Świeża i pachnąca drożdżówka z serem, to jedna z moich
ulubionych przekąsek zabieranych na całodzienne podróże pociągiem lub górskie
wycieczki. Drożdżówka z serem zachowuje odpowiednią wilgoć nawet pod koniec
dnia, dlatego też cenię ją bardziej od innych drożdżówek. Tak jest poza domem.
A w domu wypada pokusić się o coś bardziej okazalszego. Jest to ciasto
drożdżowe z serem wzmocnione dodatkiem śliwek i brzoskwiń.
Składniki na ciasto i masę serową:
1 kg mąki tortowej, 50 g świeżych drożdży, 1,5 szklanki cukru (1 szklanka
do ciasta), 2 szklanki mleka, 4 jajka (2 do ciasta), 1,5 kostki masła (3/4 do ciasta),
sól, 500 g mielonego twarogu, 1 budyń śmietankowy, 1 cukier wanilinowy,
300 g pokrojonych w kostkę śliwek, 5 dużych pokrojonych w kostkę brzoskwiń
Składniki na kruszonkę:
10 łyżek mąki, 5 łyżek roztopionego masła, 5 łyżek cukru
Dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania, cukier puder do posypania, masło do
formy
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Do mąki dodać drożdże, cukier, mleko, jajka, masło i
szczyptę soli. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto zagnieść,
następnie rozwałkować na prostokąt 3 razy większy od formy.
Przygotować masę. Masło i cukier zmiksować na puch. Dodać cukier
wanilinowy, szczyptę soli, jajka, połowę proszku budyniowego i twaróg. Wszystko
dokładnie wymieszać.
Przygotować kruszonkę. Podane składniki połączyć i zagnieść. Włożyć do
lodówki.
Przygotować całość. Masą serową posmarować ciasto, posypać 2/3 owoców i
resztą budyniu. Ciasto złożyć na prostokąt wielkości formy. Formę posmarować
masłem i przełożyć do niej ciasto. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym
żółtkiem. Kruszonkę rozdrobnić i posypać nią ciasto. Wierzch udekorować
pozostałymi owocami. Odstawić na 15 minut.
Ciasto piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić w piekarniku przy
uchylonych drzwiczkach. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników powinno wyjść około 14 – 16 porcji.
Starczy więc dla całej rodziny – tak myślę. A jak komuś będzie mało, to musi
wytrzymać do poniedziałku. Wtedy niemal w każdej piekarni pojawi się drożdżówka
z serem, z makiem lub marmoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz