Feta w kuchni

Dziś zapraszam na fetę w kuchni. Okazją do zabawy jest przepis na pachnącą ziołami bułkę pyszną. Głównym atutem wspomnianej bułki jest dodatek słonego sera typu feta, który w połączeniu z koperkiem i rozmarynem tworzy ciekawy i harmonijny smak.

Składniki:
20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 3/4 szklanki ciepłej wody, 2,5 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajko, 1 łyżka oliwy z oliwek, 100 g sera typu feta, 1/2 łyżeczki suszonego koperku, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 jajko do posmarowania bułek

Wykonanie:
Do miseczki pokruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem i wymieszać z wodą. Do osobnego naczynia przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i jajko. Następnie wlać drożdże i zagnieść ciasto. Pod koniec dodać oliwę i ponownie zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Ser pokroić na małe kawałki i oprószyć je połową koperku oraz rozmarynu. Porcje ciasta (powinno wyjść 7 – 8 bułeczek) nabierać ręką, formując z nich spłaszczone kulki. Na ich środek nakładać po kawałeczku sera. Ciasto zlepić i uformować bułeczki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać resztą koperku oraz rozmarynu.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Bułka pyszna z fetą i pachnącymi ziołami wspaniale wzbogaci nasze codzienne pieczywo. Jest idealna na śniadanie lub na popołudniową przekąskę z kubkiem dobrej herbaty. Bułka z fetą to kolejny odcinek z przepisami na bułkę pyszną. Warto je na tutejszym blogu odnaleźć i wybrać coś dla siebie.

Komentarze