Temat sernika z
rodzynkami jest dosyć powszechny. Jeżeli chodzi o mnie to też często piszę o
nich i dzisiaj chce was zaprosić na sernik z rodzynkami i sosem malinowym. Miłe
połączenie tradycyjnego ciasta oraz nutki malinowego smaku. Dlatego zapraszam
was do przepisu. Forma najlepsza podobna do tych wymiarów 24 cm na 35 cm.
Składniki:
- półtora kilograma białego sera;
- dwanaście jaj;
- pół kilograma cukru pudru;
- 25 dag masła;
- dwie łyżki budyniu śmietankowego;
- szczypta soli;
- garść rodzynków;
Sos
- 50 dag malin;
- 10 dag cukru pudru;
Czas na
przygotowanie. Na początku ucieramy żółtka z cukrem pudrem, pamiętajmy, aby
cukier wysypywać stopniowo. Kiedy stworzy nam się gęsty tzw. kogel-mogel,
etapami, pamiętając żeby cały czas miksować. Teraz dodajemy miękkie masło,
kolejnym krokiem jest dodanie budyniu i dwukrotnie zmielonego sera. Potem
ubijamy białka tak, żeby zrobiły się sztywne ze szczyptą soli. Łączymy to z
masą żółtkową. Wrzucamy rodzynki oraz delikatnie je mieszamy. Kolejnym etapem
jest przełożenie tego do prostokątnej formy. Wiadomo, że wcześniej musimy tą
formę wysmarować masłem i wysypać ją bułką tartą. Pieczemy to przez najmniej
około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Najlepiej to podajmy na
zimno z ciepłym sosem malinowym. Jeżeli chodzi o mrożone jagody to wystarczy je
rozmrozić, następnie podgrzać z cukrem, zmiksować oraz przetrzeć przez sito.
Tym sposobem mamy sernik z rodzynkami i sosem malinowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz