Ptasie bułeczki

Po wczorajszym przepisie na chleb dobry, przyszła pora na pieczywo mniejszego kalibru. Do tej pory pojawiały się tu przepisy na bułkę pyszną, bułkę rumianą, bułkę szkolną, na drożdżówki i na ptasiego rogalika. Ten ostatni, pochodzący z Nowej Piekarni z Łukowa, wypełniony jest pysznym kremem czekoladowym. Poniżej prezentuję przepis na kolejną przekąskę z „ptasiej rodziny”. Są to drożdżowe bułeczki posiadające oryginalne kształty ptaszków.

Składniki:
1/2 kostki świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 3 łyżki roztopionego masła, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Do naczynia pokruszyć drożdże, zasypać je cukrem i 1 łyżką mąki oraz zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać, przykryć i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte drożdże wymieszać z jajkiem, masłem, solą i resztą mąki. Ciasto wyrabiać do momentu pojawienia się pęcherzyków i gdy przestanie się kleić do dłoni. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego duży wałek, a następnie pokroić go w kilkucentymetrowe kawałki. Z każdego uformować długi, cienki wałek i zawiązać go w supełek. Na jednym końcu widelcem zaznaczyć ogonek ptaszka, a na drugim końcu uformować główkę.
Ptasie bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem lub do 200 stopni na zwykłych grzałkach.

Ptasie bułeczki to ciekawa opcja na rodzinne śniadanie lub kolację. Dzieci lubią takie atrakcyjne kształty, dlatego chętnie zabiorą taką bułeczkę na drugie śniadanko do szkoły.

Komentarze