Chleb żytni na zakwasie żurkowym i chlebowym, a do tego pyszny kurczak na kanapki.



 

     Dzisiaj Wam chciałam zaproponować chleb z żurawiną na zakwasie żurkowym i chlebowym, bo jadłam niedawno taki pyszny chleb u koleżanki. Chleby te smakują wspaniale i podobno zawsze wychodzą. Wzięłam ten przepis od niej żeby spróbować własnego wypieku  w zaciszu mojego domu, bo nauczona od taty pieczenia chleba żytniego na zakwasie nie mogłam pójść na łatwiznę, by kupować na śniadanie świeże kajzerki w naszym osiedlowym sklepiku. Zapewne dobrze o tym wiecie i nie trzeba Wam po raz któryś tego przybliżać jak ważne jest byśmy jedli takie właśnie chleby. Bo mają więcej witamin i minerałów, bo dłużej zachowują świeżość etc. A upieczony własnoręcznie dobry żytni chleb lepiej smakuje, a jaka przy tym satysfakcja!  Ja do tego przepisu mojej koleżanki wprowadziłam małe zmiany, bo  dodałam dwie mąki żytnie typ 720 i 2000. Wartość mojego chlebka jeszcze bardziej wzrosła, gdy dodałam trochę ziaren słonecznika i siemienia lnianego, już nie wspomnę  o żurawinie, którą bardzo lubię w chlebie. Piekąc  ten chleb  trzeba się trochę  uzbroić w cierpliwość bo czas wyrastania ciasta chlebowego jest dość długi, jest to za sprawą mąki żytniej. Ale warto się pomęczyć, bo efekty są wspaniałe. Taki żytni  chlebek wspaniale smakuje z pasztetem i z kurczakiem. Chciałam się z Wami podzielić jedną z takich propozycji.  Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
CHLEB Z ŻURAWINĄ NA ZAKWASIE ŻURKOWYM I CHLEBOWYM.
 SKŁADNIKI:
500 g. mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej,
75g. mąki żytniej(typ2000),
75g. mąki żytniej(typ 720),
garść otrąb,
garść słonecznika, garść siemienia lnianego,
 garść   żurawiny,
 2 płaskie łyżeczki drożdży suszonych lub 50 g. surowych,
2 płaski łyżeczki soli,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka melasy(można zastąpić cukrem trzcinowym lub zwykłym),
1 szklanka  wody(200 ml.),
2 łyżki oliwy,
260 g. żurku(ja zrobiłam sama),
2 łyżki zakwasu żytniego.

Sposób wykonania:

Mąkę, otręby i ziarna dobrze wymieszać żeby się połączyły. Miód, cukier, melasę i sól rozpuścić w wodzie i wlać do mąki. Ja  dodałam również żur wymieszany z 2 łyżkami zakwasu i oliwą. Wszystko wymieszałam mikserem z hakami do połączenia się składników. Dodałam suche drożdże i wyrabiałam ciasto dalej mikserem ok. 5 min. Na koniec mieszania dodałam żurawinę wymieszaną z 1 łyżeczką mąki żeby mi nie opadła w chlebie.  Krótko wyrabiałam do momentu aż żurawina się zatopiła w cieście chlebowym. Zostawiłam przykryte folią spożywczą na prawie 4 godziny aż dobrze wyrosło. Jeszcze raz wyrobiłam mikserem ok. 1 min. i przełożyłam do foremki 37cm dł. mierzonej po spodzie i 9 cm szer. Łyżką maczaną w wodzie wyrównałam  ciasto w formie i posypałam po wierzchu  ziarnem słonecznikowym. Zostawiłam na ok 3 godziny bo tyle potrzeba żeby ciasto wypełniło formę. Piekłam w 200 st. C. przez 1 godz. i 10 min. na spód wstawiłam naczynie z wodą. Potem wyjęłam na kratkę do ostudzenia.  Jeżeli po wyjęciu chleba jego boki nie będą dość wypieczone tylko miękkie trzeba wstawić chleb bez formy na jakieś 10 min. jeszcze do piekarnika.
MIĘSO Z KURCZAKA NA KANAPKI.
     Jeszcze chciałam państwu zaproponować zrobienie pysznego mięska z kurczaka. Jest to idealne mięso do wykorzystania w sałatkach, lub na kanapce. Upiekłam je w papierze, dzięki czemu jest soczyste. Apetycznie pachnie i wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj! Może Ci posmakuje na kanapki do tego chlebka.
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok. 0,5 kg)
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
ok. 2 cm korzenia imbiru (średniej grubości)
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka mieszanki curry
1 płaska łyżeczka soli
5 ziaren ziela angielskiego
Dodatkowo:
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek i imbir (imbir po obraniu - łatwo obrać go łyżeczką) na małe kawałki). Wszystkie przyprawy, razem z powyższymi, przekładam do moździerza (ziele angielskie warto rozetrzeć jako pierwsze) i rozcieram do momentu, aż cebula, czosnek i imbir puszczą sok - powinien powstać rodzaj pasty. Tę mieszankę wykładam na mięso i dokładnie je nacieram, a następnie zawijam w papier do pieczenia, zabezpieczam sznurkiem i piekę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Przed krojeniem pozwalam mięsu odpocząć przez kilka minut.
Moja rada: wykorzystuj rozgrzany piekarnik - zgodnie z przysłowiem "dwie pieczenie na jednym ogniu" - upiecz w ten sposób mięso przy okazji pieczenia innych produktów (ja piekłam żeberka, i po prostu dorzuciłam do piekarnika dwa pakieciki z kurczakiem).
SMACZNEGO : )

 



: )
 



Komentarze