Bułki z dodatkiem ziemniaków

Pieczywo towarzyszy nam praktycznie cały dzień. Spożywamy je na pierwsze i drugie śniadanie, czasem w trakcie obiadu, na podwieczorek oraz na kolację. Pierwszeństwo ma oczywiście chleb, jednak zaraz za nim swoje należne miejsce zajmują wszelakie bułki. Przyciągają nas one swoim zapachem, pobudzając nasze zmysły, i oczywiście smakiem. Poniżej prezentuję przepis na bułkę pyszną, która z całą pewnością posiada wyżej wymienione cechy. A więc bułka pyszna z dodatkiem ziemniaków, będzie doskonałą przekąską w trakcie długiego dnia.

Składniki:
400 g mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, około 100 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, 200 ml ciepłej wody
Dodatkowo: 1 jajko, około 20 g sezamu

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę i dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać, sól, cukier, olej, ziemniaki oraz ciepłą wodę. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto przez chwilę zagnieść. Następnie podzielić na 8 – 10 jednakowej wielkości części. Każdą zrolować w wałeczek o długości około 20 cm. Na jednym końcu każdego wałeczka zawiązać supełek. Bułki spłaszczyć i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 25 minut. Na koniec bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
Piec 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.

Bułka pyszna to tylko jeden z wielu przedstawicieli tego gatunku pieczywa na tutejszym blogu. Można tu odnaleźć przepisy na bułkę rumianą, bułkę kajzerkę i kilka innych ciekawych bułek.

Komentarze