Witam państwa ponownie i zapraszam do
zainteresowania się upieczeniem bardzo smacznego żytniego chleba z sokiem
marchewkowym i bardzo zdrowymi pestkami dyni, jeśli oczywiście jeszcze takiego
dobrego chleba nie robiliście. A do tego chleba polecam świeżą i bardzo dobrą
kaszankę z cebulką i jabłkami. Taką kaszankę na śniadanie często dla mojego
taty robiła moja mama, a potem po obfitym śniadaniu mój tata zabierał się do
gospodarskiej roboty dziarsko z pełnią
energii i ochoty. Teraz z tego żytniego chleba z dodatkiem marchewki spróbujmy
zrobić Tosta i ze sporą porcją kaszanki zjedzmy tę bardzo smaczną kanapkę na
zdrowie. Dla chętnych przepisy prezentuję poniżej.😊
CHLEB ŻYTNI Z SOKIEM Z MARCHEWKI I PESTKAMI DYNI.
Składniki:
2 szklanki mąki żytniej.
1 szklanka mąki pszennej.
230 g soku z marchwi.
2 łyżki oliwy z oliwek.
paczka suszonego zakwasu pszennego.
1.5 łyżeczki soli.
1 łyżeczka cukru.
60 g pestek z dyni.
2 starte marchewki.
2 szklanki mąki żytniej.
1 szklanka mąki pszennej.
230 g soku z marchwi.
2 łyżki oliwy z oliwek.
paczka suszonego zakwasu pszennego.
1.5 łyżeczki soli.
1 łyżeczka cukru.
60 g pestek z dyni.
2 starte marchewki.
Sposób wykonania:
Wymieszać widelcem obie mąki i zakwas, dodając po trochu soku z marchewek, oliwę, sól
i pestki z dyni, raz starte marchewki. (Polecam użyć pulpę marchewkową i
wyrobić ciasto z ciepłych składników najlepiej mikserem, używając końcówki do ciasta
drożdżowego). Przykryć wilgotną
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut, by podwoiło objętość. Po tym
czasie ponownie wyrobić i utworzyć okrągły bochen, wysoki lub płaski,
jaki wolicie (ja go piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.) Pokropić go oliwą z
wodą i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, można naciąć
tradycyjny krzyżyk na powierzchni bochenka. Piec przez 50 minut w 200°C, a
potem zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do
ostudzenia na kratce.
KASZANKA
Z CEBULKĄ I JABŁKAMI.
Teraz prezentuję oczekiwany przepis na kaszankę mojego
taty, najlepszą z chlebem żytnim. .
SKŁADNIKI:
kaszanka,
cebula,
jabłka,
sól, pieprz, czosnek do smaku,
majeranek,
tłuszcz do smażenia,(u mnie olej kokosowy).
SKŁADNIKI:
kaszanka,
cebula,
jabłka,
sól, pieprz, czosnek do smaku,
majeranek,
tłuszcz do smażenia,(u mnie olej kokosowy).
Sposób wykonania:
Cebulkę skroiłam i podsmażyłam, dodałam do niej pokrojone w plasterki twarde jabłka i posypałam tymiankiem.
Dodałam pokrojoną na kawałki kaszankę i delikatnie wymieszałam aż kaszanka się rozpadła, trochę dosoliłam, dałam pieprzu i trochę czosnku, chwilę smażyłam aż kaszanka była gorąca.
Cebulkę skroiłam i podsmażyłam, dodałam do niej pokrojone w plasterki twarde jabłka i posypałam tymiankiem.
Dodałam pokrojoną na kawałki kaszankę i delikatnie wymieszałam aż kaszanka się rozpadła, trochę dosoliłam, dałam pieprzu i trochę czosnku, chwilę smażyłam aż kaszanka była gorąca.
Podałam na upieczonym toście posmarowanym musztardą.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz