, kokosowego, rzepakowego lub z pestek winogron

Wykonanie:
Do miseczki wlać mleko i połączyć je z pokruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie blenderem rozdrobnić tofu z mlekiem i cukrem. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże i krem z tofu. Ręcznie (15 – 20 minut) lub mikserem z hakiem (około 5 – 6 minut) dokładnie wyrobić ciasto (nie powinno się kleić do rąk). Następnie dodać spirytus, dodawać po 1 łyżce oleju, cały czas wyrabiając ciasto – na koniec powinno być śliskie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
Stolnicę oprószyć mąką. Dłonie naoliwić i przez minutę lub nieco dłużej, do momentu usunięcia pęcherzyków powietrza, mocno zagniatać ciasto. Następnie rozwałkować (rozciągnąć) je na placek o grubości 1 – 2 cm i małą szklanką wyciąć krążki. Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę marmolady i zlepić w kulkę. Przykryć i pozostawić na 30 minut. Można pozostawić puste krążki, a nadziewać szprycą po usmażeniu, gdy lekko przestygną.
W dużym rondlu rozgrzać olej do temperatury 180 stopni. Pączki wkładać partiami po 4 -5 sztuk wyrośniętą stroną skierowaną do oleju. Smażyć z obu stron przez 2 – 3 minuty na złoty kolor. Łyżką cedzakową wykładać na papierowy ręcznik. Wystudzić.
Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać płatkami migdałowymi lub skórką z pomarańczy.

Wegański pączek mały z marmoladą będzie ciekawą opcją dla tradycyjnych pączków. Warto pokusić się o jego wypróbowanie i porównanie z dotychczas znanymi rodzajami tej wyjątkowej słodkości.

Komentarze