Walory zdrowotne i smakowe chleba żytniego są
większości z nas doskonale znane. Zawiera on wiele cennych witamin i minerałów,
co powinno go czynić elementem dobrej i zrównoważonej diety. Poniżej prezentuję
przepis na chleb żytni, którego dodatkową wartością jest obecność kminku,
również bogatego w cenne składniki. Kminek jest bardzo popularnym dodatkiem do
pieczywa i można go spotkać choćby w chlebie wileńskim oraz różnych bułkach.
Składniki:
250 ml mleka, 500 g drobnoziarnistej mąki żytniej, 10 g świeżych drożdży,
125 g zakwasu naturalnego, 50 g miękkiego masła, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka
drobnej soli, 1 łyżka kminku
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę i utworzyć w niej dołek. Wlać
do niego drożdże i cukier rozpuszczone w 3 łyżkach letniego mleka.
Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Sol rozpuścić w pozostałej ilości mleka. Gdy drożdże zaczną pęcznieć, do
miski dodać zakwas, masło w kawałkach, kminek, następnie wlać mleko. Całość
mieszać, zaczynając od środka, aby stopniowo połączyć składniki z mąką (w razie
potrzeby można dolać odrobinę letniej wody).
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto i energicznie zagniatać
przez 10 minut (w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki). Ciasto uformować w
kulę i umieścić je w posypanej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce do dwukrotnego zwiększenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie szybko zagnieść, następnie utworzyć z niego
długi, równej grubości wałek. Końcówki wałka połączyć, tworząc koronę. Tak
uformowany chleb włożyć do posmarowanej olejem i posypanej mąką brytfanki.
Wierzch chleba naciąć nożem na całej długości korony (wierzch), tworząc kółko. Chleb
posypać odrobiną mąki, przykryć i odstawić na 60 minut, aby dwukrotnie
zwiększył swoją objętość.
Piekarnik podgrzać do najwyższej temperatury. Wstawić do niego chleb, a
na dole piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Po 5 minutach obniżyć
temperaturę do 200 – 220 stopni i piec jeszcze przez około 30 – 35 minut.
Chleb żytni z kminkiem w kształcie korony to ciekawa opcja
dla tradycyjnych kształtów codziennego pieczywa. Tak przygotowany chleb powinien
zachęcić domowników do jego skosztowania.
Komentarze
Prześlij komentarz