Słodkie połączenie sera i maku to zapowiedź tradycyjnego
w naszym kraju wypieku. Już od wielu lat w naszych domach i cukierniach powstają
ciekawe kompozycje z wykorzystaniem obu tych składników. Bułka seromak, ciasto seromakowiec
lub duet serowo – makowy, to najbardziej znane i lubiane wypieki z tej ciekawej
kategorii. Poniżej prezentuję kolejną możliwość wykorzystania sera i maku w
jednym cieście. Tym razem będzie to sernik na makowym spodzie, wzbogacony nutą
powideł śliwkowych.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 150 g margaryny, 3/4 szklanki
maku, 5 g proszku do pieczenia, 3 jajka
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu, 8 jajek, 1 szklanka cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki
ziemniaczanej, 200 g masła
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki
płatków owsianych, 80 g margaryny
Dodatkowo: 250 g powideł śliwkowych
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać 2 żółtka i 1
jajko. Pod koniec ucierania wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i
wymieszaną z makiem. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do
ciasta. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach
około 25 x 40 cm.
Przygotować masę. Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka
utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawać ostudzone masło,
a następnie po 1 łyżce twarogu i mąkę wymieszaną z budyniem. Na końcu
wmieszać łyżką pianę z białek. Masę wyłożyć na ciasto makowe.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut do zrumienienia sera.
Wszystkie składniki kruszonki połączyć i zagniatać tak długo aż powstaną
grudki. Wierzch podpieczonego sernika posmarować powidłami i posypać kruszonką.
Piec jeszcze przez 20 – 30 minut. Pozostawić w piekarniku przy otwartych
drzwiczkach do wystygnięcia.
Ciasta z serem i makiem są szczególnie popularne w
okresach świątecznych. Są idealnym uzupełnienie dla tradycyjnego sernika z
rodzynkami lub makowca królewskiego. W pozostałe dni popularnością cieszy się
bułka seromak, którą kupujemy o poranku w drodze do pracy lub szkoły.
Komentarze
Prześlij komentarz