Tradycyjny pączek to wyjątkowa słodycz.
Charakterystyczne ciasto wypełnione pysznym nadzieniem, zyskało w naszym kraju
niekończącą się popularność. Pączek z marmoladą, pączek z budyniem i pączek z
adwokatem to najpopularniejsi przedstawiciele „rodziny pączkowatych”. Poniżej
prezentuję przepis na pączka małego z marmoladą, który w odróżnieniu od większości
swoich kuzynów jest weganinem i nie posiada żadnych związków ze zwierzętami.
Składniki na około 20 – 30 sztuk:
1 szklanka ciepłego mleka roślinnego, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru
trzcinowego, 1 łyżka mąki pszennej
1 kostka/180 g tofu, 2 łyżki mleka roślinnego, 1 łyżka cukru trzcinowego
500 g mąki pszennej, 4 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka spirytusu, gęsta
marmolada lub konfitura
1 l oleju ryżowego, kokosowego, rzepakowego lub z pestek winogron
Wykonanie:
Do miseczki wlać mleko i połączyć je z pokruszonymi drożdżami, cukrem i
mąką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie blenderem rozdrobnić tofu z mlekiem i cukrem. Ucierać do
momentu powstania gładkiego kremu.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże i krem z tofu.
Ręcznie (15 – 20 minut) lub mikserem z hakiem (około 5 – 6 minut) dokładnie wyrobić
ciasto (nie powinno się kleić do rąk). Następnie dodać spirytus, dodawać po 1
łyżce oleju, cały czas wyrabiając ciasto – na koniec powinno być śliskie i
elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
Stolnicę oprószyć mąką. Dłonie naoliwić i przez minutę lub nieco dłużej, do
momentu usunięcia pęcherzyków powietrza, mocno zagniatać ciasto. Następnie rozwałkować
(rozciągnąć) je na placek o grubości 1 – 2 cm i małą szklanką wyciąć krążki. Na
środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę marmolady i zlepić w kulkę. Przykryć i
pozostawić na 30 minut. Można pozostawić puste krążki, a nadziewać szprycą po
usmażeniu, gdy lekko przestygną.
W dużym rondlu rozgrzać olej do temperatury 180 stopni. Pączki wkładać
partiami po 4 -5 sztuk wyrośniętą stroną skierowaną do oleju. Smażyć z obu
stron przez 2 – 3 minuty na złoty kolor. Łyżką cedzakową wykładać na papierowy
ręcznik. Wystudzić.
Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać płatkami
migdałowymi lub skórką z pomarańczy.
Wegański pączek mały z marmoladą będzie ciekawą opcją
dla tradycyjnych pączków. Warto pokusić się o jego wypróbowanie i porównanie z
dotychczas znanymi rodzajami tej wyjątkowej słodkości.
Komentarze
Prześlij komentarz