Domowe kajzerki, pasta do kanapek i pyszne rogale z okazji Św. Marcina.



   

     Dzisiaj zapraszam państwa do upieczenia bardzo smacznych bułeczek kajzerek w zaciszu własnego domu. Kajzerki są to  okrągłe pszenne bułki nazwane na cześć Cesarza (z niem. Kaiser-cesarz) i pochodzą z Austrii, a ich charakterystyczny kształt został opracowany przez wiedeńskich piekarzy. Popularne, tradycyjne bruzdy na wierzchu uzyskuje się przez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Uproszczonym sposobem z którego korzystają współczesne piekarnie bruzdy te tworzy się poprzez promieniste nacięcie uformowanej, okrągłej bułki. Ja jeszcze bardziej ułatwiłam sobie pracę i skorzystałam ze specjalnego znacznika do kajzerek, który bez problemu można kupić w sklepach z akcesoriami kuchennymi. Chrupiące, domowe kajzerki pachną prawdziwym masłem! Najlepiej smakują pierwszego dnia po upieczeniu : ) Znam wiele osób, które kupują właśnie te bułeczki w Nowej Piekarni  i jedzą z szynką, serem żółtym, lub z pasztetem. Ja tam wolę jednak  bułkę pyszną z Nowej Piekarni,  bo ma w sobie  mąkę pszenną, mąkę graham,  siemie lniane, słonecznik, płatki owsiane. Mnie tam ona  lepiej smakuje. Ale jej nie można kupić w naszych sklepach w Warszawie, więc zmuszeni jesteśmy jeść kajzerki. Niedaleko jak wczoraj jadłam pyszne gorące leczo bardzo mięsne z kajzerką z okazji odpustu Św. Marcina. Smakowały mi wtedy te okrągłe i dobrze wypieczone kajzerki z tym daniem wyśmienicie. Dlatego od razu dzisiaj zabrałam się za pieczenie w domu. Jeśli i Ty zapragniesz mieć upieczone przez siebie takie właśnie bułeczki to zapraszam do roboty! Po upieczeniu zjedzmy kajzerki ze smaczną pastą kanapkową, a rogal Święto- Marciński na deser. Smaczne  przepisy do tego prezentuję poniżej.
 DOMOWE KAJZERKI.
Składniki na 12-14 sztuk:
·       50 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 125 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 125 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 300 ml mleka 3/2 %
  • 25 g masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
 Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek lub w wersji bez jajek można posmarować bułki mlekiem.
 Sposób wykonania:
Wszystkie mąki przesiać, wymieszać. Mleko odrobinę podgrzać by było lekko ciepłe. Masło roztopić i ostudzić. 
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i rozetrzeć łyżką do rozpuszczenia drożdży, następnie dodać 1,5 łyżeczki mąki (odjąć z przesianej do ciasta) wlać 3 łyżki z mleka z wcześniej podgrzanego i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Do przesianej mąki dodać sól, mleko wymieszane ze stopionym masłem i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto około 10 minut najlepiej przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, aż będzie odchodzić od ręki lub od haka (ciasto będzie dość gęste i zwarte). Wyrobione ciasto przełożyć do miski. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i podzielić na 12 równych części  – bułki będą większe (ja podzieliłam ciasto na 14 części po 60g na każdą bułeczkę) i z każdej z nich uformować w dłoniach okrągły kształt bułki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na 35 minut. Po tym czasie naciąć bułeczki niemal do samej blachy tworząc 5 promieni lub odcisnąć promienisty wzór specjalnym znacznikiem do kajzerek dociskając go mocno do samej blachy. Przykryć bułki ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Kajzerki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
 Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, włączyć funkcję pary lub na dole piekarnika umieścić pojemnik żaroodporny z wodą. Wstawić bułeczki i piec 10 – 12 minut na złoty kolor (po 5 minutach pieczenia wyłączyć funkcje pary lub wyjąć z piekarnika naczynie z wodą).
Upieczone kajzerki wyjąć, wystudzić na kuchennej kratce.
Pasta kanapkowa
 Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam domowe pasty na świeżej kajzerce, lub bułce pysznej. Więc przygotowałam specjalnie dla Was jedną na śniadanko : ) Chciałam tylko przypomnieć, że nasze polskie pieczarki mają bardzo duże zdrowotne możliwości, a  mianowicie potrafią w sobie kumulować witaminę  D3 ze słońca. Wystarczy kilka godzin  przed spożyciem położyć talerz pełen tych grzybów na bardzo nasłonecznionym parapecie, a nasze pieczarki wchłoną tę bardzo potrzebną dla naszego organizmu witaminę  jak gąbka.
Składniki
Jajka 5szt
Pieczarki
Cebula
Natka pietruszki
Majonez 3 łyżki
Musztarda 2 łyżki
Sól
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, obrać , przekroić na pół i wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść i wymieszać z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę pokroić drobno, przesmażyć na maśle i pod koniec przyprawić solą i pieprzem(do masła wlej kropelkę oleju, żeby masło się nie przypaliło). Gdy przestygnie dodać majonez z żółtkami. Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać i gotowe.
ROGALE Z OKAZJI ŚW. MARCINA.
     W Poznaniu istnieje tradycja, że w święto Św. Marcina piecze się pyszne rogale wielkości dłoni, wypełnione pysznym nadzieniem. Jednak ich przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Zgodnie z oryginalną recepturą ciasto na rogale jest trochę francuskie, trochę drożdżowe i przygotowuje się go przez długi czas. Dla Was specjalnie znalazłam przepis na uproszczoną formę ciasta i niezbyt skomplikowane nadzienie. Spróbujcie upiec te pyszności w swoim domu!
Składniki:
Ciasto:
  • - 1 kg mąki
  • - 50 g drożdży
  • - 1 szklanka mleka
  • - 6 jajek
  • - 2 łyżki cukru pudru
  • - pół kostki masła
  • - cukier waniliowy
  • - szczypta soli
Nadzienie:
  • - 100 g białego maku
  • - 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • - 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 do 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • - 1 laska wanilii
  • - łyżeczka skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
 W szklance z letnim mlekiem rozpuścić drożdże. W misce utrzeć jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę, następnie dolewać roztopione, ostudzone masło. Do masy dodawać niewielkie porcje mąki i drożdży rozpuszczonych w mleku, cały czas mieszając. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak, orzechy i migdały sparzyć wrzątkiem lub gorącym mlekiem. Odczekać, aż dobrze namokną. Po odcedzeniu wody (lub mleka) zmielić je dwa razy. Do powstałej masy dodać cukier, ziarenka z przekrojonej na pół laski wanilii i ucierać wszystko, aż składniki dobrze się połączą. Można dodać też drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową. Masie należy nadać gęstą kremową konsystencję, dodając po łyżce śmietany. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Z rozwałkowanego ciasta wycinać trójkąty, kłaść nadzienie i zawijać w rogaliki. Piec na złoty kolor, a na koniec oblać gęstym białym lukrem i posypać orzechami lub migdałami.
SMACZNEGO : )







Komentarze