Dzisiaj chciałam
zachęcić państwa do kupowania pysznej drożdżówki z serem i pączków małych w Nowej Piekarni. Te pyszności
często goszczą w moim domu, bo na przykład jak nie zdążę rano zrobić do pracy
kanapek, to zaraz po wyjściu z domu kieruję swoje kroki do piekarni i kupuję
drożdżówkę z serem, albo pączek mały w torebce. Doskonale wiem, że to jest
bardzo niezdrowe odżywianie i lepiej by było, żebym zjadła kanapkę z chlebem
dobrym z wędliną niż objadała się
pączkiem z budyniem, czy pączkiem z adwokatem z Nowej Piekarni. Nie żałuję
jednak, bo wyroby te są zawsze świeże i dobre. Niedawno przygotowywałam małą
niespodziankę naszej małej Agatce i szukałam czegoś smacznego i zdrowego w
internecie. Napotkałam fajny przepis na bardzo zdrowe pieczone angielskie
pączki małe z dynią. I babeczki razowe również z dynią. Postanowiłam je
samodzielnie upiec, żeby dziewczynka miała w domu zdrową przekąskę i nie
objadała się Nutellą, czy dużą ilością cukierków. I zauważyłam, że te pączki z
dynią są znacznie bardziej delikatne i puszyste, niż ich tradycyjne
odpowiedniki. Dyni zawdzięczają wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto.
Cukrowo-cynamonowa posypka sprawia, że te maleństwa stają się idealnym deserem
na jesienne wieczory. Nie muszę chyba wspominać, że jak na słodkie przekąski są
również bardzo lekkie i zdrowe. Do tej zdrowej przekąski podpięli się też jej
rodzice i bardzo im to smakowało. Jeśli tak samo szukacie zdrowych przekąsek
dla dziecka to proszę razem ze mną spróbować tego wypieku. Dla chętnych dwa
przepisy prezentuję poniżej,
PĄCZKI Z DYNIĄ.
SKŁADNIKI:
ciasto:
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 1 ¾ szklanki mąki,
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/3 szklanki oleju,
- ½ szklanki brązowego cukru,
- 1 jajko, 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- ¾ szklanki puree z dyni (lub dyni w puszce),
- ½ szklanki mleka,
posypka:
- 55g roztopionego masła,
- ½ szklanki cukru,
- 1-2 łyżeczki cynamonu.
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Natłuść silikonową formę na mini pączki z dziurką (angielskie).
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Natłuść silikonową formę na mini pączki z dziurką (angielskie).
Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę
muszkatołową i goździki.
W dużej misce zmieszaj olej, brązowy cukier, puree z dyni,
jajko i ekstrakt waniliowy.
Powoli zacznij dodawać składniki sypkie do mokrych. Mieszaj
całość jedynie do chwili, gdy wszystkie składniki całkowicie się połączą. Jeśli
przesadzisz z wyrabianiem ciasta, pączki będą zbite i twarde.
Ciasto przelej do foliowej torebki strunowej. Utnij jej róg
i wyciśnij ciasto do otworów w formie na pączki angielskie, lub muffinki.
Formę włóż na 7-9 minut do nagrzanego piekarnika. Jeśli po
tym czasie pączki delikatnie odskakują po naciśnięciu ich, oznacza to, że są
upieczone. Wyłóż je wówczas na kratkę do studzenia ciasta i poczekaj, aż
ostygną.
Posypka:
W miseczce zmieszaj cynamon i cukier. Pracując z kilkoma pączkami na raz, smaruj je z wierzchu roztopionym masłem i obtaczaj w mieszance cynamonu i cukru.
W miseczce zmieszaj cynamon i cukier. Pracując z kilkoma pączkami na raz, smaruj je z wierzchu roztopionym masłem i obtaczaj w mieszance cynamonu i cukru.
Jeśli planujesz zachować część pączków na później, nie
obtaczaj ich w posypce. Zamknij je w szczelnym plastikowym pudełku, a pokryj
cynamonem z cukrem dopiero przed podaniem.
BABECZKI RAZOWE Z DYNIĄ.
Składniki
- Bakalie: ½ szklanki(rodzynki, posiekane figi, daktyle),
- Orzechy włoskie posiekane ½ szklanki,
- Mąka razowa pszenna 1 ½ szklanki,
- Cukier brązowy 1/3 szklanki,
- Przyprawy mielone razem wymieszane (cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa) 1 łyżeczka,
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
- Soda oczyszczona ½ łyżeczki,
- Sól 1/3 łyżeczki,
- Jajka 2 szt.
- Miąższ z dyni starty ¾ szklanki,
- Oliwa z oliwek ½ szklanki,
- Miód prawdziwy ½ szklanki.
Sposób przygotowania:
Bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut, następnie odsączyć na sitku. Orzech lekko zrumienić na suchej patelni. Do miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Wbić jajka, dodać dynię, miód i delikatnie wymieszać, na koniec dodać odsączone bakalie i orzechy i starannie wymieszać. Napełnić silikonowe babeczki, wyłożone papilotkami do wysokości 2/3 . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy pieczone ciasto jest suche. Babeczki można podać dzieciom na śniadanie.
Bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut, następnie odsączyć na sitku. Orzech lekko zrumienić na suchej patelni. Do miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Wbić jajka, dodać dynię, miód i delikatnie wymieszać, na koniec dodać odsączone bakalie i orzechy i starannie wymieszać. Napełnić silikonowe babeczki, wyłożone papilotkami do wysokości 2/3 . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy pieczone ciasto jest suche. Babeczki można podać dzieciom na śniadanie.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz