Dzisiaj pragnę
zaprosić państwa do upieczenia bardzo smacznego sernika ze śliwkami. Mam
nadzieję, że jecie twarożek w ciągu tygodnia z chlebem dobrym z Nowej Piekarni, bo warto. I nie trzeba was
zachęcać do jedzenia białego sera? Bo on
jest produktem o wysokich wartościach odżywczych. Stanowi dobre źródło
pełnowartościowego białka, które zbudowane jest z aminokwasów egzogennych,
nazywanych inaczej niezbędnymi. Związki te nie są samodzielnie wytwarzane przez
organizm, dlatego konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Ser dostarcza
również witamin A i D, a także witaminy B12. W jego składzie występują
niewielkie ilości minerałów, takich jak: magnez, potas i cynk. Jest także
źródłem wapnia, jednak w porównaniu z innymi produktami nabiałowymi zawiera go
niewiele. Kupujmy go i jedzmy go jak najczęściej. Teraz trwa sezon na śliwki,
dlatego my dzisiaj upieczemy bardzo smaczny sernik ze śliwkami węgierkami. Mam
nadzieję, że będzie przepyszny, lekko kwaskowy i lekko cynamonowy, na kruchym
kakaowym spodzie, a z wierzchu polany polewą
czekoladowo śliwkową. Ten sernik w wykonaniu moim jest bardzo prosty, bo
ciasto szybko się zagniata, masę serową też bardzo szybko się przygotowuje.
Musimy najpierw zmielić trzykrotnie ser i usmażyć śliwki węgierki. Ciasto wkładamy
do formy o wymiarach 22 cm. Wszystkich chętnych zapraszam do skorzystania z
przepisu, który prezentuję poniżej. Innym zaś, którzy z jakiś powodów nie
upieką tego ciasta, przygotowaliśmy
pyszny sernik z rodzynkami w Nowej Piekarni i zapraszamy do sklepu na zakupy.
SKŁADDNIKI:
30 dag śliwek węgierek (zważone bez pestek)
CIASTO
- 1 szklanka mąki
- 7,5 dag zimnego masła
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kakao
MASA SEROWA
- 50 dag sera półtłustego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki śmietany kremówki 30 %
- 5 dag miękkiego masła
POLEWA
- 1/4 szklanki śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżka cukru
- 6 dag musu śliwkowego (ok. 9 dag śliwek bez pestek)
- 5 dag deserowej czekolady
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać.
Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto jak na kruche (ciasto jest miękkie
i bardzo łatwo i szybko się zagniata). Ciastem wylepić dno przygotowanej
tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Następnie na ciasto poukładać obok siebie połówki śliwek, skórką do ciasta.
Następnie na ciasto poukładać obok siebie połówki śliwek, skórką do ciasta.
Zmielony ser oraz pozostałe składniki zmiksować mikserem na
dużych obrotach przez 3 - 4 minuty (do uzyskania gładkiej masy). Masę serową
wyłożyć na śliwki.
Sernik piec przez 65 minut w temperaturze 180 stopni C (bez
wcześniejszego nagrzewania i bez termoobiegu). Studzić w lekko uchylonym
piekarniku, stopniowo go otwierając do całkowitego wystudzenia ciasta.
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Przełożyć do garnka i
smażyć na małym ogniu do momentu, aż śliwki puszczą sok i będą miękkie. Zdjąć z
ognia i zmiksować blenderem na gładki mus.
Śmietankę kremówkę, cukier oraz mus śliwkowy wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i roztopić. Na koniec wymieszać. Polewę wyłożyć na wystudzony sernik, rozprowadzić po wierzchu oraz po bokach. Wstawić do lodówki, tylko na czas zastygnięcia polewy.
Śmietankę kremówkę, cukier oraz mus śliwkowy wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i roztopić. Na koniec wymieszać. Polewę wyłożyć na wystudzony sernik, rozprowadzić po wierzchu oraz po bokach. Wstawić do lodówki, tylko na czas zastygnięcia polewy.
SMACZNEGO😊
Komentarze
Prześlij komentarz