Teraz chciałam
państwa zaprosić do upieczenia bułek pysznych z pełnoziarnistej mąki orkiszowej i ze skórką pomarańczową. Doskonale mogą smakować na śniadanie z dżemem, lub z serem
białym i dżemem, a do popicia bardzo pożywne kakao dla chętnych. Bułeczki są
pyszne i pachną delikatnie pomarańczą i oczywiście tak też smakują. Jeśli masz
ochotę możesz bułkę pyszną zjeść też z dobrą wędliną, lub serem żółtym polanym
bardzo zdrowym ketchupem. Szczególnie
pragnę zachęcić was do upieczenia tych bułeczek, bo podobno bardzo zdrowy
orkisz, który jest w nich dba o system nerwowy i zapobiega depresji jesiennej.
Warto o tym pamiętać! Orkisz dostarcza znacznych
ilości minerałów, takich jak mangan, fosfor, magnez, potas, cynk, żelazo, miedź
i selen. Ponadto pszenica orkisz zawiera duże ilości błonnika (głównie frakcji
rozpuszczalnej), jest dobrym źródłem kwasu krzemowego, a także rzadko
występującego w żywności rodanidu – związku o działaniu antybiotycznym i
przeciwnowotworowym. Stała obecność orkiszu w diecie jest bardzo korzystna dla
zdrowia. Zawarte w tym gatunku pszenicy składniki odżywcze: wzmacniają
odporność organizmu, poprawiają metabolizm i perystaltykę jelit, służą
utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, oczyszczają organizm z toksyn, pozwalają
na długo zachować uczucie sytości (wspomagają odchudzanie), obniżają poziom
„złego” cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych,
przeciwdziałają niedokrwistości, poprawiają sprawność myślenia i koncentrację, obniżają
napięcie nerwowe, wspomagają gospodarkę hormonalną, poprawiają kondycję skóry,
włosów i paznokci, wzmacniają tkankę kostną i zapobiegają osteoporozie, spowalniają
procesy starzenia się organizmu, chronią przed nowotworami. Myślę, że państwa
skutecznie zachęciłam do upieczenia tych
pysznych bułeczek? Jeśli tak to proszę skorzystać z przepisu, który prezentuję
poniżej.
SKŁADNIKI:
50 g cukru
50 g drożdży świeżych
300 g mleka
50 g masła
50 g drożdży świeżych
300 g mleka
50 g masła
300 g mąki orkiszowej
pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej (typ 650)
Skórkę startą z 1-2 pomarańczy
1 łyżeczkę cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
300 g mąki pszennej (typ 650)
Skórkę startą z 1-2 pomarańczy
1 łyżeczkę cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Masło rozpuścić, mleko
podgrzać, dodać drożdże i wymieszać.
Dodać mąkę, cukier waniliowy, skórki pomarańczowe, sól.
Wyrobić gładkie ciasto (ok.10 -15 min) przełożyć do miski posmarowanej olejem przykryć folia i ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać mąkę, cukier waniliowy, skórki pomarańczowe, sól.
Wyrobić gładkie ciasto (ok.10 -15 min) przełożyć do miski posmarowanej olejem przykryć folia i ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie zrobić z ciasta wałek i pokroić go
na równe części (mnie wyszło 16 bułeczek).
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C, bułeczki powinny w tym czasie lekko urosnąć. Potem posmarować bułeczki mlekiem wstawić do piekarnika i piec ok30min. Po upieczeniu odstawić na kratkę do ostudzenia.
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C, bułeczki powinny w tym czasie lekko urosnąć. Potem posmarować bułeczki mlekiem wstawić do piekarnika i piec ok30min. Po upieczeniu odstawić na kratkę do ostudzenia.
SMACZNEGO: - )
Komentarze
Prześlij komentarz