Dzisiaj chciałam
państwa zachęcić do zrobienia pysznych, fikuśnych i kolorowych kanapeczek na
śniadanie. Za oknem szara mgła i nic się nie chce, a u nas w kuchni może być
trochę inaczej, jeśli stworzymy ku temu
odpowiednią scenerię. Kiedy nakryjemy stół kolorowym obrusem i wyjmiemy ładne
dekoracyjne talerzyki, a obok położymy piękne wesołe serwetki. Na stole
położymy też kolorowe kwiaty. Od razu lepiej! Musimy też zadbać, by na
talerzykach znalazły się smaczne, zdrowe, pachnące i kolorowe kanapeczki.
Możemy je zrobić z chleba wileńskiego, chleba żytniego, lub dla diety lekko
strawnej z bułeczki kajzerki. Posmarowane delikatnie masłem prawdziwym,
przykryte świeżą soczystą i apetycznie wyglądającą szyneczką, żółtym bardzo
dobrym serem, plasterkiem jajka i soczystym plasterkiem ogórka kiszonego,
którego własnoręcznie włożyliśmy do słoików. Ze świeżo zaparzoną herbatą może
ta sceneria przenieść nas w bajkowy świat, gdzie świeci słońce, pachną kwiaty i
panuje miłość, radość i szczęście. Wszystko to może zrodzić się w sercu, gdy
jeszcze zapalimy odpowiednie światło i usiądziemy obok kogoś, kto jest nam
bardzo bliski. Możemy mieć kawałek nieba na ziemi. I najważniejsze, żeby w
naszych sercach panował pokój i szczęście i żeby żadna chmura nie przesłoniła
tego stworzonego słoneczka w naszym domowym zaciszu. Chyba, że to będzie
pyszna, rozpływająca się w ustach czekoladowa chmura z malinami i bananem i z
aromatycznie pachnącą kawą na deser, którą skosztujemy po zjedzeniu tych pełnych witamin i wartości
odżywczych kanapek. Jeśli chcecie żeby taką chmurę upiec, to zapraszam do
skorzystania z przepisu, który prezentuję poniżej.
Czekoladowa chmura z malinami i bananem.
Rozpływające się w ustach, mocno czekoladowe ciasto z
pysznymi dodatkami.
Składniki
85 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznej czekolady z cząstkami pomarańczy
60 g masła
3 jajka
80 g cukru
łyżka ciemnego kakao
280 ml śmietanki 30%
łyżeczka cukru pudru
banan
2 łyżki konfitury malinowej
łyżka ciemnego kakao
40 g mlecznej czekolady z cząstkami pomarańczy
60 g masła
3 jajka
80 g cukru
łyżka ciemnego kakao
280 ml śmietanki 30%
łyżeczka cukru pudru
banan
2 łyżki konfitury malinowej
łyżka ciemnego kakao
Sposób przygotowania:
Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Białka
ubijamy na sztywno z 50 g cukru.
Żółtka z całym jajkiem ucieramy z 30 g cukru na puszystą masę.
Cały czas ucierając stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę oraz kakao.
Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Żółtka z całym jajkiem ucieramy z 30 g cukru na puszystą masę.
Cały czas ucierając stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę oraz kakao.
Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do
tortownicy o średnicy 18 cm.
Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po tym czasie
rozsmarowujemy na nim konfiturę malinową i układamy cienkie plasterki banana.
(Najlepiej smakuje masa z prawdziwych malin. Mniam! Mniam! Palce lizać! Ja jak
pierwszy raz spróbowałam tego ciasta, to nie mogłam się od niego oderwać. Z
całego serca polecam.)
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Wykładamy na ciasto. Całość posypujemy ciemnym kakao.
Smacznego :)
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Wykładamy na ciasto. Całość posypujemy ciemnym kakao.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz