Bułki pyszne orkiszowe ze skórką pomarańczową.



   

     Teraz chciałam państwa zaprosić do upieczenia bułek pysznych z pełnoziarnistej  mąki orkiszowej i  ze skórką pomarańczową. Doskonale mogą  smakować na śniadanie z dżemem, lub z serem białym i dżemem, a do popicia bardzo pożywne kakao dla chętnych. Bułeczki są pyszne i pachną delikatnie pomarańczą i oczywiście tak też smakują. Jeśli masz ochotę możesz bułkę pyszną zjeść też z dobrą wędliną, lub serem żółtym polanym bardzo zdrowym ketchupem.  Szczególnie pragnę zachęcić was do upieczenia tych bułeczek, bo podobno bardzo zdrowy orkisz, który jest w nich dba o system nerwowy i zapobiega depresji jesiennej. Warto o tym pamiętać! Orkisz dostarcza  znacznych ilości minerałów, takich jak mangan, fosfor, magnez, potas, cynk, żelazo, miedź i selen. Ponadto pszenica orkisz zawiera duże ilości błonnika (głównie frakcji rozpuszczalnej), jest dobrym źródłem kwasu krzemowego, a także rzadko występującego w żywności rodanidu – związku o działaniu antybiotycznym i przeciwnowotworowym. Stała obecność orkiszu w diecie jest bardzo korzystna dla zdrowia. Zawarte w tym gatunku pszenicy składniki odżywcze: wzmacniają odporność organizmu, poprawiają metabolizm i perystaltykę jelit, służą utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, oczyszczają organizm z toksyn, pozwalają na długo zachować uczucie sytości (wspomagają odchudzanie), obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych, przeciwdziałają niedokrwistości, poprawiają sprawność myślenia i koncentrację, obniżają napięcie nerwowe, wspomagają gospodarkę hormonalną, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, wzmacniają tkankę kostną i zapobiegają osteoporozie, spowalniają procesy starzenia się organizmu, chronią przed nowotworami. Myślę, że państwa skutecznie  zachęciłam do upieczenia tych pysznych bułeczek? Jeśli tak to proszę skorzystać z przepisu, który prezentuję poniżej.
SKŁADNIKI:
50 g cukru
50 g drożdży świeżych
300 g mleka
50 g masła
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej (typ 650)
Skórkę startą z 1-2 pomarańczy
1 łyżeczkę cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Masło rozpuścić, mleko podgrzać,  dodać drożdże i wymieszać.
Dodać mąkę, cukier waniliowy, skórki pomarańczowe, sól.
Wyrobić gładkie ciasto (ok.10 -15 min) przełożyć do miski posmarowanej olejem przykryć folia i ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
 Po tym czasie zrobić z ciasta wałek i pokroić go na równe części (mnie wyszło 16 bułeczek).
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na czas nagrzania  piekarnika. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C, bułeczki powinny w tym czasie lekko urosnąć. Potem posmarować bułeczki mlekiem wstawić do piekarnika i piec ok30min. Po upieczeniu odstawić na kratkę do ostudzenia.
SMACZNEGO: - )







Komentarze