Chleb żytni w kształcie korony

Walory zdrowotne i smakowe chleba żytniego są większości z nas doskonale znane. Zawiera on wiele cennych witamin i minerałów, co powinno go czynić elementem dobrej i zrównoważonej diety. Poniżej prezentuję przepis na chleb żytni, którego dodatkową wartością jest obecność kminku, również bogatego w cenne składniki. Kminek jest bardzo popularnym dodatkiem do pieczywa i można go spotkać choćby w chlebie wileńskim oraz różnych bułkach.

Składniki:
250 ml mleka, 500 g drobnoziarnistej mąki żytniej, 10 g świeżych drożdży, 125 g zakwasu naturalnego, 50 g miękkiego masła, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka drobnej soli, 1 łyżka kminku

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę i utworzyć w niej dołek. Wlać do niego drożdże i cukier rozpuszczone w 3 łyżkach letniego mleka. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Sol rozpuścić w pozostałej ilości mleka. Gdy drożdże zaczną pęcznieć, do miski dodać zakwas, masło w kawałkach, kminek, następnie wlać mleko. Całość mieszać, zaczynając od środka, aby stopniowo połączyć składniki z mąką (w razie potrzeby można dolać odrobinę letniej wody).
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto i energicznie zagniatać przez 10 minut (w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki). Ciasto uformować w kulę i umieścić je w posypanej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do dwukrotnego zwiększenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie szybko zagnieść, następnie utworzyć z niego długi, równej grubości wałek. Końcówki wałka połączyć, tworząc koronę. Tak uformowany chleb włożyć do posmarowanej olejem i posypanej mąką brytfanki. Wierzch chleba naciąć nożem na całej długości korony (wierzch), tworząc kółko. Chleb posypać odrobiną mąki, przykryć i odstawić na 60 minut, aby dwukrotnie zwiększył swoją objętość.
Piekarnik podgrzać do najwyższej temperatury. Wstawić do niego chleb, a na dole piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Po 5 minutach obniżyć temperaturę do 200 – 220 stopni i piec jeszcze przez około 30 – 35 minut.

Chleb żytni z kminkiem w kształcie korony to ciekawa opcja dla tradycyjnych kształtów codziennego pieczywa. Tak przygotowany chleb powinien zachęcić domowników do jego skosztowania.

Komentarze