Bożonarodzeniowe święta to czas wielu znakomitych
wypieków. Wprawdzie do tego okresu pozostało jeszcze trochę czasu, to warto już
teraz pomyśleć o wprowadzeniu jakiejś nowości do świątecznego menu. Duże pole
wyboru daje nam pieczywo, które posiada wiele ciekawych odmian. Możemy zakupić gotowe
produkty np. oryginalny chleb wileński z Nowej Piekarni, słodowy chleb młodości,
lub chleb orzeźwienie na maślance. Możemy też pokusić się o samodzielne upieczenie
nowego przysmaku. Jedną z opcji może być chleb dobry z dodatkiem tartych
jabłek, na którego przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
400 g mąki pszennej typu 750, 100 ml letniego mleka, 20 g świeżych
drożdży, 40 g brązowego cukru, 40 g masła, 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli, 300
g tartych jabłek, 1/2 łyżeczki cynamonu, starta skórka z 1 cytryny, 1 żółtko
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę i utworzyć pośrodku wgłębienie. Drożdże i 1 łyżkę
cukru rozcieńczyć w 3 łyżkach mleka i wlać do wgłębienia. Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do pozostałego mleka
dodać pokrojone w kawałki masło oraz sól i dokładnie wymieszać.
Gdy drożdże zaczną pęcznieć, do miski dodać tarte jabłka, pozostały
cukier, cynamon, skórkę z cytryny i odrobinę mleka. Całość wymieszać,
dolewając resztę mleka. Przez 10 minut zagniatać lekko kleiste ciasto. Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, aby dwukrotnie zwiększyło
swoją objętość.
Prostokątną formę do ciasta posmarować olejem i posypać mąką. Wlać ciasto
do połowy wysokości formy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na
45 minut, aby ponownie dwukrotnie wyrosło.
Piekarnik podgrzać do temperatury 200 stopni. W tym czasie żółtko ubić
łyżeczką i posmarować nim wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec 35 – 40 minut.
Tak przygotowany chleb dobry, będzie znakomitym uzupełnieniem
dla tradycyjnego chleba lub ciasta. Ten oryginalny wypiek możemy posmarować
świeżym masłem, dżemem lub miodem i podać do świątecznej kawy.
Komentarze
Prześlij komentarz