Wiem, że sezon na
dynie już jest dawno skończony ale możemy je kupić w sklepie albo może mamy
własne przetwory. Dlatego dzisiaj chciałbym wam zaproponować małe pączki z
dynią. Są one proste i dość szybko się je robi. Nasze małe pączki na proszku do
pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Delikatne kulki o pięknym, pomarańczowym
miąższu. Są one idealne do spożycia od razu po usmażeniu.
Składniki:
- 20 dag puree z dyni;
- 2 łyżki cukru;
- 1 jajo;
- odrobina soli;
- 120 g pszennej mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 60 ml mleka;
- olej do smażenia;
Przechodzimy teraz do
przygotowania naszych małych pączków z dynią. Na początku puree z dyni, cukier,
jajko oraz szczypta soli musimy zmiksować. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia oraz mleko. Wszystko to miksujemy na gładką masę. Nasze ciasto
powinno wyjść dość rzadkie. Teraz rozgrzejmy tłuszcz w garnku lub głębokiej
patelni. W tym momencie potrzebować będziemy dwie łyżeczki, dzięki którym
formować będziemy kulki i nakładamy to od razu na rozgrzany tłuszcz w
temperaturze 170- 190 stopnia Celsjusza. Można też jedną łyżeczką robić kleksy.
Wybór należy do nas. Ostatnim etapem jest smażenie mini pączków z każdej strony
do momentu, kiedy zrobi się z nich złoty kolor czyli przez około od 2 do 3
minut. Na koniec wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na ręczniku
papierowym. Pamiętajmy, że nasze małe pączki smakują najlepiej podane jeszcze
świeże.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz