Sernik na makowym cieście

Słodkie połączenie sera i maku to zapowiedź tradycyjnego w naszym kraju wypieku. Już od wielu lat w naszych domach i cukierniach powstają ciekawe kompozycje z wykorzystaniem obu tych składników. Bułka seromak, ciasto seromakowiec lub duet serowo – makowy, to najbardziej znane i lubiane wypieki z tej ciekawej kategorii. Poniżej prezentuję kolejną możliwość wykorzystania sera i maku w jednym cieście. Tym razem będzie to sernik na makowym spodzie, wzbogacony nutą powideł śliwkowych.

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 150 g margaryny, 3/4 szklanki maku, 5 g proszku do pieczenia, 3 jajka
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu, 8 jajek, 1 szklanka cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 g masła
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki płatków owsianych, 80 g margaryny
Dodatkowo: 250 g powideł śliwkowych

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać 2 żółtka i 1 jajko. Pod koniec ucierania wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z makiem. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 25 x 40 cm.
Przygotować masę. Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawać ostudzone masło, a następnie po 1 łyżce twarogu i mąkę wymieszaną z budyniem. Na końcu wmieszać łyżką pianę z białek. Masę wyłożyć na ciasto makowe.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut do zrumienienia sera.
Wszystkie składniki kruszonki połączyć i zagniatać tak długo aż powstaną grudki. Wierzch podpieczonego sernika posmarować powidłami i posypać kruszonką.
Piec jeszcze przez 20 – 30 minut. Pozostawić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do wystygnięcia.

Ciasta z serem i makiem są szczególnie popularne w okresach świątecznych. Są idealnym uzupełnienie dla tradycyjnego sernika z rodzynkami lub makowca królewskiego. W pozostałe dni popularnością cieszy się bułka seromak, którą kupujemy o poranku w drodze do pracy lub szkoły.

Komentarze