Pieczywo, zwłaszcza chleb, leży u podstaw naszej
codziennej diety. Zawiera ono wiele witamin, minerałów i innych związków, niezbędnych
w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Niestety kilka z popularnych do
pieczenia chleba mąk, posiada osławiony złą sławą gluten. Wpływa on negatywnie
na zdrowie wielu osób, skutecznie uprzykrzając im codzienne funkcjonowanie. Na
szczęście chleby możemy upiec z bezglutenowych mąk: kukurydzianej, gryczanej,
ryżowej, kasztanowej lub z ciecierzycy. Poniżej prezentuję dwa przepisy na
chleb dobry bezglutenowy, które warto wypróbować i ewentualnie wprowadzić do
częstszego użytku.
Składniki:
30 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka płynnego miodu, 300 g
mąki gryczanej, 200 g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki
mączki z guaru, 100 g drobno zmielonego twarogu, 1 jajko, 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżeczką miodu. Mąki wymieszać z
solą. Gdy rozczyn się podniesie, dodać mąki, twaróg, jajko i olej. Składniki
dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć do formy, przykryć i odstawić na
około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec około 60 minut w temperaturze
200 stopni.
Drugi z przepisów nie podaje konkretnego gatunku mąki. W tym przypadku
sami wybieramy jeden lub dwa gatunki mąki, z których upieczemy chleb.
Składniki:
30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szklanki letniej wody, 400 g
mąki bezglutenowej, pół łyżeczki soli, 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże utrzeć z cukrem i wymieszać z odrobiną letniej wody. Odstawić w
ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły. Rozczyn przelać do miski, dodać półtorej
szklanki wody, mąkę, sól oraz olej. Wyrabiać przez 5 minut dolewając tyle z
pozostałej wody, aby otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wlać do
wysmarowanej tłuszczem formy i polać 4 – 5 łyżkami wody. Zrobić nożem ukośne
nacięcia, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po 20 minutach,
gdy ciasto się podniesie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200
stopni i piec około 60 minut.
Chleb dobry z powyższych przepisów to nie tylko
propozycja dla osób, których organizmy nie tolerują glutenu. Warto pokusić się o
upieczenie chleba z wyżej wymienionych mąk, gdyż i one posiadają wiele
wartościowych składników. Niektóre z tych mąk warto wykorzystać przy pieczeniu
chleba pszennego, który zyska dodatkowe walory zdrowotne i smakowe.
Komentarze
Prześlij komentarz