Ciasto z jabłkami, przełożone bezą z wiórkami kokosowymi i polewą chałwową.



     Witam was ponownie i zapraszam do upieczenia bardzo smacznego ciasta sezonowego z jabłkami, przełożonego  bezą kokosową i z polewą chałwową. To ciasto może nie jest takie bardzo łatwe do wykonania, ale za to bardzo pyszne. U mnie w domu upiekli je na urodziny naszej pięciolatki, bo chcieliśmy zużyć nasze dobre jabłka renety, które już leżały i „prosiły się” o wypiek. Ja przywiozłam w prezencie Michałki z Wawelu, Pączki małe i ptasi rogalik do skonsumowania przez naszych gości. I nie  musiałam długo czekać, bo mali goście byli bardzo głodni i prawie do ostatniej okruszyny wszystko zjedli. Nasza mała jubilatka nic nie jadła, bo była zaabsorbowana nową lalą, która ciągle do niej mówiła. Tata dziewczynki ze sklepu osiedlowego przyniósł jeszcze kilka pączków z adwokatem i z budyniem, bo bardzo świeże  pięknym zapachem zachęcały do wzięcia ich. Dowieźli też przysmak naszej babci – drożdżówki z serem, ale tego smakołyku już nie brał, bo w domu mieliśmy dobre ciasto z jabłkami. Wszystkim chętnym, którzy zapragną upiec takie ciasto przepis prezentuję poniżej.  
 🙂Ciasto z jabłkami, przełożone bezą z wiórkami kokosowymi i polewą chałwową.
Składniki (blaszka o wymiarach 23×33 cm): 
Ciasto:
  • 7 żółtek
  • 2 białka
  • szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
Beza:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ok. 1,5 kg jabłek
Polewa:
  • 50 g masła
  •  1/4 szklanki cukru
  •  2 łyżki mleka
  • 100 g  chałwy waniliowej (jeden mały batonik)
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nich nadmiar wytworzonego soku.
Miękką margarynę utrzeć dokładnie ze szklanką cukru. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać.  Dwa  białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie do ciasta. Gotową masę podzielić równo na dwie części – do jednej z nich dodać kakao. Wymieszać i odstawić.
Przygotować bezę: ubić 5 białek ze szczyptą soli  i szklanką cukru na sztywną pianę. Wymieszać ją z wiórkami kokosowymi i dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzić ciasto z dodatkiem kakao. Na nie wyłożyć równomiernie pianę z kokosem, a następnie odciśnięte, starte jabłka. Całość przykryć jasnym ciastem (może być ciężko je rozprowadzić – warto robić małe kupki i łyżką łączyć je ze sobą). Gotowe ciasto piec w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni  przez ok 45-55 minut.
Polewa:
Masło umieścić w garnku razem z cukrem i mlekiem. Podgrzewać do połączenia składników. Następnie dodać pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać całość na jednolitą masę. Gorącą polewą posmarować wystudzone ciasto.
 Smacznego 🙂

Komentarze