Bułka pyszna z warzywami

Świeże i pachnące bułeczki to doskonały pomysł na smaczną kolację po pracowitym dniu. Mamy ich ogromny wybór, dzięki czemu możemy zakupić coś w sam raz dla naszych potrzeb. Bogactwo przepisów również ułatwia zadanie. Jeżeli mamy taką ochotę możemy pokusić się o ich samodzielne upieczenie. Ci, którzy lubią pieczywo z dodatkiem cebuli i papryki, mogą wykorzystać poniższy przepis na bułkę pyszną.

Składniki:
50 g świeżych drożdży, 3 szklanki podgrzanego mleka + kilka łyżek, 1 kg mąki pszennej, 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 1 świeża czerwona papryka (może być też marynowana), 2 czerwone cebule, 1 jajko

Wykonanie:
Paprykę oczyścić i pociąć w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Do cebuli dodać paprykę oraz sól. Całość podsmażyć i ostudzić.
Do miski pokruszyć drożdże. Wlać 1 szklankę mleka i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie stopniowo dodać mąkę, oregano, sól, olej i pozostałe 2 szklanki mleka. Wstępnie wymieszać. Następnie dodać wystudzone warzywa i energicznie wyrobić ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Z podrośniętego ciasta uformować bułki. Z podanych składników powinno wyjść około 20 sztuk. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec posmarować jajkiem rozkłóconym z kilkoma łyżkami mleka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut.

Zamiast 20 sztuk bułki pysznej, z otrzymanej porcji ciasta można uformować też chlebki lub rogaliki. Wierzch bułeczek po posmarowaniu jajkiem można posypać sezamem lub słonecznikiem, co dodatkowo wzmocni ich smak.

Komentarze