Chleb żytni z marchewką, pestkami dyni i pyszną kaszanką.



     Witam państwa ponownie i zapraszam do zainteresowania się upieczeniem bardzo smacznego żytniego chleba z sokiem marchewkowym i bardzo zdrowymi pestkami dyni, jeśli oczywiście jeszcze takiego dobrego chleba nie robiliście. A do tego chleba polecam świeżą i bardzo dobrą kaszankę z cebulką i jabłkami. Taką kaszankę na śniadanie często dla mojego taty robiła moja mama, a potem po obfitym śniadaniu mój tata zabierał się do gospodarskiej roboty dziarsko  z pełnią energii i ochoty. Teraz z tego żytniego chleba z dodatkiem marchewki spróbujmy zrobić Tosta i ze sporą porcją kaszanki zjedzmy tę bardzo smaczną kanapkę na zdrowie. Dla chętnych przepisy prezentuję poniżej.😊
CHLEB ŻYTNI Z SOKIEM Z MARCHEWKI I PESTKAMI DYNI.
Składniki:
2 szklanki mąki żytniej.
1 szklanka mąki pszennej.
230 g soku z marchwi.
2 łyżki oliwy z oliwek.
paczka suszonego zakwasu pszennego.
1.5 łyżeczki soli.
1 łyżeczka cukru.
60 g pestek z dyni.
2 starte marchewki.
Sposób wykonania:
 Wymieszać widelcem obie  mąki i zakwas,  dodając po trochu soku z marchewek, oliwę, sól i pestki z dyni, raz starte marchewki. (Polecam użyć pulpę marchewkową i wyrobić ciasto z ciepłych składników  najlepiej mikserem, używając końcówki do ciasta drożdżowego).  Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na ok. 60 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie ponownie wyrobić i utworzyć okrągły bochen, wysoki lub płaski,  jaki wolicie (ja go piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.) Pokropić go oliwą z wodą i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, można naciąć tradycyjny krzyżyk na powierzchni bochenka. Piec przez 50 minut w 200°C, a potem zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 10  minut. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na kratce.
KASZANKA Z CEBULKĄ I JABŁKAMI.
Teraz prezentuję oczekiwany przepis na kaszankę mojego taty, najlepszą z chlebem żytnim. .
SKŁADNIKI:
kaszanka,
cebula,
jabłka,
sól, pieprz, czosnek do smaku,
majeranek,
tłuszcz do smażenia,(u mnie olej kokosowy).
Sposób wykonania:
Cebulkę skroiłam i podsmażyłam, dodałam do niej pokrojone w plasterki twarde jabłka i posypałam tymiankiem.
Dodałam pokrojoną na kawałki kaszankę  i delikatnie wymieszałam aż kaszanka się rozpadła, trochę dosoliłam, dałam pieprzu i trochę czosnku, chwilę smażyłam aż kaszanka była gorąca.
Podałam na upieczonym toście posmarowanym musztardą.
SMACZNEGO : )




Komentarze