Pączek mały po arabsku

Dziś przeniesiemy się do królestwa pączków. Jest to rozległa kraina słodkości, w której miłośnicy tych cudownych, lekko spłaszczonych kulek, mogą liczyć na prawdziwą moc smakowitych doznań. W tej wyjątkowej krainie spotkamy tradycyjnego pączka z marmoladą, pączka z budyniem, pączka z adwokatem i nieco zmienionego pączka małego z poniższego przepisu.

Składniki na pączki:
30 g świeżych drożdży, 4 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 2 szklanki mąki pszennej, szczypta soli 1 szklanka jogurtu naturalnego
Składniki na syrop:
3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, kilka kropelek olejku migdałowego, 50 g zmielonych migdałów
Oraz olej do smażenia

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z ciepłą wodą. Dodać łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Zaczyn odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesypać resztę przesianej mąki wraz z solą. Dodać jogurt oraz wyrośnięty zaczyn. Ze składników wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
W garnku rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść na tłuszcz. Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie wykładać na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem.
W garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu do momentu uzyskania gęstego syropu. Na koniec dodać olejek migdałowy i zmielone migdały. Syropem polać pączki.

24 sztuki - tyle pączków możemy przygotować, wykorzystując powyższy przepis. Pączek mały z dodatkiem syropu migdałowego, do tego filiżanka kawy i mamy doskonały sposób na pobudzenie w czasie jesiennej aury.

Komentarze