Dzisiaj też
chciałam zachęcić państwa, żeby wybrali się na zakupy do Nowej Piekarni po
bardzo smaczny seromakowiec i ptasie rogaliki. Sama jednak zabiorę się za
pieczenie bardzo pysznej Izaury. Jest to niesamowicie dobre ciasto, na dole
przypominające trochę murzynka, a w środku z wilgotną i bardzo puszystą masą
serową. Na wierzchu oblaną polewą czekoladową i posypaną wiórkami kokosowymi.
Wiórki kokosowe biorą się z wysuszonego i startego orzecha. I są najczęściej ozdobą
ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Przygotowanie
tego ciasta nie jest trudne, a z tego przepisu wychodzi bardzo wyśmienite
ciasto. Możesz je upiec na specjalne okazje, święta, czy imieniny. Znakomicie
może smakować w niedzielne popołudnie do kawy przy rodzinnym stole. Bardzo
polecam, a dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Sernik „Izaura”.
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka wanilii (dałam 2 łyżki)
- 4 jaja
- 5 łyżek wody
MASA SEROWA
- 50 - 70 dag sera białego (dałam 70 dag)
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- pół kostki masła
- troszkę budyniu śmietankowego w proszku (dałam 1/2 łyżeczki)
- troszkę proszku do pieczenia (dałam na czubek małej łyżeczki)
- 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
- wiórki kokosowe do posypania polewy
Sposób wykonania:
W garnku, na małym ogniu, rozpuścić: margarynę, cukier,
kakao, wodę i cukier waniliowy, a następnie gotować przez 5 minut. Pozostawić
do wystudzenia. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać pół szklanki na
polewę.
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy 21x25 cm (zmierzone dno formy).
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy 21x25 cm (zmierzone dno formy).
Zemleć ser w maszynce
(najlepiej trzykrotnie - ja tak zrobiłam). Połączyć z pozostałymi składnikami,
utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut lub więcej (ja piekłam
1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C).
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika zostawiając w formie do wystudzenia. Następnie oblać zostawioną polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika zostawiając w formie do wystudzenia. Następnie oblać zostawioną polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO : - )
Komentarze
Prześlij komentarz