Ciasto drożdżowe z serem i owocami

Świeża i pachnąca drożdżówka z serem, to jedna z moich ulubionych przekąsek zabieranych na całodzienne podróże pociągiem lub górskie wycieczki. Drożdżówka z serem zachowuje odpowiednią wilgoć nawet pod koniec dnia, dlatego też cenię ją bardziej od innych drożdżówek. Tak jest poza domem. A w domu wypada pokusić się o coś bardziej okazalszego. Jest to ciasto drożdżowe z serem wzmocnione dodatkiem śliwek i brzoskwiń.

Składniki na ciasto i masę serową:
1 kg mąki tortowej, 50 g świeżych drożdży, 1,5 szklanki cukru (1 szklanka do ciasta), 2 szklanki mleka, 4 jajka (2 do ciasta), 1,5 kostki masła (3/4 do ciasta), sól, 500 g mielonego twarogu, 1 budyń śmietankowy, 1 cukier wanilinowy, 300 g pokrojonych w kostkę śliwek, 5 dużych pokrojonych w kostkę brzoskwiń
Składniki na kruszonkę:
10 łyżek mąki, 5 łyżek roztopionego masła, 5 łyżek cukru
Dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania, cukier puder do posypania, masło do formy

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Do mąki dodać drożdże, cukier, mleko, jajka, masło i szczyptę soli. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto zagnieść, następnie rozwałkować na prostokąt 3 razy większy od formy.
Przygotować masę. Masło i cukier zmiksować na puch. Dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli, jajka, połowę proszku budyniowego i twaróg. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotować kruszonkę. Podane składniki połączyć i zagnieść. Włożyć do lodówki.
Przygotować całość. Masą serową posmarować ciasto, posypać 2/3 owoców i resztą budyniu. Ciasto złożyć na prostokąt wielkości formy. Formę posmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem. Kruszonkę rozdrobnić i posypać nią ciasto. Wierzch udekorować pozostałymi owocami. Odstawić na 15 minut.
Ciasto piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Z podanych składników powinno wyjść około 14 – 16 porcji. Starczy więc dla całej rodziny – tak myślę. A jak komuś będzie mało, to musi wytrzymać do poniedziałku. Wtedy niemal w każdej piekarni pojawi się drożdżówka z serem, z makiem lub marmoladą.

Komentarze