Sernik krakowski




  Wiem, że dość często pisze o sernikach z rodzynkami, ale to nie moja wina, że je uwielbiam. Nie koniecznie musi być cały czas taki sam. Ciasto to jest w różnych postaciach a przepisów jest naprawdę dużo. Lubię próbować nowości, dlatego dziś chce wam przedstawić przepis na sernik krakowski. Składniki oraz przepis zamieszczam poniżej.
Składniki:
Ciasto
- 250 gram kostki do pieczenia;
- 350 gram mąki;
- 150 gram cukru;
- trzy żółtka;
- jedna łyżka śmietany 18%;
Masa serowa
- jeden kilogram twarogu sernikowego;
- 150 gram kostki do pieczenia;
- 250 gram cukru;
- pięć dużych jaj;
- jedno opakowanie cukru wanilinowego;
- 40 gram mąki ziemniaczanej;
- 50 gram rodzynek;
- jedna łyżka mąki;
Lukier
- 200 gram cukru pudru;
- trzy łyżki soku z cytryny;
  Na początku musimy wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 22 cm na 28 cm. Następnie mąkę, kostkę do pieczenia, cukier, żółtka oraz śmietanę musimy wymieszać, najlepiej mikserem. Przekładamy to na stół i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy to w folię i odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Teraz nasze ciastko, które jest schłodzone dzielimy na dwie części, najlepiej w proporcji 2:3. Naszą większą część ciasta musimy rozwałkować i wylepić nim dno blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza do piekarnika na około 15 minut. Teraz przygotowujemy masę serową. Potem oprószamy rodzynki mąką. Ubijamy jaja z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puch. Dodajemy twaróg, miękką kostkę do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Musimy to wymieszać. Pod koniec wsypujemy rodzynki. Potem czas na przełożenie masy serowej do formy z podpieczonym ciastem. Wyrównujemy powierzchnię. Teraz pamiętajmy, aby zmniejszyć temperaturę w piecu do 170 stopni Celsjusza. Sernik wstawiamy do piekarnika oraz pieczemy to przez około 35 minut. W między czasie resztę ciasta rozwałkowujemy i potnijmy to na centymetrowe pasy. Sernik wyjmujemy z pieca, układamy na jego powierzchni kratkę z ciasta i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy jeszcze przez około pół godziny. Teraz sernik z rodzynkami musimy wystudzić w otwartym piekarniku. Na sam koniec musimy jedynie cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny oraz odrobiną wody na gładki, gęsty lukier i smarujemy nim wierzch wystudzonego ciasta.
  Smacznego!

Komentarze