Sernik "Izaura".



  

     Dzisiaj też chciałam zachęcić państwa, żeby wybrali się na zakupy do Nowej Piekarni po bardzo smaczny seromakowiec i ptasie rogaliki. Sama jednak zabiorę się za pieczenie bardzo pysznej Izaury. Jest to niesamowicie dobre ciasto, na dole przypominające trochę murzynka, a w środku z wilgotną i bardzo puszystą masą serową. Na wierzchu oblaną polewą czekoladową i posypaną wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe biorą się z wysuszonego i startego orzecha. I są najczęściej ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, a z tego przepisu wychodzi bardzo wyśmienite ciasto. Możesz je upiec na specjalne okazje, święta, czy imieniny. Znakomicie może smakować w niedzielne popołudnie do kawy przy rodzinnym stole. Bardzo polecam, a dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
 Sernik „Izaura”.
SKŁADNIKI:
                CIASTO
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka wanilii (dałam 2 łyżki)
  • 4 jaja
  • 5 łyżek wody
MASA SEROWA
  • 50 - 70 dag sera białego (dałam 70 dag)
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • troszkę budyniu śmietankowego w proszku (dałam 1/2 łyżeczki)
  • troszkę proszku do pieczenia (dałam na czubek małej łyżeczki)
  • 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  •  wiórki kokosowe do posypania polewy
Sposób wykonania:
W garnku, na małym ogniu, rozpuścić: margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy, a następnie gotować przez 5 minut. Pozostawić do wystudzenia. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać pół szklanki na polewę.
 Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy 21x25 cm (zmierzone dno formy).
 Zemleć ser w maszynce (najlepiej trzykrotnie - ja tak zrobiłam). Połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut lub więcej (ja piekłam 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C).
 Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika zostawiając w formie do wystudzenia. Następnie oblać zostawioną polewą i posypać wiórkami kokosowymi.   
SMACZNEGO : - )


Komentarze