Chleb dobry bezglutenowy

Pieczywo, zwłaszcza chleb, leży u podstaw naszej codziennej diety. Zawiera ono wiele witamin, minerałów i innych związków, niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Niestety kilka z popularnych do pieczenia chleba mąk, posiada osławiony złą sławą gluten. Wpływa on negatywnie na zdrowie wielu osób, skutecznie uprzykrzając im codzienne funkcjonowanie. Na szczęście chleby możemy upiec z bezglutenowych mąk: kukurydzianej, gryczanej, ryżowej, kasztanowej lub z ciecierzycy. Poniżej prezentuję dwa przepisy na chleb dobry bezglutenowy, które warto wypróbować i ewentualnie wprowadzić do częstszego użytku.

Składniki:
30 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka płynnego miodu, 300 g mąki gryczanej, 200 g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki mączki z guaru, 100 g drobno zmielonego twarogu, 1 jajko, 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżeczką miodu. Mąki wymieszać z solą. Gdy rozczyn się podniesie, dodać mąki, twaróg, jajko i olej. Składniki dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć do formy, przykryć i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni.

Drugi z przepisów nie podaje konkretnego gatunku mąki. W tym przypadku sami wybieramy jeden lub dwa gatunki mąki, z których upieczemy chleb.

Składniki:
30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szklanki letniej wody, 400 g mąki bezglutenowej, pół łyżeczki soli, 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże utrzeć z cukrem i wymieszać z odrobiną letniej wody. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły. Rozczyn przelać do miski, dodać półtorej szklanki wody, mąkę, sól oraz olej. Wyrabiać przez 5 minut dolewając tyle z pozostałej wody, aby otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i polać 4 – 5 łyżkami wody. Zrobić nożem ukośne nacięcia, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po 20 minutach, gdy ciasto się podniesie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec około 60 minut.

Chleb dobry z powyższych przepisów to nie tylko propozycja dla osób, których organizmy nie tolerują glutenu. Warto pokusić się o upieczenie chleba z wyżej wymienionych mąk, gdyż i one posiadają wiele wartościowych składników. Niektóre z tych mąk warto wykorzystać przy pieczeniu chleba pszennego, który zyska dodatkowe walory zdrowotne i smakowe.

Komentarze