Pieczywo towarzyszy nam praktycznie cały dzień. Spożywamy
je na pierwsze i drugie śniadanie, czasem w trakcie obiadu, na podwieczorek
oraz na kolację. Pierwszeństwo ma oczywiście chleb, jednak zaraz za nim swoje
należne miejsce zajmują wszelakie bułki. Przyciągają nas one swoim zapachem, pobudzając
nasze zmysły, i oczywiście smakiem. Poniżej prezentuję przepis na bułkę pyszną,
która z całą pewnością posiada wyżej wymienione cechy. A więc bułka pyszna
z dodatkiem ziemniaków, będzie doskonałą przekąską w trakcie długiego dnia.
Składniki:
400 g mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży, 1 płaska
łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, około 100 g ugotowanych
i rozgniecionych ziemniaków, 200 ml ciepłej wody
Dodatkowo: 1 jajko, około 20 g sezamu
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę i dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać, sól,
cukier, olej, ziemniaki oraz ciepłą wodę. Wszystkie składniki zagnieść na
jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na
około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto przez chwilę zagnieść. Następnie podzielić na 8 – 10
jednakowej wielkości części. Każdą zrolować w wałeczek o długości około 20 cm.
Na jednym końcu każdego wałeczka zawiązać supełek. Bułki spłaszczyć i ułożyć je
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
na około 25 minut. Na koniec bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać
sezamem.
Piec 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.
Bułka pyszna to tylko jeden z wielu przedstawicieli
tego gatunku pieczywa na tutejszym blogu. Można tu odnaleźć przepisy na bułkę
rumianą, bułkę kajzerkę i kilka innych ciekawych bułek.
Komentarze
Prześlij komentarz