Delikatne angielskie pączki z dynią i równie zdrowe babeczki dla dzieci.



    

     Dzisiaj chciałam zachęcić państwa do kupowania pysznej drożdżówki z serem i  pączków małych w Nowej Piekarni. Te pyszności często goszczą w moim domu, bo na przykład jak nie zdążę rano zrobić do pracy kanapek, to zaraz po wyjściu z domu kieruję swoje kroki do piekarni i kupuję drożdżówkę z serem, albo pączek mały w torebce. Doskonale wiem, że to jest bardzo niezdrowe odżywianie i lepiej by było, żebym zjadła kanapkę z chlebem dobrym z wędliną  niż objadała się pączkiem z budyniem, czy pączkiem z adwokatem z Nowej Piekarni. Nie żałuję jednak, bo wyroby te są zawsze świeże i dobre. Niedawno przygotowywałam małą niespodziankę naszej małej Agatce i szukałam czegoś smacznego i zdrowego w internecie. Napotkałam fajny przepis na bardzo zdrowe pieczone angielskie pączki małe z dynią. I babeczki razowe również z dynią. Postanowiłam je samodzielnie upiec, żeby dziewczynka miała w domu zdrową przekąskę i nie objadała się Nutellą, czy dużą ilością cukierków. I zauważyłam, że te pączki z dynią są znacznie bardziej delikatne i puszyste, niż ich tradycyjne odpowiedniki. Dyni zawdzięczają wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto. Cukrowo-cynamonowa posypka sprawia, że te maleństwa stają się idealnym deserem na jesienne wieczory. Nie muszę chyba wspominać, że jak na słodkie przekąski są również bardzo lekkie i zdrowe. Do tej zdrowej przekąski podpięli się też jej rodzice i bardzo im to smakowało. Jeśli tak samo szukacie zdrowych przekąsek dla dziecka to proszę razem ze mną spróbować tego wypieku. Dla chętnych dwa przepisy prezentuję poniżej,
 PĄCZKI Z DYNIĄ.
 SKŁADNIKI:
 ciasto:
  • 1 ¾ szklanki mąki,
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • ½ szklanki brązowego cukru,
  • 1 jajko, 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • ¾ szklanki puree z dyni (lub dyni w puszce),
  • ½ szklanki mleka,
 posypka:
  • 55g roztopionego masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu.
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Natłuść silikonową formę na mini pączki z dziurką (angielskie).
Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki.
W dużej misce zmieszaj olej, brązowy cukier, puree z dyni, jajko i ekstrakt waniliowy.
Powoli zacznij dodawać składniki sypkie do mokrych. Mieszaj całość jedynie do chwili, gdy wszystkie składniki całkowicie się połączą. Jeśli przesadzisz z wyrabianiem ciasta, pączki będą zbite i twarde.
Ciasto przelej do foliowej torebki strunowej. Utnij jej róg i wyciśnij ciasto do otworów w formie na pączki angielskie, lub muffinki.
Formę włóż na 7-9 minut do nagrzanego piekarnika. Jeśli po tym czasie pączki delikatnie odskakują po naciśnięciu ich, oznacza to, że są upieczone. Wyłóż je wówczas na kratkę do studzenia ciasta i poczekaj, aż ostygną.
Posypka:
W miseczce zmieszaj cynamon i cukier. Pracując z kilkoma pączkami na raz, smaruj je z wierzchu roztopionym masłem i obtaczaj w mieszance cynamonu i cukru.
Jeśli planujesz zachować część pączków na później, nie obtaczaj ich w posypce. Zamknij je w szczelnym plastikowym pudełku, a pokryj cynamonem z cukrem dopiero przed podaniem.
BABECZKI RAZOWE Z DYNIĄ.
Składniki
  • Bakalie: ½ szklanki(rodzynki, posiekane figi, daktyle),
  • Orzechy włoskie posiekane ½ szklanki,
  • Mąka razowa pszenna 1 ½ szklanki,
  • Cukier brązowy 1/3 szklanki,
  • Przyprawy mielone razem wymieszane (cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa) 1 łyżeczka,
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • Soda oczyszczona ½ łyżeczki,
  • Sól 1/3 łyżeczki,
  • Jajka 2 szt.
  • Miąższ z dyni starty ¾ szklanki,
  • Oliwa z oliwek ½ szklanki,
  • Miód prawdziwy ½ szklanki.
Sposób przygotowania:
Bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut, następnie odsączyć na sitku. Orzech lekko zrumienić na suchej patelni. Do miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Wbić jajka, dodać dynię, miód i delikatnie wymieszać, na koniec dodać odsączone bakalie i orzechy i starannie wymieszać. Napełnić silikonowe babeczki, wyłożone papilotkami do wysokości 2/3 . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy pieczone ciasto jest suche. Babeczki można podać dzieciom na śniadanie.
SMACZNEGO : )





   

  







Komentarze