Chlebowy wypiek na święta

Bożonarodzeniowe święta to czas wielu znakomitych wypieków. Wprawdzie do tego okresu pozostało jeszcze trochę czasu, to warto już teraz pomyśleć o wprowadzeniu jakiejś nowości do świątecznego menu. Duże pole wyboru daje nam pieczywo, które posiada wiele ciekawych odmian. Możemy zakupić gotowe produkty np. oryginalny chleb wileński z Nowej Piekarni, słodowy chleb młodości, lub chleb orzeźwienie na maślance. Możemy też pokusić się o samodzielne upieczenie nowego przysmaku. Jedną z opcji może być chleb dobry z dodatkiem tartych jabłek, na którego przepis znajduje się poniżej.

Składniki:
400 g mąki pszennej typu 750, 100 ml letniego mleka, 20 g świeżych drożdży, 40 g brązowego cukru, 40 g masła, 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli, 300 g tartych jabłek, 1/2 łyżeczki cynamonu, starta skórka z 1 cytryny, 1 żółtko

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę i utworzyć pośrodku wgłębienie. Drożdże i 1 łyżkę cukru rozcieńczyć w 3 łyżkach mleka i wlać do wgłębienia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do pozostałego mleka dodać pokrojone w kawałki masło oraz sól i dokładnie wymieszać.
Gdy drożdże zaczną pęcznieć, do miski dodać tarte jabłka, pozostały cukier, cynamon, skórkę z cytryny i odrobinę mleka. Całość wymieszać, dolewając resztę mleka. Przez 10 minut zagniatać lekko kleiste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, aby dwukrotnie zwiększyło swoją objętość.
Prostokątną formę do ciasta posmarować olejem i posypać mąką. Wlać ciasto do połowy wysokości formy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, aby ponownie dwukrotnie wyrosło.
Piekarnik podgrzać do temperatury 200 stopni. W tym czasie żółtko ubić łyżeczką i posmarować nim wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut.

Tak przygotowany chleb dobry, będzie znakomitym uzupełnieniem dla tradycyjnego chleba lub ciasta. Ten oryginalny wypiek możemy posmarować świeżym masłem, dżemem lub miodem i podać do świątecznej kawy.

Komentarze