Dzisiaj pragnę
państwu zaproponować chleb dobry z boczkiem, oliwkami i pomidorami według
przepisu Pascala, chociaż te składniki w jego chlebie trochę zmieniłam, bo
tamte mi nie odpowiadały. To może być bardzo dobra propozycja na obiad, a
jeszcze lepsza na ciepłą kolacyjną przekąskę. To danie jest tak pyszne, że nie
zdąży ostygnąć, bo od razu ląduje w moim brzuchu. Do tego ciasta można włożyć
równie inne warzywa takie jakie są pod ręką i jakie smakują. Przepis jest
bardzo łatwy także z pewnością poradzą sobie nawet ci którzy nie przepadają za wypiekami drożdżowymi. Warto spróbować! Jeśli państwa zachęciłam, to proszę
skorzystać z przepisu, który prezentuję poniżej, a na pewno tego nie pożałujecie.
CHLEB DOBRY Z BOCZKIEM, OLIWKAMI I POMIDORAMI.
SKŁADNIKI:
100g mąki razowej (użyłam orkiszowej)
100g mąki pszennej(użyłam 650)
3 jajka rozbełtane
1 łyżka drożdży
100ml.oleju
150ml mleka letniego
pieprz, sól, czosnek, wszystko do smaku
2 cebule
boczek wędzony 100-150g
z 10 oliwek
1 pomidor duży
szczypior wg uznania
FARSZ:
Cebule solimy lekko i podsmażamy razem z boczkiem, odstawiamy aby trochę przestygło.
Oliwki kroimy w talarki.
Pomidora kroimy na osiem części i wykrawamy miąższ po czym kroimy w kostkę.
Szczypior siekamy i wszystkie składniki dodajemy do ciasta.
CIASTO:
Obie mąki mieszamy razem z drożdżami.
Dodajemy mleko, olej i jajka.
Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i łączymy z warzywami.
Doprawiamy do smaku. (Soli użyłam 1 łyżeczkę +1/2 łyżeczki aby posolić cebulę, żeby się nie przypalała podczas smażenia.)
Możecie użyć różnych dodatków i również doprawić wg własnego gustu.
Dokładnie wymieszaną całość przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stC na ok.45min.
Góra ciasta musi się ładnie przyrumienić.
SKŁADNIKI:
100g mąki razowej (użyłam orkiszowej)
100g mąki pszennej(użyłam 650)
3 jajka rozbełtane
1 łyżka drożdży
100ml.oleju
150ml mleka letniego
pieprz, sól, czosnek, wszystko do smaku
2 cebule
boczek wędzony 100-150g
z 10 oliwek
1 pomidor duży
szczypior wg uznania
FARSZ:
Cebule solimy lekko i podsmażamy razem z boczkiem, odstawiamy aby trochę przestygło.
Oliwki kroimy w talarki.
Pomidora kroimy na osiem części i wykrawamy miąższ po czym kroimy w kostkę.
Szczypior siekamy i wszystkie składniki dodajemy do ciasta.
CIASTO:
Obie mąki mieszamy razem z drożdżami.
Dodajemy mleko, olej i jajka.
Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i łączymy z warzywami.
Doprawiamy do smaku. (Soli użyłam 1 łyżeczkę +1/2 łyżeczki aby posolić cebulę, żeby się nie przypalała podczas smażenia.)
Możecie użyć różnych dodatków i również doprawić wg własnego gustu.
Dokładnie wymieszaną całość przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stC na ok.45min.
Góra ciasta musi się ładnie przyrumienić.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz