Świeże i pachnące bułeczki to doskonały pomysł na
smaczną kolację po pracowitym dniu. Mamy ich ogromny wybór, dzięki czemu możemy
zakupić coś w sam raz dla naszych potrzeb. Bogactwo przepisów również ułatwia
zadanie. Jeżeli mamy taką ochotę możemy pokusić się o ich samodzielne
upieczenie. Ci, którzy lubią pieczywo z dodatkiem cebuli i papryki, mogą
wykorzystać poniższy przepis na bułkę pyszną.
Składniki:
50 g świeżych drożdży, 3 szklanki podgrzanego mleka + kilka łyżek, 1 kg
mąki pszennej, 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 1 świeża
czerwona papryka (może być też marynowana), 2 czerwone cebule, 1 jajko
Wykonanie:
Paprykę oczyścić i pociąć w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną
kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Do cebuli dodać paprykę oraz sól. Całość
podsmażyć i ostudzić.
Do miski pokruszyć drożdże. Wlać 1 szklankę mleka i wymieszać do
rozpuszczenia się drożdży. Następnie stopniowo dodać mąkę, oregano, sól, olej i
pozostałe 2 szklanki mleka. Wstępnie wymieszać. Następnie dodać wystudzone
warzywa i energicznie wyrobić ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Z podrośniętego ciasta uformować bułki. Z podanych składników powinno
wyjść około 20 sztuk. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na koniec posmarować jajkiem rozkłóconym z kilkoma łyżkami mleka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut.
Zamiast 20 sztuk bułki pysznej, z otrzymanej porcji
ciasta można uformować też chlebki lub rogaliki. Wierzch bułeczek po
posmarowaniu jajkiem można posypać sezamem lub słonecznikiem, co dodatkowo wzmocni
ich smak.
Komentarze
Prześlij komentarz