Dziś przeniesiemy się do królestwa pączków. Jest to
rozległa kraina słodkości, w której miłośnicy tych cudownych, lekko
spłaszczonych kulek, mogą liczyć na prawdziwą moc smakowitych doznań. W tej
wyjątkowej krainie spotkamy tradycyjnego pączka z marmoladą, pączka z budyniem,
pączka z adwokatem i nieco zmienionego pączka małego z poniższego przepisu.
Składniki na pączki:
30 g świeżych drożdży, 4 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 2 szklanki
mąki pszennej, szczypta soli 1 szklanka jogurtu naturalnego
Składniki na syrop:
3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, kilka
kropelek olejku migdałowego, 50 g zmielonych migdałów
Oraz olej do smażenia
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z ciepłą wodą. Dodać łyżeczkę
cukru oraz łyżeczkę mąki. Zaczyn odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesypać resztę przesianej mąki wraz z solą. Dodać jogurt oraz
wyrośnięty zaczyn. Ze składników wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
W garnku rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść na tłuszcz.
Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie wykładać na talerz wyścielony
papierowym ręcznikiem.
W garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Mieszając,
podgrzewać na wolnym ogniu do momentu uzyskania gęstego syropu. Na koniec dodać
olejek migdałowy i zmielone migdały. Syropem polać pączki.
24 sztuki - tyle pączków możemy przygotować, wykorzystując powyższy przepis. Pączek mały z dodatkiem syropu migdałowego, do
tego filiżanka kawy i mamy doskonały sposób na pobudzenie w czasie
jesiennej aury.
Komentarze
Prześlij komentarz