Chciałbym wam
przedstawić małą przekąskę, jaką są pączki z pomarańczą oraz z serem białym.
Taki pączek na jeden kęs. Jest on na bazie twarogu oraz aromatycznej skórki
pomarańczowej. Przepis prosty a efekt pyszny i nieduży. Z tego przepisu wyjdzie
około trzydziestu małych pączków. Zapraszam.
Składniki:
- 25 dag pszennej mąki;
- 15 dag twarogu;
- jedno większe jajko;
- około dwóch łyżek cukru kryształ;
- dwie łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy;
- jedna płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
- olej do smażenia;
- cukier puder do posypania;
Przejdźmy do
przygotowania naszych pączków z pomarańczą oraz z serem. Na początku miksujemy
twaróg w blenderze albo mielimy w maszynce. Potem wsypujemy cukier, jajko oraz
ponownie mieszamy. Teraz bardzo drobno kroimy skórkę z pomarańczy. Możemy też
przecisnąć przez praskę do czosnku. Dodajemy do tego ser. Następnie mieszamy
mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy je porcjami do naszego sera i zagniatamy
gęste ciasto. Formujemy z ciasta kuleczki o wielkości orzecha włoskiego, mogą być
też mniejsze. Następnym krokiem jest wlanie do garnka do połowy olej, który
podgrzewamy. Na gorący wrzucamy pączki oraz smażymy z obu stron. Kiedy już będą
usmażone to układamy je na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Na sam koniec, kiedy one nam ostygną posypujemy cukrem pudrem. W taki sposób
mamy małe pączki z pomarańczą oraz z serem białym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz